Kultura

PREDSTAVITEV FESTIVALA 24. DNEVI POEZIJE IN VINA – 20.8., 11.00, MuziKafe Ptuj

24. DNEVI POEZIJE IN VINA
PREDSTAVITEV FESTIVALA
26. avgust – 29. avgust 2020

 

Spoštovani,

vljudno vabljeni na novinarsko konferenco ob predstavitvi 24. festivala Dnevi poezije in vina, ki bo med 26. in 29. avgustom potekal na Ptuju, v Ljubljani in v drugih krajih Slovenije. Predstavitev bo v četrtek, 20. avgusta, ob 11. uri, v MuziKafeju na Ptuju.

Program festivala in gostujoče literate, ki prihajajo iz Slovenije in tujine, bodo predstavili vodja festivala Aleš Šteger, koordinatorka programa na Ptuju Tina Maroh, producentka festivala Sabina Tavčar, predstavnik Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra Tomo Peršuh in vodja festivala Salon Sauvignon Slavko Podbrežnik.

Priznani pesniki in pesnice iz štirinajstih držav sveta bodo v štirih dneh nastopili na več kot 60 dogodkih, ki bodo dali poeziji prav poseben okus, pri čemer se letos DPV povezuje tudi z Vitezi poezije in Festivalom mlade literature Urška. Osrednji gostje festivala bodo madžarska pesnica in prozaistka Krisztina Tóth, letošnja avtorica Odprtega pisma Evropi, ki ga bomo prvič slišali na otvoritvi festivala ter italijanska pesnica Patrizia Cavalli in škotski pesnik ter pisatelj John Burnside, ki se bosta festivalu pridružila virtualno. Drugi gostje festivala so še Adisa Bašić (Bosna in Hercegovina), Krystyna Dąbrowska (Poljska), Gaia Ginevra Giorgi (Italija), Sergej Harlamov (Slovenija), Sonja Harter (Avstrija), Urška Kramberger (Slovenija), Mohan Rana (Indija), Ariel Spiegler (Francija), Ivo Stropnik (Slovenija) in Mikael Vogel (Nemčija).

 

Prenesite program v PDF >>

Veliko pesniško branje na Dnevih poezije in vina 2019
Foto: Matej Pušnik

 

KNJIŽNI IZDAJI

Patrizia Cavalli – Ti lepi dnevi: Izbrane pesmi 1974–2006
Eno najbolj prepoznavnih sodobnih italijanskih pesnic, Patrizio Cavalli, lahko po novem v prevodu Miljane Cunta beremo tudi v slovenščini. Dvojezična knjiga Ti lepi dnevi ponuja pregled njenega celotnega opusa, ki ga zaznamuje iskanje oprimkov v svetu negotovosti, minevanja in zamolčanega. Skozi verze raziskuje človekovo naravo, prodreti hoče do same srčike človeka, kjer je vse tako preprosto in očitno: »dotakneš se me ali se me ne, / objameš me ali me odrineš.« Pri tem je pesnica čustvena, a nikoli sentimentalna; romantična, a ne konvencionalna. Ni samo tenkočutna opazovalka okolice, ampak tudi notranjih dogajanj, njena poezija pa je zato široko razpeta med intimo in družbo, ki se usodno zrcalita ena v drugi.

 

John Burnside – Izbrane pesmi


Škotski pesnik in pisatelj John Burnside je za svoja dela prejel številne nagrade, med drugim prestižno nagrado T. S. Eliota. Poučuje kreativno pisanje, ameriško poezijo ter poezijo in ekologijo na Univerzi v St. Andrewsu. Dvojezična izdaja Izbranih pesmi, ki jih je v slovenščino prevedel Jernej Županič, prinaša avtorjev lastni izbor poezije iz osmih od devetih pesniških zbirk, ki so nastajale sedemnajst let. Pesnik prevprašuje mesto posameznika v svetu in mesto doma v skupnosti, njegova poezija je stkana iz podob urbanega in bolj prvinskega sveta. Skozi različne pesniške subjekte spregovori o svetu okrog sebe, posebej ga zanimajo človekovi posegi v naravo; kratkoročne in dolgoročne posledice slednjih se izpišejo v pretresljivih dogodkih, ki zatresejo središče.

 

Obiščite spletno stran >>

 

FESTIVALSKI VRHUNCI:

Odprto pismo Evropi 2020: KRISZTINA TÓTH

Velika večerna branja z glasbo na Vrazovem trgu
Glasba: Koala Voice, Purple is the Color (AUT) in Duo Atanasovski

Vrtiljak s Slovenskim nacionalnim mladinskim orkestrom

Vinskokulinarični program

Večeri pred Dnevi v Ljubljani v sodelovanju z mrežo nacionalnih kulturnih inštitutov Evropske unije (EUNIC) in Cankarjevim domom

 

Eden najprestižnejših in najodmevnejših mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, ki že več kot dve desetletji združuje pesniško besedo in promocijo najodličnejših slovenskih vin, bo kljub omejitvam zaradi epidemije razkošen in bo večinoma izveden v živo, le manjši del virtualno. Glavnima poudarkoma – poeziji in vinu – se tudi letos pridružuje bogat spremljevalni umetniški program za vse starostne in interesne skupine. Srednjeveško mesto se bo v prešernem vzdušju preobrazilo v prestolnico poezije.

Veselimo se srečanja,
Ekipa DPV

 

Od leta 2014 so Dnevi poezije in vina član evropske pesniške platforme Versopolis, ki jo podpira program Ustvarjalna Evropa.

 

Za vse informacije obiščite spletno stran www.stihoteka.com, novosti pa lahko spremljate na Facebook in Instagram strani festivala.

Festival bo potekal skladno z navodili pristojnih institucij. O podrobnostih vas bomo obvestili pravočasno

 

PR:

Beletrina

13. 8. 2020

Avtor

Administrator