Finance, Gospodarstvo

SLOVENSKE LOKALNE TRGOVINE V RAZCVETU: PORAST LOKALNE POTROŠNJE MED KARANTENO

 

 • 60 odstotkov Slovencev nakupuje lokalno in tako pomaga pri okrevanju lokalnih skupnosti
 • Posledica karantene je porast lokalne potrošnje, katere sadove najbolj uživajo mesarji, peki, in trgovci s sadjem in zelenjavo
 • Skoraj tretjina (29 odstotkov) Slovencev je med karanteno odkrila nove lokalne trgovine in dobavitelje
 • 61 odstotkov Slovencev namerava tudi po odpravi vseh omejitev glede nakupovanj in potovanj nakupovati lokalno

Po začetku karantene so največ sadov povečane lokalne potrošnje užili peki, mesarji ter trgovci s sadjem in zelenjavo, tako v Sloveniji kot tudi drugod po Evropi. Glede na izsledke raziskave podjetja Mastercard, ki med drugim vključuje tudi Slovenijo, se bo lokalni razcvet nadaljeval tudi v prihodnje.

 

Po podatkih Mastercard raziskave je 60 odstotkov slovenskih kupcev dejalo, da bo tudi po koncu karantene skušalo nakupovati v svojem lokalnem okolju in tako pomagati neodvisnim prodajalnam v svoji soseščini, skoraj vsak tretji (29 odstotkov) pa je med karanteno v svoji okolici odkril nove trgovine. Skoraj dve tretjini Slovencev (61 odstotkov) namerava tudi po odpravi vseh omejitev glede nakupovanja in potovanj še naprej kupovati lokalno. Tudi drugod po Evropi so podatki zelo podobni, s tem da je nove lokalne trgovine odkrilo nekaj več potrošnikov (34 odstotkov), prav tako pa jih malenkost več (65 odstotkov) namerava še naprej kupovati lokalno.

 

Več kot trije od petih Slovencev (62 odstotkov) pravijo, da se zaradi nedavnih dogodkov bolj zavedajo potreb ranljivih skupin, polovica (50 odstotkov) pa pravi, da čuti višjo stopnjo pripadnosti lokalni skupnosti. V primerjavi z drugimi evropskimi kupci smo glede tega za nekaj odstotkov bolj zavedni. Po vsej Sloveniji sedaj tretjina (31 odstotkov) pravi, da bodo bolj verjetno pozdravili svoje sosede, podobno število (29 odstotkov) pa sedaj lokalne trgovce pozna po imenu.

 

Tretjina (33 odstotkov) Slovencev pravi, da so med časom karantene pogrešali svoj lokalni bar, medtem ko je takšnih drugih Evropejcev 40 odstotkov. 43 odstotkov Slovencev tudi zatrjuje, da bodo še naprej bolj redno jedli in pili v svoji soseščini ter tako pomagali pri okrevanju lokalne scene. Skoraj vsak šesti (15 odstotkov) Slovenec je prav tako z veseljem užival v pijači, dostavljeni iz svojega lokalnega bara, po tem, ko je bila ta storitev omogočena.  V ‘takeaway’ pijači je medtem uživalo več drugih Evropejcev – 21 odstotkov.

 

Ostali neodvisni obrati, ki v Sloveniji in drugod po Evropi po odpravi karantene pričakujejo bistven dvig prometa, so  frizerji in brivci, saj skoraj polovica (48 odstotkov) Slovencev oblikovanja svoje pričeske ne namerava prepustiti družinskim članom, prijateljem ali samim sebi. Prav tako pričakujejo porast prometa trgovine z orodjem, časopisni kioski ter lokalne restavracije, kavarne in bari. Za razliko od Slovenije pa v drugih evropskih državah pričakujejo dvig prometa tudi neodvisne trgovine z oblačili in trgovci s sirom. Zanimiv porast je zabeležila tudi dostava mleka, saj 11 odstotkov Slovencev pravi, da so to storitev uporabljali med karanteno, prav tako pa 11 odstotkov namerava to prakso tudi ohraniti. Mleko je medtem na dom naročalo več (20 odstotkov) drugih Evropejcev izmed katerih bo večina to prakso tudi ohranila.

 

Aleš Petejan, vodja marketinga Mastercard, Slovenija, je dejal: »Trenutni dogodki so spremenili nakupovalne navade in povzročili bistven porast spletnega ter brezstičnega nakupovanja, pa tudi porast nakupov pri zaupanja vrednih lokalnih trgovcih po vsej Sloveniji. Lokalne trgovine in skupnosti igrajo pomembno vlogo pri zagotavljanju blaga in storitev ter močno prispevajo k dodatnemu zagonu gospodarstva, obenem pa imajo tudi bistven pomen pri podpori lokalnega prebivalstva in spodbujanju solidarnosti v skupnosti. Upamo, da se bo med temi težkimi časi v Sloveniji in po vsej Evropi okrepila lokalna zvestoba, ki se bo ohranila tudi po tem, ko se bo življenje vrnilo v normalne tirnice.«

 

TOP 10 LOKALNIH TRGOVIN, KI PRIČAKUJEJO DVIG PROMETA PO KONCU OMEJITEV

 1. Pekarne
 2. Trgovine s sadjem in zelenjavo
 3. Mesarji
 4. Brivci/Frizerji
 5. Trgovine za ročna dela / Trgovine z orodjem
 6. Časopisni kioski / prodajalne
 7. Lokalne restavracije
 8. Lokalne kavarne
 9. Lokalni bari
 10. Neodvisne knjigarne

 

– Konec –

  

Opombe urednikom

Neodvisno podjetje za raziskave Fly Research je raziskavo izvedlo junija 2020 na vzorcu 10.000 odraslih iz 16 držav, med katerimi je tudi Slovenija.

 

O družbi Mastercard

Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com, je globalno tehnološko podjetje v plačilni industriji. Naše poslanstvo je povezati in napajati vključujočo, digitalno ekonomijo, ki koristi vsem in povsod, tako, da naredi transakcije varne, preproste, pametne in dostopne. Z uporabo varnih podatkov in omrežij, partnerstev in strasti, naše inovacije in rešitve pomagajo posameznikom, finančnim institucijam, vladam ter podjetjem, da uresničijo svoj največji potencial. Naš količnik spodobnosti ali DQ poganja našo kulturo in vse, kar počnemo znotraj in zunaj našega podjetja. S povezavami v več kot 210 državah in območjih gradimo trajnostni svet, ki odpira neprecenljive možnosti za vse.

Sledite nam na računu na Twitterju @MastercardNews, pridružite se pogovoru na blogu Beyond the Transaction Blog in se naročite na najnovejše novice na Engagement Bureau.

Spremljajte tudi Mastercard Slovenia Facebook in Instagram stran.

 

PR – MayerMcCain

9. 7. 2020

Avtor

Uredništvo