Kultura

Vabilo na Festival angažiranega pisanja

 

Na Vodnikovi domačiji v Ljubljani bo v soboto, 27. junija 2020, od 10. do poznih večernih ur, že četrto leto potekal Festival angažiranega pisanja Itn. Zaradi korone bo letošnji festival izjemoma potekal v zgodnjem poletju, na prostem in le en dan. Četrta edicija festivala prinaša le delčke programa, ki so ga organizatorji prvotno načrtovali in ga nekaj že izvedli na družabnih omrežjih: pogovor, zajtrk z avtorico, menjalnico poezije, koncert in predstavitev publikacije programskega odbora. A prav tako odpira prostor za nova spoznanja, druženje, dialog, pa tudi trke različnih pogledov. V nadaljevanju objavljamo festivalski urnik.

 

Kot pravijo organizatorji, je pripravam na četrto edicijo festivala angažiranega pisanja Itn. pot prekrižala korona. »Kljub temu smo brali. Kljub temu smo govorili o knjigah. Kljub temu smo pisali. Zdaj je čas je za srečanje v živo. Dobre knjige odmevajo v nas, obračajo na glavo svet in naše poglede nanj in odpirajo vprašanja, ob katerih rastemo in postajamo. V času družbenega vrenja in socialne izoliranosti so nas knjige povezovale in predstavljale pomembno oporo in uteho. S festivalskimi dogodki na spletu, internetnimi sestanki in pogovori smo med izolacijo skušali držati ritem navidezne normalnosti. Zastavljali smo si vprašanja in iskali odgovore. Ker verjamemo v druženje, v izmenjavo mnenj in ker vztrajamo v iskanju možnosti drugačne družbe, smo se odločili, da se kljub vsem oviram tudi letos srečamo v živo.«

»Festival angažiranega pisanja Itn. še vedno izbira med tistimi avtorji in avtoricami, ki se ustvarjanja lotevajo še posebej angažirano, ki opozarjajo na spregledano ali lažne samoumevnosti, rušijo predsodke, opozarjajo na krivice in slutijo drugačen, boljši svet. Pri sestavljanju programa četrte, posebne edicije festivala, pa se nam je zdelo še zlasti pomembno, da gostimo avtorje, ki se trudijo razumeti svet in ga pojasnjevati. Festival bo letos izjemoma potekal v zgodnjem poletju, na prostem in le en dan. A bo, ker si mi še vedno pravimo: in tako naprej! Kljub vsemu.«

Producenti festivala: Vodnikova domačija Šiška/Divja misel, Založba Mladinska knjiga, Zavod Udesin / Soproducent: Cankarjeva založba / Festival sofinancirajo: MOL in Javna agencija za knjigo RS. Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL – Oddelek za kulturo. Festival raste in živi v Ljubljani, Unescovem mestu literature.

FESTIVALSKI URNIK

 

Sobota, 27. junij 2020,  Vodnikova domačija Šiška

10.00–11.30

Zajtrk z avtorico / pogovor

Gostja: Ana Svetel

Vabimo na jutranje druženje z avtorico ob zajtrku, ki bo pogrnjen v improvizirani jedilnici na domačiji. Med jedjo bomo sproščeno klepetali o njenem ustvarjanju, literaturi, knjigah in sploh vsem. Ana Svetel (1990) je pesnica, ki je po pesniškem prvencu Lepo in prav (LUD Literatura, 2015) lani izdala kratkoprozni prvenec V dobri družbi (LUD Literatura, 2019).

14.30

Literatura in aktivizem: aktivistična literatura ali literarni aktivizem? / pogovor  Gostja: Suzana Tratnik
Moderira: Zala Öri

Kako aktivizem stopa v literaturo in ali lahko tudi literatura aktivira bralca? Kakšna je vloga umetnika v boju za boljšo družbo? Kje je meja med zaupanjem v moč besede in umetnosti ter politično naivnostjo in vzvišenostjo nad vsakdanjim življenjem? Te in podobne trde orehe bo trla Suzana Tratnik (1963), ena najpomembnejših slovenskih avtoric in dolgoletna aktivistka za pravice LGTB, prevajalka, vsestranska pisateljica, ki je za svoja dela prejela že številne nagrade (med drugim nagrado Prešernovega sklada in novo mesto short; letos pa je nominirana tudi za kresnika).

16.00

Knjige: upor / serija treh predavanj
Predavajo: Tatjana Bobnar, Nika Kovač, Zarja Muršič

Kako so povezane knjige in upor? Je lahko literatura podlaga za družbeno spremembo? Ali branje služi boljšemu razumevanju sveta? Lahko protesti spremenijo svet? Je mogoče delovati empatično, kot človek, znotraj represivne institucije?

Odgovore na zgoraj zastavljena vprašanja bodo v treh kratkih predavanjih iskale: Tatjana Bobnar, strastna bralka in bivša generalna direktorica policije, Nika Kovač, avtorica knjige Pogumne punce in direktorica Inštituta 8. marec, in Zarja Muršič, evolucijska antropologinja, biologinja in kognitivna znanstvenica.

19.00

Projekt pisma in Menjalnica poezije / branje
Moderatorja: Aljoša Harlamov in Ema Paš

Člani in članice programskega odbora festivala Itn. so letos pisali pisma. Projekt pisma je zasnovala antropologinja Nika Kovač, pri delu je pisce koordinirala novinarka Deja Crnović, pisma pa je uredila Alenka Veler. Študenti in študentke, dijaki in dijakinje so v pismih odprli pomembna družbena, politična in osebno intimna vprašanja, odgovore pa so iskali pri ljudeh, ki jih navdihujejo. Izkazalo se je, da je včasih tudi vprašanje odgovor in odgovor vprašanje. Na dogodku bodo svoja pisma v paru prebrali.

Menjalnica poezije je literarni večer, na katerem si dijaki svoje pesmi izmenjajo z uveljavljenimi slovenskimi pesniki. Gre za pesniški dialog, ki poudarja brezmejno svobodo in univerzalnost poezije, ki presega medgeneracijska, estetska in slogovna razlikovanja, celo avtorja, obenem pa performans, ki izpostavlja literarno branje kot način povezovanja med ustvarjalci in občinstvom ter briše meje med njimi. Sodelujoče dijake oziroma njihova besedila smo izbrali na natečaju, sodelujoče pesnike pa so izbrali dijaki.

21.00

Umetnost misli / koncert

Dvojec Umetnost misli se z besedami igra in se zabava. Na koncertu bomo prisluhnili komadom, ki bodo ustvarjeni tukaj in zdaj po predlogih obiskovalcev in obiskovalk.

_______________________________________________________

Festival lahko obiščete na FB profilu Itn., spletne dogodke lahko spremljate na YouTube kanalu Festival Itn.

 

PR:

MKZ

19. 6. 2020

Avtor

Administrator