Družabno

OPERACIJA KAVBOJ

Zgodba o operaciji Kavboj je zgodba o zadnjem izmed petih obdobij v 440 letih obstoja Kobilarna Lipica, v katerem so lipicance preselili daleč od Lipice, da bi jih obvarovali pred vojnimi vihrami. V času Napoleonskih vojn je lipiška čreda lipicancev kar trikrat bežala s Krasa, vedno na Madžarsko. Med prvo svetovno vojno, leta 1915, so lipicance odpeljali v Laxemburg pri Dunaju, od koder so žrebeta preselili v Kladruby na Češkem.

Zadnjič pa je bila Kobilarna Lipica zaradi vojnih viher evakuirana v času druge svetovne vojne, ko so po kapitulaciji Italije jeseni 1943 Kras zavzele nemške enote. Že oktobra 1943 so 179 lipicancev iz Lipice, ki so jih spremljali uslužbenci kobilarne, z železniškim transportom evakuirali v Hostoun v Sudetih. Tu so Nemci zbrali še lipicance iz številnih drugih kobilarn in veliko število konj drugih pasem iz številnih kobilarn iz vse Evrope.

Ob koncu druge svetovne vojne, ko so se Nemci pred Rdečo armado umikali iz vzhodne Evrope, je vojna vihra ogrozila tudi konje, zbrane v Hostounu. Ameriške enote pod vodstvom generala Pattona so – na posredovanje tedanjega direktorja Španske dvorne jahalne šole na Dunaju Aloisa Podhajskega in ob sodelovanju nemške uprave v Hostounu, podpolkovnika Huberta Rudofskyja ter štabnega veterinarja Dr. Rudolfa Lessinga – v bliskoviti, dramatični akciji konje zajele in lipicance evakuirale na Bavarsko.

Drzno nočno akcijo so izvedli 28. aprila 1945 in z njo ohranili tradicijo reje lipicancev za prihodnje generacije. Walt Disney je o njej posnel film Čudež belih žrebcev. Lipicanci so se v Lipico vrnili šele leta 1947, a ne vsi. Od številčne črede več kot 170 lipicancev, ki so bili leta 1943 odpeljani iz kobilarne, se je v Lipico vrnilo le enajst konj. Potrebnega je bilo veliko truda in prizadevanj vseh, ki so jim bili lipicanci pri srcu, da se je reja v Kobilarni Lipica obnovila.

 

PR:

Kobilarna Lipica

28. 7. 2020

Avtor

Administrator