Družabno, Splošno, Turizem

Ob občinskem prazniku bodo podeljena priznanja in nagrade Občine Izola

 

Izola, 8. julij 2020 – Občina Izola 11. julija praznuje svoj praznik v spomin na množičen odhod Izolanov v partizane leta 1944. Proslava ob občinskem prazniku se bo odvila v petek, 10. julija, ob 21. uri na prizorišču Letnega kina Arrigoni. Ob tej priložnosti bodo podeljena občinska priznanja in nagrade. V okviru občinskega praznika bo podpisana tudi listina Zelene politike slovenskega turizma, ki je temeljna zaveza destinacije, da deluje po trajnostnih načelih in eden izmed pogojev na poti do pridobitve znaka Slovenian Green, ki si ga občina obeta prihodnje leto.

 

Denarno nagrado v višini 2.100 evrov z ustrezno listino za leto 2020 prejme Silvo Lazar za dolgoletno uspešno delo na športnih in kulturnih dogodkih, ki vplivajo na prepoznavnost in ugled Izole, za doprinos na področju prostovoljstva, kjer s svojim delom in vzorom vsak dan izboljšuje našo skupnost, ter za aktivno delovanje v okviru gasilske enote Izola.

Poleg denarne nagrade bo župan Danilo Markočič podelil tudi priznanje Občine Izola v obliki plakete s srebrnim grbom navijaški skupini Ribari ob 30. obletnici uspešnega delovanja na področju športa in humanitarne dejavnosti, Marisi Višnjevec Tuljak za življenjsko delo na področju zdravstvene dejavnosti ter za izkazano požrtvovalnost in predanost svojemu poklicu, Jadralnemu klubu Burja ob 65. obletnici uspešnega delovanja jadralnega kluba in Radošu Petroviću za uspešno dolgoletno delo na področju gospodarske javne službe vzdrževanja okolja v občini Izola. Naziv ambasadorke Občine Izola pa bo prejela Marjetka Popovski, ker ohranja slovensko ljudsko pesem s petjem doma in v tujini.

Proslava bo obogatena s pestrim glasbenim programom. Na odru bodo prepevali Rudi BučarMarina Mårtensson in Kompanija Izolana.

Podpis listine Zelene politike slovenskega turizma in Etičnega kodeksa v turizmu

V letošnjem letu je občina Izola izpolnila pogoj za sprejem v Zeleno shemo slovenskega turizma. Z vstopom v shemo smo se zavezali, da bomo spodbujali trajnostno delovanje, združevali trajnostna prizadevanja ter promovirali lokalni značaj in zelene zgodbe. V ta namen bo župan podpisal tako imenovano listino Zelene politike slovenskega turizma, ki je temeljna zaveza destinacije, da deluje po trajnostnih načelih in si nenehno prizadeva za izboljšanje. Podpis listine bo potekal v okviru občinskega praznika, ko bodo listino lahko podpisali tudi občani in ostali deležniki s področja turizma in gospodarstva ter se zavezali, da bodo pri delovanju upoštevali načela trajnosti. Slednje je pogoj za pridobitev znaka Slovenian Green, ki si ga občina obeta prihodnje leto. Z njim se bo na slovenskem, evropskem in globalnem trgu uveljavila kot okolju in družbi prijazna destinacija.

Med 14.00 in 16.30 se bo v prostorih hotela Cliff na Belvederju odvil posvet o priložnostih in izzivih trajnostnega razvoja turizma v destinaciji Izola, na katerega so vabljeni predstavniki izolskega turističnega gospodarstva in ostali deležniki, ki se bodo s podpisom listine zavezali k trajnostnemu delovanju.

Razstava raziskovalnega inštituta InnoRenew z naslovom Okviri znanosti

InnoRenew CoE je neodvisni raziskovalni inštitut z mednarodno ekipo, ki se ukvarja z interdisciplinarnim raziskovanjem obnovljivih materialov in trajnostne gradnje. V središče svojih dejavnosti postavlja les z raznolikih vidikov in se povezuje s številnimi znanstvenimi ustanovami in industrijo tako v Sloveniji kot drugod po svetu. Rezultat njihovega znanja in raziskovalnih dognanj bo tudi nov inštitut v izolskih Livadah, ki so ga začeli graditi nedavno in bo predvidoma končan prihodnje leto. Razstava Okviri znanosti, ki so jo tokrat pripravili, je pod lupo vzela gradivo iz njihovih raziskav, povezanih z lesom in drugimi obnovljivimi materiali. Vendar gledalca ne nagovori toliko z znanstveno informacijo, kot je to običajno, ampak bolj z osupljivimi strukturami, kompozicijami in barvami. S tistim torej, kar bi lahko imenovali lepo. Namen razstave, ki si jo je v celoti moč ogledati na spletni strani raziskovalnega inštituta in v mesecu juliju tudi na panojih postavljenih na Sončnem nabrežju v Izoli, je zato tako v doživljanju lepega kot navduševanju nad znanostjo. Za najboljšo sliko pa lahko tudi vsi zainteresirani glasujejo preko QR kode, ki je dosegljiva na panojih.

Dan po občinskem prazniku bodo prizorišče letnega kina Arrigoni zvečer preplavili zvoki glasbenih skupin PopOutlet in Primorski fantje. V nedeljo pa na Manziolijevem trgu napovedujemo koncert zasedbe Il terzo suono, ki se bo odvil v sklopu festivala ob 250. obletnici smrti skladatelja Giuseppeja Tartinija.

PR – Občina Izola

8. 7. 2020

Avtor

Uredništvo