Avtomobilizem

Z NOVIMA RAZLIČICAMA TRAIL IN ACTIVE FORD TRANSIT OSVAJA NOVA PODROČJA IN JE PRIPRAVLJEN ZA VSE POTI

Foto: Ford

 

Dunton, Velika Britanija – Ford je danes predstavil novi čvrsti in na grobe ceste pripravljeni različici Transita in Tournea Trail in Active, ki ju je že možno naročiti, dobave pa bodo sledile pozno poleti.

 

Nova modela Transit Trail in Transit Custom Trail sta zasnovana za uporabo v zahtevnejših delovnih okoljih. Pri različicah Transita in Transita Custom s sprednjim pogonom je za boljši oprijem vgrajen novi mehanski diferencial z omejenim zdrsom (mLSD), Transit pa je na voljo tudi z inteligentnim štirikolesnim pogonom.

 

Ekskluzivne nadgradnje zunanjosti in notranjosti poskrbijo, da Transit Trail in Transit Custom Trail razvajata voznika z udobjem in zmogljivostjo v še tako zahtevnih pogojih brez sklepanja kompromisov glede praktičnosti.

 

V novih različicah Active sta modela Transit Custom in Tourneo Custom nadvse primerna za življenjski slog zasebnih in poslovnih uporabnikov, ki jih navdušujejo različne dejavnosti. Karoserija je zaščitena z dodatnimi oblogami, izbira diferenciala mLSD pa zagotovi dodaten oprijem na neutrjenih, spolzkih ali mehkih podlagah. Zunanjost z elementi športnih terencev doda vizualno privlačnost in poveča praktičnost, ko se poslovite od asfaltnih cest.

 

“Različici Active in Trail dokazujeta, kako vsestranska in zmogljiva je paleta Transitov,” je povedal Hans Schep, generalni direktor za gospodarska vozila pri Fordu Evropa. “Od poslovnih uporabnikov, ki morajo delati na odmaknjenih področjih, do dogodivščin željnih družin, ki iščejo vozilo za svoje pustolovščine – na voljo je Transit za vse sloge in vse zahteve.”

 

Ponudba različic Active bo še večja v drugi polovici leta 2020, ko bosta na voljo tudi manjša modela Transit Connect Active in Tourneo Connect Active. Več podrobnosti bo objavljenih v času pred uvedbo.

 

Trail za vse pogoje

Nova modela Ford Transit Trail in Transit Custom Trail zagotavljata robat nov videz in še večjo zmogljivost za lastnike in uporabnike, ki jih delo z običajnih cest usmeri tudi na zahtevne terene.

 

Različice Trail so prepoznavne po dodatnih črnih oblogah sprednjega in zadnjega odbijača ter stranic. Velik napis “Ford” na mat črni maski poudari drzen in odločen videz, ki sporoča, da se vozilo ne ustraši nobenega izziva, to pa dopolnjujejo unikatna 16-palčna platišča iz zlitine in logotipa “Trail” na sprednjih vratih. Za še večjo vsestranskost je lahko Transit Custom opremljen tudi s strešnimi nosilci in stopnicami.

 

Izbira pogonskih sklopov nudi izboljšan oprijem v zahtevnih pogojih. Modeli Transit in Transit Custom Trail s sprednjim pogonom so serijsko opremljeni z diferencialom mLSD, Transit Trail pa je na voljo z inteligentnim štirikolesnim pogonom za samozavestno vožnjo v vremenskih in terenskih pogojih, ki predstavljajo izziv za voznika.

 

V sodelovanju s specialisti za pogonske tehnologije podjetja Quaife razviti diferencial mLSD pri slabem oprijemu samodejno prenese navor motorja kolesu z največjim trenjem, da Transit Trail in Transit Custom Trail udobneje obvladata neutrjena cestišča, makadamske ceste ter grobe in izzivalne podlage. Sistem za elektronski nadzor stabilnosti vozila je na novo umerjen za skladno delovanje z diferencialom mLSD. S to tehnologijo sta izboljšana oprijem in vodenje modelov s pečatom oddelka Ford Performance, med katerimi so tudi Focus RS, Fiesta ST in Focus ST, njena uporaba pa ne vpliva na izpuste CO2 ali porabo goriva.

 

Transit Trail je na voljo tudi z inteligentnim štirikolesnim pogonom za optimalen prenos moči na podlago pri terenski vožnji. Tehnologija za izboljšanje osnovne konfiguracije z zadnjim pogonom glede na razpoložljivi oprijem ter spreminjanje pogojev na cestišču in voznikove ukrepe pošlje do 50 odstotkov navora motorja sprednji osi.

 

Tehnologijo inteligentnega štirikolesnega pogona Transita Trail dopolnjujeta tudi dodatna vozna načina Slippery (spolzko) in Mud/Rut (blato/kolovoz), zasnovana za večjo zmogljivost vozila in bolj samozavestno vožnjo v različnih scenarijih. Voznik želeni način preprosto izbere s krmilnikom voznih načinov na armaturni plošči. Inteligentni štirikolesni pogon vključuje tudi način z zaporo (AWD Lock), ki na površinah z ekstremno slabim oprijemom navor porazdeli v razmerju 50:50. Sistem ne zmanjša prostornine ali dimenzij tovornega prostora Transita Trail v primerjavi z modelom z zadnjim pogonom.

