Družabno

Najstarejši žirafji samec v Evropi praznuje na Dunaju

 

Fotografiji: žirafji samec Kimbar © Daniel Zupanc

V dunajskem živalskem vrtu Schönbrunn ta teden praznujejo. Dan po svetovnemu dnevu žiraf, 21. junija, je žirafji samec Kimbar dopolnil že 27 let.

 

Samec žirafe Kimbar pri svojih 27 letih nima več zob, zato dobiva posebno hrano. Njegova skrbnica v živalskem vrtu Irene Greter je povedala: »Dajemo mu nastrgano zelenjavo, v vodi zmehčane pelete, še zmeraj pa ima zelo rad listje.« Za rojstni dan so ga razveselili z masažo z velikimi krtačami.

Kimbar je najstarejši zabeležen žirafji samec v Evropi. Žirafe namreč le redko živijo dlje kot 20 let. Skotil se je leta 1993 v nizozemskem živalskem vrtu Emmen in leta 1995prišel v dunajski živalski vrt. Pred gradnjo novega parka za žirafe so ga decembra 2014 preselili v posebno bivališče na ozemlju vojašnice Maria Theresien, kjer še danes prebiva s samicama Carlo in Rito.

Žirafe v divjini domujejo v afriških savanah južno od Sahare. Živijo v manjših skupinah in se prehranjujejo z listjem, travo in mladimi poganjki, ki jih spretno osmukajo z zelo gibljivim jezikom. Ta jezik je s 45 centimetri eden najdaljših v živalskem kraljestvu. Rogove, pokrite s kožo in čopom dlak na konici, imajo tako samice kot samci.

Populacija žiraf v zadnjih letih upada, zato se vrstijo pozivi, da se žirafo uvrsti na uradni seznam ogroženih vrst. Po podatkih CNN je Mednarodna zveza za ohranjanje narave leta 2016 označila žirafe kot ranljive in ugotovila, da se je njihova populacija v zadnjih treh desetletjih zmanjšala za kar 40 odstotkov. Za to so krivi razvoj, kmetijstvo, komercialna trgovina, lov, krivolov in bolezni. Po podatkih National Geographic je ogrožena vrsta organizem, ki se sooča z visoko nevarnostjo izumrtja v naravi, kar je običajno posledica krčenja naravnega življenjskega prostora in izgube genetskih variacij. Zakon o zaščiti ogroženih živali iz leta 1973 varuje ogrožene vrste pred izumrtjem. Od začetka veljavnosti zakona je njegova stopnja uspešnosti kar 99-odstotna, kar pomeni, da 99 odstotkov organizmov, ki so bili označeni za ogroženo vrsto, ni izumrlo.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=dBDTxfdmrlo

PR:

Eurocomm PR

WH Digital GmbH

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

24. 6. 2020

Avtor

Administrator