Kultura

ZAČETEK POLETNE KONCERTNE SEZONE 2020

 

Drage ljubiteljice, cenjeni ljubitelji vrhunske kulturne ponudbe,

v Imagu Sloveniae se intenzivno pripravljamo na bližajočo se poletno koncertno sezono 2020, ki bo kljub izrednim razmeram navduševala s pestrim dogajanjem. Že 32. leto kot nevladna in neprofitna organizacija skrbimo za brezplačno dostopne kulturne dogodke na visoki ravni.

Seveda vas ob tej priložnosti vabimo k vpisu v našo bazo obiskovalcev, da boste o naših dogodkih obveščeni redno in pravočasno. Še vedno velja, da lahko del dohodnine namenite za podporo organizaciji naših prireditev (obrazec si naložite TUKAJ), zelo pa bomo veseli tudi vaših prostovoljnih prispevkov in donacij z direktno donacijo na naš račun pri NLB:

Ustanova Imago Sloveniae
Gornji trg 16
1000 Ljubljana
IBAN: SI56  0205 1025 4910 271
Namen: donacija (ali prostovoljni prispevek)
Sklic (referenca): SI00 ali SI99

Kot vedno doslej vam bomo v naših programskih sklopih ponudili raznolik glasbeni izbor, od klasike in predstavitve mladih talentov do jazza in etno glasbe. Letos smo se glede na koronavirus krizo, ki je močno prizadela tudi kulturni sektor, odločili, da podpremo predvsem domače umetnike. Zaradi izrednih razmer smo bili primorani odpovedati naš slavnostni otvoritveni koncert, ki ga tradicionalno vsako leto izvedemo na Kongresnem trgu, tako da letošnje poletje začenjamo nekoliko pozneje.

Uvod v festivalsko sezono bo 1. julija v Mestnem muzeju Ljubljana pričaral legendarni češki Trio Smetana z izborom klavirskih triov L. van Beethovna, B. Martinůja in A. Arenskega.

Kmalu po odprtju se bosta v ljubljanski stolnici z duhovnimi pesmimi Huga Wolfa predstavili umetnici Theresa Plut in Polona Gantar, ki sta v počastitev 160. obletnice skladateljevega rojstva v sodelovanju z ZKP RTV Slovenija pred kratkim izdali zgoščenko, ki jo bosta na koncertu predstavili.

Izmed komornih dogodkov s slovenskimi glasbeniki omenimo koncert mojstrov stare glasbe Domna Marinčiča in Tomaža Sevška – Ansambel musica cubicularis, ki bosta na izvirna zgodovinska glasbila razprla izbrano poglavje iz Bachovega glasbenega univerzuma, izvrstni Duo Marko Hatlak in Eva Dolinšek pa bosta v nevsakdanji zvočni kombinaciji harmonike in čembala navdušila z repertoarjem razpetim med staro in sodobno glasbeno ustvarjalnostjo.

Med gosti druge polovice festivalskega poletja velja izpostaviti enega večjih komornih glasbenikov našega časa, italijanskega pianista Bruna Canina, ki bo s flavtistko Luiso Sello (Italija) in violončelistko Ariano Kashefi (Velika Britanija) pričaral romantični večer fantazij in triev.

Najperspektivnejši mladi glasbeniki iz različnih koncev sveta združeni v briljantni Godalni oktet Oberton, ki žanje priznanja glasbene kritike po vsej Evropi, bodo kljub svoji mladosti postregli z muziciranjem na vrhunski umetniški ravni. Prav tako ne gre prezreti mladega, a že mednarodno uveljavljenega Tria Tempestoso, zmagovalce enega najprestižnejših tekmovanj za sodobno glasbo, tekmovanja Borisa Pergamenščikova v Berlinu, v katerem muzicira tudi klarinetist Andraž Golob, ki je septembra 2019 zasedel mesto akademista v znamenitem orkestru Dunajskih filharmonikov.

Beethovnovo leto, ko zaznamujemo 250 let od rojstva tega glasbenega velikana, bomo obeležili s koncertom priznanega avstrijskega TriaVanBeethoven, ki se na naš oder vrača z dvema izmed »slavljenčevih« Klavirskih triev ter glasbeno-literarni projekt Vse o Beethovnu – Bučeča tišina, v katerem se bodo izbrane Beethovnove skladbe prepletale z odlomki iz skladateljevih pisem oziroma iz korespondenc, v katerih o mojstrovi osebnosti razmišljajo njegovi sodobniki.

