Družabno

Varnost dunajskega turizma v času korone

Foto: Dvorec Schönbrunn © Regina Hügli

 

Foto: Oznaki za varnost (direktor Dunajske turistične organizacije Norbert Kettner, dunajski gospodarski minister Peter Hanke, predstavnik za področje turizma in prostočasnih dejavnosti Markus Grießler in predstavnik strokovne skupine hotelierjev Dominic Schmid) © WKW/Florian Wieser

 

 

V času pandemije koronavirusa je skrb za lastno zdravje tudi na dopustu postala prednostna skrb povsod po svetu. Strožji varnostni in higienski ukrepi so pripeljali do razvoja prve globalne znamke za varnost na področju turizma »Safe Travels« (Varno potovanje) in dunajske hotelirske oznake »Safe Stay« (Varna nastanitev).

 

V sodelovanju z vladami, zdravstvenimi strokovnjaki in združenji ter ob podpori Svetovne turistične organizacije Združenih narodov je organizacija Svetovni svet za potovanja in turizem razvila znamko »Safe Travels«. V boju proti koronavirusu lahko organizacije in destinacije s to znamko gostom zagotavljajo najvišje varnostne standarde. Mesto Dunaj je omenjeno oznako že pridobilo.

»Mesto Dunaj se je s koronakrizo soočilo na najboljši možen način. Priznani portal za potovanja „Najboljše evropske destinacije“ (European Best Destinations) je naše mesto umestil med najvarnejše turistične destinacije in s pomočjo tega bomo ponovno oživili naš turizem. Najvišje standarde za naše goste tako zagotavljamo z znamko »Safe Travels« in tudi z oznako »Safe Stay«, ki jo prejmejo dunajski hotelirji,« je povedal direktor Dunajske turistične organizacije Norbert Kettner.

V začetku julija je strokovna skupina hotelirjev Gospodarske zbornice Dunaj skupaj z Dunajsko turistično organizacijo pod oznako »Safe Stay« za svoje člane razvila enotne varnostne standarde za hotele, da bi tako z dodatnimi preventivnimi ukrepi povečala varnost. Merjenje telesne temperature zaposlenih, posebej imenovan predstavnik za covid-19, dodatno čiščenje in razkuževanje ter digitalni jedilniki so le nekateri izmed ukrepov za zaščito gostov in zaposlenih. Izvajanje ukrepov nadzorujeta Gospodarska zbornica mesta Dunaj in Dunajska turistična organizacija.

Dunajska turistična podjetja so v prvi polovici leta 2020 zabeležila velik upad gostov. Število nočitev junija 2020 se je v primerjavi z junijem lani zmanjšalo za 88 odstotkov na 190.000. Po odpravi prepovedi obratovanja nastanitev v turistične namene s koncem maja, se je turizem junija počasi le ponovno zagnal. Povprečna zasedenost hotelov v juniju je dosegla komaj 14,2 odstotka, v primerjavi z letom prej, ko je bila zasedenost 65,9-odstotna.

 

PR:

Eurocomm

WH Digital GmbH

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

23. 7. 2020

Avtor

Administrator