Družabno, Splošno

RIMSKE PRIREDITVE NA PTUJU V LETU 2020

V Društvu Poetovio LXIX bomo v letošnjem letu izvedli več prireditev in s tem nadaljevali uspešno lansko praznično leto, ko smo obeležili 1950. obletnico prve pisne omembe mesta v antičnih pisnih virih. Po izdaji knjige Rimska vojska smo pripravili slikanico za najmlajše z naslovom MI RIMLJANI, ki na otrokom prijazen način predstavi zgodovino našega mesta in sedanje predstavitve obujanja kulturne dediščine. Javnemu zavodu Vrtec Ptuj smo podarili 40 izvodov slikanic in s tem nadaljujemo z našim dobrim sodelovanjem.

 

Kljub oteženim pogojem organiziranja prireditev bomo v Rimskem kampu Poetovio izvedli kulinarični dogodek Rimski lonec v soboto, 25.7. 2020, ko bo deset ekip pripravljalo jedi po starih rimskih receptih. Obiskovalci bodo lahko degustirali vse jedi in sodelovali v ocenjevanju.

 

Za naše najmlajše pripravljamo Otroški rimski tabor, ki bo v Rimskem kampu Poetovio od 19.do 22. 7. 2020. Oblečeni v male rimljane bodo naši najmlajši preživeli tri čudovite dni, kot pred 2000 leti.

 

Osrednji letni dogodek bodo XIII.Rimske igre od 20. do 23. avgusta 2020. Dogajanje bo postavljeno v Rimski kamp Poetovio, kjer bomo na skoraj 4 Ha površin pripravili predstavitev življenja v Starem Rimu. Tema letošnjih iger je kulinarika, ker se tako želimo pripraviti na leto 2021, ko bomo Evropska gastronomska regija.

 

V soboto, 5. septembra 2020 pripravljamo Rimsko trgatev, saj pred leti posajena vinska trta v Rimskem kampu Poetovio že bujno uspeva.

 

V zadnjih letih nam je uspelo dvigniti nivo in obiskanost naših prireditev do stopnje, da želimo še z večjo vnemo nadaljevati z našim delom in predstaviti bogato kulturno dediščino mesta.

 

AB IMO PECTORE!

Iz vsega srca!

 

PR –  POETOVIO LXIX, društva za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj

8. 7. 2020

Avtor

Uredništvo