Kultura

Sporočilo za medije – Poziv združenja KUDUS Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje k ponovni preučitvi pogojev za izvajanje kulturnih prireditev

Člani Združenja kulturnih domov in ustanov Slovenije (KUDUS) pozorno vendar z zaskrbljenostjo spremljamo ukrepe za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom Covid 19. Dosledno skušamo slediti navodilom, ki jih predpisuje NIJZ. Vendar epidemiološka slika v naši državi po našem mnenju in glede na situacijo v drugih sosednjih državah vendarle ni tako zelo slaba, da bi morali tako zaostrovati ukrepe in postavljati tako nerazumna pravila, ki organizatorje kulturnih dogodkov spravljajo v obup, da ne govorimo o umetnikih, ki so na robu preživetja. Zato je predsednica Združenja KUDUS Pavla Jarc direktorju NIJZ, v vednost pa še ministru za kulturo, poslala poziv k ponovni preučitvi pogojev za izvajanje kulturnih prireditev, kjer je med drugim opozorila tudi na nekoliko diskriminatorno ravnanje do vlagateljev, ki so vložili vlogo za isti dogodek v različnih časovnih obdobjih, saj so priporočila in komentarji različni glede na vloge vložene prej in kasneje (ob celo boljši epidemiološki sliki).

 

Poziv k ponovni preučitvi pogojev za izvajanje kulturnih prireditev

 

Spoštovani direktor,

 

v Združenju kulturnih domov in ustanov Slovenije – KUDUS, v katerega je včlanjenih 39 kulturnih domov in ustanov iz vse Slovenije, pozorno spremljamo ukrepe za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom Covid 19 in poskušamo dosledno slediti navodilom, ki jih kot pristojna inštitucija predpisujete. A ker ta navodila, glede na navodila drugim gospodarskim panogam, postajajo čedalje bolj nerazumna, če ne celo absurdna, smo se odločili, da se obrnemo na vas s pozivom za normalizacijo pogojev NIJZ, ki bi kulturnim inštitucijam omogočila normalno izvajanje dogodkov tako na prostem kot v dvoranah in s tem počasi začeli oživljati kulturni sektor, ki je v teh časih resnično na hudi preizkušnji.

 

Ko v teh dneh prebiramo vaše utemeljitve ob zavračanju vlog, zlasti za izvedbo prireditev na prostem, se upravičeno sprašujemo, zakaj ste se tako zarotili ravno proti kulturi in zakaj menite, da je veliko večja možnost okužbe na kulturnem dogodku na prostem ob upoštevanju 1,5 m razdalje, kot pa npr. na terasah gostinskih lokalov ali plažah, kjer se najpogosteje ne upošteva nikakršna razdalja. Zakaj niso merila za vse enaka? Zakaj je potrebno ob obisku kulturne prireditve na prostem po novem nositi masko, sicer pa je le-ta obvezna samo v zaprtih prostorih? Kaj se na plažah in v lokalih ne smejemo ali glasno govorimo?

 

Epidemiološka slika v naši državi po našem mnenju in glede na situacijo v drugih sosednjih državah vendarle ni tako slaba, da bi morali tako zaostrovati ukrepe in postavljati tako nerazumna pravila, ki organizatorje kulturnih dogodkov spravljajo v obup, da ne govorimo o umetnikih, ki so na robu preživetja. Poleg tega naj opozorimo še na nekoliko diskriminatorno ravnanje do vlagateljev, ki so vložili vlogo za isti dogodek v različnih časovnih obdobjih, saj so priporočila in komentarji različni glede na vloge vložene prej in kasneje (ob celo boljši epidemiološki sliki). Zato predlagamo, da jasna navodila ali priporočila za izvajanje prireditev glede na raznovrstnost le-teh objavite na vaši spletni strani in tako postavite jasne pogoje za organizatorje.

 

V teh negotovih časih, kjer smo priče omejevanju socialnih stikov, ko je iz dneva v dan več slabih novic kot dobrih, ko sta strah in panika močnejša od ustvarjalnosti in navdiha, še kako potrebujemo umetnost. Ta nas notranje bogati, vzpostavlja harmonijo duha, je še eno zadnjih zatočišč lepote in miru. Zato apeliramo tudi na vas kot pristojno inštitucijo, da ne dopustite, da bo kultura pristala na respiratorjih. Pripravite takšne ukrepe, ki bodo kulturi dali možnost, da diha in se razvija. Iščite skupaj z nami rešitve, ne pa da ustvarjajte nove probleme, zaradi katerih bo živa kultura propadla.

 

Že v naprej se vam zahvaljujemo za odgovore in Vas lepo pozdravljamo.

Pavla Jarc,

predsednica Združenja KUDUS

 

PR:

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

5. 8. 2020

Avtor

Administrator