 

Modele Trail odlikuje tudi izboljšana notranja oprema, saj serijsko povsem usnjeno oblazinjenje sedežev poskrbi za dodatno razkošje in trpežnost, za čiščenje kabine pa zadošča poteg s krpo. Serijska klimatska naprava zagotavlja prijetno okolje ne glede na zunanje vreme, vetrobransko steklo Quickclear pa z ogrevanjem omogoča hiter in preprost odhod na pot kljub zmrzali. Del serijske opreme so tudi električno preklopna zunanja ogledala in samodejno upravljanje luči.

 

Transit Custom Trail je na voljo v različnih karoserijskih izvedbah, med katerimi so tudi furgon, furgon z dvojno kabino in kombi z dvema medosnima razdaljama ter s skupno maso vozila od 3000 do 3400 kg.

 

Transit Trail omogoča izbiro med različnimi karoserijskimi izvedbami in medosnimi razdaljami v kategoriji s 3500 kg, saj je na voljo kot furgon, furgon z dvojno kabino, kombi, šasija z enojno kabino in šasija z dvojno kabino.

 

Vse modele Transit Trail in Transit Custom Trail poganja Fordov napredni 2,0-litrski dizelski motor EcoBlue v izvedbah z močjo 130 KM, 170 KM in 185 KM.

 

Poleg tega Transit Custom Trail nudi tudi prednosti varčnejše porabe elektrificiranih pogonskih sklopov, saj lahko kupci izberejo edinstveno možnost v tem segmentu – Fordov 2,0-litrski pogon EcoBlue Hybrid z močjo 130 KM, 170 KM ali 185 KM. 48-voltna blaga hibridna tehnologija med upočasnjevanjem zajema energijo in jo shrani v 48-voltnem baterijskem paketu, da z njo zagotovi učinkovitejšo porabo goriva.

 

Vsestranski Active za življenje na prostem

Nova modela Transit in Tourneo Custom Active prinašata dodaten slog športnega terenca ter izboljšano praktičnost z edinstvenimi oblikovnimi elementi in prilagojeno opremo, ki ustreza zahtevam tako zasebnih kot poslovnih uporabnikov. Več prostora in dodatna nosilnost omogočata pustolovski življenjski slog, novi modeli Active pa dopolnjujejo paleto uspešnih osebnih vozil, v kateri sta že navdušila Ford Fiesta Active in Focus Active.

 

Za modele Active je značilno oblikovanje zunanjosti po zgledu športnih terencev, ki vključuje:

  • unikatna 17‑palčna platišča iz zlitine,
  • značilno masko z mrežico Active,
  • dodatne obloge na blatnikih, ob stranicah, na zadnjem odbijaču in pokrovih ogledal,
  • serijske strešne nosilce.

 

Nalepko Active čez celotno širino zadnjega dela dopolnjujeta oznaki Active na blatnikih. Vsi, ki želijo dodatno zmogljivost za zahtevnejše vozne pogoje, lahko ob naročilu modelov Transit Custom Active in Tourneo Custom Active izberejo diferencial mLSD.

 

Vse modele Active odlikuje edinstvena oprema notranjosti z delno usnjenim oblazinjenjem sedežev, armaturno ploščo modela Tourneo Custom Active pa krasijo modri poudarki.

 

Vsestransko notranjost Tournea Custom Active je možno preprosto prilagoditi uporabnikovim željam. Pomik sedežev zagotavlja potnikom več prostora na noge ali povečanje prtljažnika, še več prostora pa je na voljo v različici z dolgo medosno razdaljo. Sedeže je možno tudi zasukati v konferenčno konfiguracijo ali jih za kar največ prostora za tovor povsem odstraniti. Pritrdišča za sedeže je možno uporabiti za namestitev nosilcev za kolesa, ki omogočajo varnejši prevoz koles v vozilu.

 

Za pogon različic Active so odvisno od modela in opreme na voljo motorji z močjo 130 KM, 170 KM in 185 KM. Vse motorje lahko dopolnjuje samodejni ali ročni menjalnik, pri ročnem menjalniku je za doplačilo na voljo tudi diferencial mLSD. Kupci lahko izbirajo med široko paleto različic in karoserijskih izvedb, v kateri bodo zagotovo našli tisto, ki najbolj ustreza njihovim zahtevam in življenjskemu slogu. Na voljo so:

  • Tourneo Custom Active s kratko ali dolgo medosno razdaljo za prevoz do osmih oseb vključno z voznikom;
  • Furgon Transit Custom Active s KMR ali DMR, skupna masa vozila 3000 kg;
  • Furgon z dvojno kabino Transit Custom Active s KMR ali DMR, skupna masa vozila 3200 kg.

 

Novi modeli Trail in Active vključujejo tudi znatne izboljšave, ki so jih bili Transit, Transit Custom in Tourneo Custom deležni tekom leta 2019, mednje pa sodijo varčnejši 2,0-litrski dizelski motor EcoBlue in pogonski sklop EcoBlue Hybrid z 48-voltno blago hibridno tehnologijo, vgrajeni modem FordPass Connect za novo raven uporabe vozila z aplikacijo ter nove funkcije v notranjosti in tehnologije za pomoč vozniku.

 

Družina gospodarskih vozil Transit je imela lani pomembno vlogo pri zagotavljanju laskavega naziva najbolj priljubljene znamke gospodarskih vozil v Evropi, ki ga je Ford dosegel že peto leto zapored.

 

# # #

 

 

16. 6. 2020

Avtor

Administrator