Družabno, Kultura

17. Srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije

Program 2020

7.-11. julij 2020

Rogaška Slatina, Ljubljana

Program Festivala Pranger 2020 prinaša devet vznemirljivih pesniških zbirk iz 2019 in podelitev Stritarjeve nagrade za najperspektivnejšega mladega kritika.

Usmeritev festivala je dostojanstvo umetnosti in recepcije umetnosti. Povedati mnenje dobronamerno v obraz, po drugi strani pa neustrašno premisliti o slišani kritiki, ki naj bo dobro utemeljena in vljudna. Poezijo prevajati po manj uhojenih poteh.

Pranger izbere tri kritičarke in kritike, oni pa vsak svoje tri izbranke in izbrance, avtorice in avtorje novih pesniških zbirk. Vse kritiške razprave bo vodila Stritarjeva nagrajenka 2017 Maja Šučur.

Festival Pranger – program
Torek, 7. julij 2020, Nova pošta, ob 19.00
Konceptualna razprava Poezija & množice
Vodi: dr. Jernej Kaluža

Sodelujejo: Saša Pavček, Nataša Velikonja in Sergej Harlamov

Sreda, 8. julij 2020
Pritličje, ob 12.00
Razprava: Kdo naj gre v Frankfurt in kako
– slovenska poezija v nemščini
Vodi: dr. Nada Grošelj
Sodelujeta: nemški urednik Andreas Unterweger in Urška P. Černe

Tolmači: Jens Sakelsek

Trubarjeva hiša literature, 19.00
Prangerjev pesniški večer
Poezija: Nina Dragičević, Blaž Iršič, Nina Kremžar, Matej Krajnc, Zalka Drglin, Monika Vrečar, Brane Senegačnik, Iztok Osojnik in Lucija Stupica.

Povezuje: dr. Sara Špelec

Četrtek, 9. julij 2020
Smoletova gorca, Sladka Gora, ob 15.00
Kritiška razprava

Iztok Osojnik: Udovic (eBesede, Ljubljana), izbral Peter Semolič
Monika Vrečar: Šovinistka (Književno društvo Hiša poezije, Ljubljana), izbrala Diana Pungeršič
Blaž Iršič: Človek pod luno (LUD Literatura, Ljubljana), izbrala Veronika Šoster
Petek, 10. julij 2020
Kulturni dom, Rogaška Slatina, ob 9.30
Kritiška razprava

Matej Krajnc: Ojstrica (SZ Čeljust, Ljubljana), izbrala Diana Pungeršič
Zalka Drglin: Amonit (KUD AAC Zrakogled, Koper), izbrala Diana Pungeršič
Nina Kremžar: Dostop na odprto morje (Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Ljubljana), izbrala Veronika Šoster
Podelitev Stritarjeve nagrade za mladega kritika ali kritičarko ob pesniškem branju
Anin dvor, Rogaška Slatina, 20.00

Navzoče bosta nagovorila župan Rogaške Slatine mag. Branko Kidrič in vodja festivala Urška P. Černe.

Ime nagrajenca ali nagrajenke Stritarjeve nagrade bo na prireditvi razglasil predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc, ki bo mladi kritičarki oz. mlademu kritiku nagrado slovesno izročil.

Nastopajo: Iztok Osojnik, Brane Senegačnik, Lucija Stupica, Matej Krajnc, Zalka Drglin, Nina Dragičević, Blaž Iršič, Monika Vrečar in Nina Kremžar

Povezuje: dr. Sara Špelec

Brezplačen prevoz iz Ljubljane ob 17.00 izpred Križank.
Prijave do 8. 7. na naslov natasa.cebular@drustvo-dsp.si.

Sobota, 11. julij 2020
Kulturni dom, Rogaška Slatina, ob 9.30
Kritiška razprava

Brane Senegačnik: Pogovori z nikomer (Slovenska matica, Ljubljana), izbral Peter Semolič
Lucija Stupica: Točke izginjanja (LUD Literatura, Ljubljana), izbral Peter Semolič
Nina Dragičević: Ljubav reče greva (ŠKUC, Ljubljana), izbrala Veronika Šoster
Poezija in množice
Poezija se je v svoji zgodovini uveljavila kot umetniška zvrst, ki je posebej intimno zvezana z dušami množic: zmožna naj bi bila, vsaj sledeč zgodovinsko najpogosteje vzpostavljenim stereotipom, povezovati in vzpostavljati narode, iz roda v rod prenašati arhetipske zgodbe in družbene strukture, bodriti vojake, navdihovati zaljubljence… Zaradi vsega tega se zdi še posebej paradoksno, da je, po drugi strani, poezija dandanes pogostokrat dojeta kot najbolj hermetična in včasih celo elitistična umetniška zvrst, ki, vsaj v kolikor h poeziji ne prištevamo besedil popularne glasbe, ostaja bolj ali manj zamejena znotraj ozke publike literarnega polja.