Poletne večere v historičnem ambientu stare Ljubljane bodo tudi letos obarvali jazzovski koncerti v sklopu našega cikla Jazz oder. Tako vas bodo na Gornjem trgu razvajali med drugim slovenski velikani jazza združeni pod imenom Concinnity Quartet, saksofonist Jani Šepetavec z bluesovsko obarvanimi lastnimi kompozicijami, stari znanec našega Jazz odra, prekaljeni jazzovski glasbenik Ratko Zjaca, ki ga je Hrvaško društvo skladateljev leta 2019 nagradilo za izjemne avtorsko-umetniške dosežke, s svojo mednarodno New Organ Group, eden najboljših hrvaških kitaristov in največkrat nagrajeni hrvaški jazzovski skladatelj Elvis Stanić v »Power Trio« zasedbi, in naš hitro vzpenjajoči jazzovski podmladek, Patricija Škof trio in Rok Zalokar trio.

Poletna sezona Imago Sloveniae se bo kot vsako leto zaključila s festivalom Noči v stari Ljubljani – tridnevnim izobiljem koncertov izbranih najboljših etno in jazz zasedb z vsega sveta.

Vsi dogodki bodo že tradicionalno za obiskovalce brezplačni.

Prijazno vabljeni k obisku naših kulturnih prireditev!

 

V teh negotovih časih je program podvržen nenadnim spremembam, zato vas vljudno vabimo, da redno spremljate našo spletno stran imagosloveniae.net

VEČ O DOGODKIH

 

Ob tej priložnosti vas vljudno vabimo na uvodni koncert:

Sreda, 1. julij 2020, ob 20:30
Mestni Muzej, Ljubljana 

Otvoritev 32. Mednarodnega festivala Imago Sloveniae, Poletja v stari Ljubljani in Festivala Spectrum

 

TRIO SMETANA (Češka)

Jitka Čechová, klavir
Jan Talich, violina
Jan Páleníček, violončelo

Spored:
Ludwig van Beethoven (1770–1828)
Klavirski trio v c-molu, št. 3, op. 1
Bohuslav Martinů (1890–1959)
Klavirski trio v d-molu, št. 2, H 327
Anton Arensky (186–1906)
Klavirski trio v d-molu, št. 1, op. 32

Uvod v že 32. festivalsko sezono bo pričaral vodilni češki komorni ansambel Trio Smetana. Legendarni glasbeniški sestav, ki se ponaša s častitljivo tradicijo, so leta 1934 ustanovili pianist Josef Páleníček, violinist Aleksander Ploček in čelist František Smetana. Tudi zdajšnje člane zasedbe vodijo visoka umetniška merila njihovih predhodnikov, obenem pa jih navdihuje mojstrstvo drugih osrednjih osebnosti komorne poustvarjalnosti.

Med nedavnimi ansamblovimi gostovanji izstopata turneji po Severni Ameriki, kamor se je Trio Smetana vrnil spomladi leta 2019, po triumfalnih nastopih v sezoni 2017/2018. Ansambel je imel tudi več evropskih turnej, s koncerti po Nemčiji, Švici, Italiji, Veliki Britaniji (med drugim z nastopom v londonski Wigmorjevi dvorani) ter po vsej Češki. V Severno Ameriko se trio vrača v sezoni 2020/2021.

Trio Smetana sodeluje z vodilnimi orkestri in dirigenti, njegovi člani pa so dejavni tudi solistično in koncertirajo ob orkestrih, kot so Bamberški simfoniki, Orkester italijanske Švice, Nacionalni orkester Loarske regije, Praški simfonični orkester, Praški filharmonični orkester, Komorni filharmonični orkester iz Pardubic in Moravski filharmonični orkester iz Olomouca.
Med snemalnimi projekti ansambla po letu 2000 je treba omeniti skoraj ducat plošč, ki so ekskluzivno izšle pri založbi Supraphon. Med njimi najdemo posnetke vseh triev Šostakoviča in Ravela ter Dvořákovim skladbam posvečeno zgoščenko, ki je prejela nagrado revije BBC Music in odličje Diapason d’or. Z omenjenima odličjema je bil ovenčan tudi posnetek  klavirskih triev Bohuslava Martinůja (Supraphon, 2015), kritik spletne revije The Arts Desk pa je o njem zapisal: »To je najsijajnejša zgoščenka s komorno glasbo, kar sem jih slišal v zelo dolgi dobi.«

Vstop prost.

 

VEČ O DOGODKU

 

 

 

PR:

Imago Sloveniae

Ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije
Gornji trg 16, 1000 Ljubljana

29. 6. 2020

Avtor

Administrator