Družabno, Kultura

13. Festival Klovnbuf • napoved za četrtek in petek

Na ljubljanske poletne odre Klovnbuf poleg vrhunskih veščin sodobnega cirkusa vnaša tudi vse tisto, zaradi česar ljudje že stoletja ljubijo umetnost; lesketajočo magijo, navdihujoče veščine vrhunsko izurjenih teles, iluzijo, ki napaja misel, edinstven svet, ki prebuja otroke v nas in zahteva več dobrih pravljic, ki razširjajo resničnost in puščajo domišljiji prosto pot. Pridite in se ji predajte!

Cirkus je močnejši kot virus.

Pridružite se nam na 13. FESTIVALU KLOVNBUF, v Ljubljani, med 3.–9. avgustom 2020.

Festival Klovnbuf v svoji trinajsti izdaji prinaša živo in atraktivno zmes različnih jezikov sodobnega cirkusa, ki jih v Sloveniji le redko vidimo, ob čemer je letošnji poudarek na umetnosti žongliranja.

Ogled predstav je brezplačen, zaželeni prostovoljni prispevki.

 

NAPOVED ZA ČETRTEK IN PETEK

ČETRTEK, 6. avgust
Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
20.00 Roman Škadra (SK): Absurdni junak
delo v nastajanju
45 – 60 min

 

Moški in žoga kot človek in mesec, kot absurd, kot iskanje, breme, kot (ne)smisel, ravnotežje, kot ovalno versus globalno. Humorno-metaforična predstava slovaškega avtorja Romana Škadre Absurdni junak ponuja po eni strani mnogo veščine in spretnosti človeka »v boju« z žogo / žogami, po drugi strani pa razpira nenehno iskanje v boju s samim seboj. Nenavaden vstop v polje gledališča objektov je hkrati zgodba o takšnih in drugačnih omejitvah; krog v telesu, kvadrat v glavi.

21.00 pogovor z ustvarjalcem

PETEK, 7. avgust
Odprti oder na Muzejski ploščadi, Metelkova
20.30 Stefan Sing & Cristiana Casadio (DE, IT): Tangram

Eden izmed vrhuncev letošnjega Klovnbufa bo zagotovo večkrat nagrajena predstava Tangram z balerino in žonglerjem – ter vse kombinacije »vmes in nad«; predvsem pa intima, skupnost in ritem (srca). Belgijec Stefan Sing je mojster sodobne žonglaže edinstvenega sloga, Cristiana Casadio pa je nekdanja italijanska prvakinja v ritmični gimnastiki, ki je sodelovala v mnogih mednarodnih plesnih skupinah in projektih. Skupaj delujeta od leta 2010 in delata predstave, ki premikajo meje novega cirkusa, plesa in fizičnega gledališča.

 

PETEK, 7. avgust
Odprti oder na Muzejski ploščadi, Metelkova
22.00 Gandini Juggling (UK): Smashed • javna projekcija

Na Odprtem odru na ploščadi na Metelkova bodo – poleg drugega dela Klovnbufa v živo – potekale tudi projekcije predstav vrhunskih sodobnocirkuških ustvarjalcev, ki jih zaradi Korona virusnih razmer nismo mogli gostiti v živo. Prvi se bo predstavil kolektiv Gandini Juggling iz Velike Britanije s poslastico Smashed. Priča bomo veščini skupinskega žongliranja, ki hkratno soustvarja naracijo na način, ki ga v slovenskem gledališču nismo vajeni. Nova oblika fizičnega gledališča in hkrati gledališča objektov tako proizvajajo vrhunsko žonglersko simfonijo, kjer namesto žoge uporabljajo – jabolka. Gre torej za – jabolkiranje.

 

 

PR:

Copyright © *2020* *Zavod Bufeto*, vse pravice pridržane.
*klovnbuf.si*

5. 8. 2020

Avtor

Administrator