Kultura

POEZIJA BO PONOVNO PREPLAVILA PTUJSKE ULICE | 26. – 29. avgust 2020

24. DNEVI POEZIJE IN VINA
POEZIJA BO PONOVNO PREPLAVILA PTUJSKE ULICE
26. avgust – 29. avgust 2020

PTUJ IN DRUGI KRAJI PO SLOVENIJI – Eden najprestižnejših in najodmevnejših mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, Dnevi poezija in vina, bo letos potekal že 24. leto zapored. Kljub omejitvam zaradi pandemije ter spoštovanja varovanja zdravja nastopajočih in občinstva, je program festivala, ki že dolgo združuje pesniško besedo in promocijo najodličnejših slovenskih vin, razkošen in bo večinoma izveden v živo, le manjši del virtualno. Priznani pesniki in pesnice iz desetih držav sveta bodo med 26. in 29. avgustom na več kot 60 pesniško-glasbenih dogodkih nastopili na Ptuju, v Ljubljani in v drugih krajih Slovenije. Osrednja gosta festivala bosta italijanska pesnica Patrizia Cavalli in škotski pesnik ter pisatelj John BurnsideOdprto pismo Evropi bo tokrat napisala in na Ptuju prvič prebrala madžarska pesnica in prozaistka Krisztina Tóth.

Glavnima poudarkoma – poeziji in vinu – se tudi letos pridružuje bogat spremljevalni umetniški program za vse starostne in interesne skupine, vsi dogodki pa bodo brezplačni in bodo potekali v slovenskem in angleškem jeziku.

Veliko pesniško branje, Dnevi poezije in vina 2019
Foto: Matej Pušnik

 

Krisztina Tóth (1967) je ena izmed najbolj branih in priljubljenih madžarskih avtoric, ki se podpisuje pod deset pesniških zbirk in šest proznih del, njena dela pa so prevedena v več kot 15 jezikov.

Patrizia Cavalli (1947) je ena od najbolj prepoznavnih sodobnih italijanskih pesnic, avtorica sedmih pesniških zbirk, posebno veljavo pa je dobila med ameriškimi pesniki, ki so jo tudi množično prevajali.

Škotski pesnik in pisatelj John Burnside (1955) je za svoja dela prejel številne nagrade, med drugim prestižno nagrado T. S. Eliota, sicer pa poučuje kreativno pisanje, ameriško poezijo ter poezijo in ekologijo na Univerzi v St. Andrewsu.

 

Seznam vseh nastopajočih >>

OD POEZIJE DO GLASBE

Festival poezije, glasbe, izbranih slovenskih in tujih vin se bo začel s tradicionalnimi Večeri pred dnevi, ki bodo potekali v sredo, 26. avgusta, na Ptuju, v Krškem, v Svečini in v Ljubljani, posvečeni pa bodo pesniškim branjem in glasbi. Ob 18. uri se bodo na Ptujskem gradu z branjem predstavili številni vitezi poezije Pesniškega turnirja (založba Pivec), ki letos praznuje 20. obletnico. Ob 19. uri se bo začelo pesniško branje v Krškem in uro kasneje še branje na ptujski mestni tržnici in v kamnolomu Pruh v Svečini. Slovenski nacionalni mladinski orkester pod vodstvom Žive Ploj Peršuh bo z mladimi z vseh koncev Slovenije in gosti nastopil ob 20. uri na Mestni tržnici na Ptuju (Projekt izvajata Evropski karierni center za umetnike Triple Bridge in Kulturno društvo BSA). V parku Sveta Evrope pri Cankarjevem domu v Ljubljani pa bodo ob 20.30 svojo poezijo brali mednarodno uveljavljeni avtorji in avtorice: francoska pesnica Ariel Spigler, italijanska pesnica Gaia Ginevra Giorgi, avstrijska pesnica Sonja Harter, avtorica Odprtega pisma Evropi Krisztina Tóth in nemški pesnik Mikael Vogel. Njihova poezija bo zazvenela v najčistejših tonih izvirnika, ki ga bo mogoče poslušati ob prevodnem branju v slovenskem jeziku (večer je organiziran v sodelovanju z EUNIC). Poezija nastopajočih pesnikov in pesnic v izvirnikih in slovenskih prevodih pa bo v avgustu bogatila tudi ljubljanske ulice, kjer se bodo predstavili s Plakatno poezijo v sodelovanju s podjetjem TAM TAM.

 

Vabljeni na Večere pred Dnevi, ki bodo v različnih krajih po Sloveniji potekali v sredo, 26. avgusta, ter na festival Dnevi poezije in vina, med 26. in 29. avgustom na Ptuju.
Foto: Matej Pušnik

 

Vrhunska mednarodna poezija, ki magično zaživi šele v intimi starih vrtov in trgov, kjer je prostor prepojen z verzi in zgodbami, na festival vsako leto privabi skoraj 10.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. 24. Dneve poezije in vina bo v četrtek, 27. avgusta, z branjem Odprtega pisma Evropi otvorila njegova avtorica Krisztina Tóth. Večeri bodo namenjeni pesniškim branjem in koncertom, bogat festivalski program pa prinaša še obilico drugih zanimivih dogodkov: zasebna branja, otroški program, Festival mlade literature Urška, gledališke predstave ptujskega Teatra III in seveda tudi vinske dogodke, ki dajejo poeziji prav poseben okus. Srednjeveško mesto se bo v prešernem vzdušju preobrazilo v prestolnico poezije, kjer se srečujejo ljudje iz različnih kulturnih, socialnih in profesionalnih svetov ter v njej najdejo nove navdihe, ideje in priložnosti za sodelovanja

FESTIVALSKI VRHUNCI:

Odprto pismo Evropi 2020: KRISZTINA TÓTH

Velika večerna branja z glasbo na Vrazovem trgu
Glasba: Koala Voice, Purple is the Color (AUT) in Duo Atanasovski

Vrtiljak s Slovenskim nacionalnim mladinskim orkestrom

Vinskokulinarični program

Večeri pred Dnevi v Ljubljani v sodelovanju z mrežo nacionalnih kulturnih inštitutov Evropske unije (EUNIC) in Cankarjevim domom

 

Od leta 2014 so Dnevi poezije in vina član evropske pesniške platforme Versopolis, ki jo podpira program Ustvarjalna Evropa.

 

 

Za vse informacije obiščite spletno stran www.stihoteka.com, novosti pa lahko spremljate na Facebook in Instagram strani festivala.

Festival bo potekal skladno z navodili pristojnih institucij. O podrobnostih vas bomo obvestili pravočasno.

Vabljeni na Ptuj, v prestolnico poezije!

PR:

Beletrina

29. 7. 2020

Avtor

Administrator