Kultura

Dovolite, da vas spomnimo na jutrišnjo predstavitev knjig za otroke.

Še preden bodo otroci spet sedli v šolske klopi in bo v vrtcu spet običajen živžav (upajmo), smo zanje pripravili tri nove knjižice iz zbirke Čebelica, dve veliki slikanici ter novo knjigo iz zbirke Tri Golaznikus.  V družbi ustvarjalcev jih bomo predstavili v torek, 25. avgusta 2020, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij.

Stoti obletnici rojstva pisateljice, novinarke in prevajalke Jane Milčinski se v zbirki Čebelica poklanjamo z ZGODBO O STRAŠNEM LEVU, ki jo je upodobila ilustratorka Maša Kozjek. Zgodba o strahu in prijateljstvu pripoveduje o velikem levu, ki se ga je deček Lukec strašno bal, nato pa se med njima razvije prijateljstvo … Besedilo z likovno podobo Maše Kozjek je bilo prvič objavljeno v reviji Cicido, letnik 2015/16.

Tudi zgodba o mali miški prihaja iz revije Cicido, kjer je bila prvič objavljena v letniku 2019/20, zdaj pa je pod naslovom DOGODIVŠČINE MALE MIŠKE zaživela še v zbirki Čebelica. Besedilo ameriške avtorice Celie Thaxter je prevedla raziskovalka mladinske književnosti Marjana Kobe, radovedno miško pa je s številnimi podobami naslikala ilustratorka Ana Zavadlav.

Tretja knjižica iz zbirke Čebelica MARKO NA BELEM KONJU JAŠE prinaša pesmi Toneta Pavčka, ki jih je za slikanico iz leta 1984 (založba Borec) ilustrirala legendarna Ančka Gošnik Godec. Po več kot treh desetletjih bo spet zaživela harmonija poezije in slik dveh velikih mojstrov, ob kateri bodo uživali tako najmlajši kot odrasli.

 

Prvič bodo mladi bralci spoznali poučno zgodbo O FANTU, KI JE LEPO POZDRAVLJAL. Slikanico sta ustvarila priljubljeni mladinski pisatelj Slavko Pregl, ob njem pa tudi tokrat izvrstni ilustrator Marjan Manček, ki je likom vdahnil hudomušno podobo.

V zbirki Velike slikanice je izšlo tudi delo ZA VEDNO vsestranskega nemškega ustvarjalca Kaija Lüftnerja. Skupaj z ilustratorko Katjo Gehrmann je ustvaril poetično slikanico o malem Egonu, ki se sooča z žalostjo ob izgubi očeta. Odlična knjiga, ki jo je prevedla Alenka Veler, odpira vprašanja o izgubah in bolečinah, smrti, ravnanju odraslih, čustvovanju …

In za konec še dobra novica za številne zveste bralce priljubljene serije Trio Golaznikus Andreja E. Skubica in ilustratorke Tanje Komadina. Izšla je šesta knjiga z zabavnimi in napetimi dogodivščinami treh prijateljev, ki nosi naslov DIVERZANTI IN IZDAJALCI. Le kako se bodo tokrat izvlekli iz godlje?

——————————————————————————————————————————–

Služba za odnose z javnostmi, MKZ 01/241 30 04, 041 764 565

24. 8. 2020

Avtor

Uredništvo