Tekom kulturno-političnega dogajanja v zadnjih mesecih vprašanje odnosa med umetnostjo in množicami dobiva tudi pomembno politično perspektivo. Jasno je, da ne moremo sprejeti poenostavljenega modrovanja, da je mogoče meriti umetnost glede na njeno privlačnost za ljudske množice. Toda po drugi strani je potrebno priznati, da je marginalizacija kvalitetne umetnosti problem, ki ga je potrebno naslavljati. Vprašanje je, nadalje, če bi se morala poezija in ostale umetniške zvrsti danes nekako prilagoditi principom pop-kulture kot kulture množic, ali pa je ta ista kultura, kot je trdil Adorno, izraz prepletenosti barbarstva in napredka, ki kliče k tvorjenju alternativnih prostorov, neprepustnih za njene omejevalne principe? So problem množice same s svojo inherentno neumnostjo? Ali velja nasprotno, in je problem v specifičnih, poneumljajočih principih množične kulture? Je potrebno bežati pred okusom množic ali je vredno poskusiti od znotraj prevrednotiti obstoječe vrednote? Nenazadnje: kaj, če sploh kaj, lahko, v tem kontekstu stori poezija?

festival pranger program prevajanje nada grošelj

Tuji jezik v fokusu: nemščina
Ni le kritiško branje tisto, ki se poda v globine poezije: tudi prevajalci se morajo poslužiti pretanjenega branja, da bi lahko izbrano poezijo presadili iz ene v drugo kulturo. V letih 2020–2022 bomo tako v ospredje postavili nemški jezik ter tkali nove in močnejše stike med nemško in slovensko kulturo.

stritarjeva nagrada društvo slovenskih pisateljev martina potisk

Stritarjeva nagrada
Osmo leto zapored gostimo Društvo slovenskih pisateljev, ki bo na naši sklepni prireditvi v petek, 10. julija 2020, ob 20. uri, v Kulturnem centru Rogaška Slatina podelilo Stritarjevo nagrado za mladega in obetavnega kritika ali kritičarko.

festival pranger program mlada kritika helena zemljič

Mlada kritika
Kritikom-začetnikom (ni nujno, da samo mladim) namenjamo mentorsko delavnico Mlada kritika in delavnico Prevodna kritika, ki bosta potekali jeseni.

festival pranger program ELA knjižnica rogaška slatina

ELA – Mali Pranger
Najmlajšim je namenjen program ELA – Mali Pranger, ki se letos znova odvija ločeno od kritiškega dela festivala in v sodelovanju s Knjižnico Rogaška Slatina. Za naše najmanjše bralke in bralce pripravljamo natečaj za otroško poezijo. Družine z otroki, mentorice ter mentorje 5. septembra vabimo na svečano podelitev priznanj v Rogaško Slatino.

festival pranger program mkc maribor oblečene knjige slovenski dnevi knjige v Mariboru

Oblečene knjige
Z MKC Maribor in festivalom Slovenski dnevi knjige v Mariboru se bomo znova povezali v projektu Oblečene knjige. Prangerjev izbor bo deležen ustvarjalne preobleke ovitka, s tem pa odpiramo pomembno polje za diskusijo: kakšno moč ima naslovnica za poezijo? Otvoritev razstave del dijakov Šolskega centra Rogaška Slatina bo v sklopu festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru na Grajskem trgu, razstava pa bo na ogled tudi v času Prangerja v Kulturnem centru Rogaška Slatina.

Video predvajalnik

https://archive.org/download/festival-pranger-2020/Oble%C4%8Dene%20knjige%20Pranger.mp4?_=1

Dobrodošli, vstop na vse dogodke je prost!

PR – Urška Comino
odnosi z javnostmi

6. 7. 2020

Avtor

Uredništvo