Kultura

SPOROČILO ZA JAVNOST

Foto: KDNG

XXXIX. koncertna sezona/VII. koncert

 

ENSEMBLE 1781

Aljaž Beguš, Massimiliano Miani, klasična klarineta

Boštjan Lipovšek, Borut Pahič,  naravna rogova

Claudio Verh, Paolo Calligaris, klasična fagota

 

Ponedeljek, 7. september 2020, ob 18.00 in 20.15 uri

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

 

Po šestih mesecih se v našo veliko dvorano vrača težko pričakovana klasična glasba. Še pred začetkom jubilejne 40. koncertne sezone Glasbenega abonmaja našim lanskim abonentom dolgujemo dva koncerta, ki ju zaradi epidemije nismo mogli izpeljati v aprilu in maju. Prva bo Beethovnova in Mozartova dela poustvarila zasedba Ensemble 1781, ki jo sestavljajo Aljaž Beguš in Matic Kuder na klasičnem klarinetu, Boštjan Lipovšek in Borut Pahič na naravnem rogu ter Claudio Verh in Paolo Calligaris na klasičnem fagotu. Zasedba bo zaradi občutno zmanjšanega števila razpoložljivih sedežev v dvorani koncert izpeljala v dveh terminih: ob 18.00 in 20.15. Vabljeni!

Letošnja globalna epidemiološka kriza je dodobra pretresla vse panoge družbenega življenja in na glavo postavila veliko samoumevnih situacij najrazličnejših področij našega vsakdana. Izjema seveda nismo bili, in še vedno nismo, niti v naši koncertni hiši, ki prav letos slavi svojo 40-letnico obstoja. Pred nami je, kljub nezavidljivi in negotovi družbeni situaciji tudi naša jubilejna 40. koncertna sezona Glasbenega abonmaja.

Med raznimi varnostnimi ukrepi, ki so že zaznamovali naše poletne dogodke na prostem, dodatni pa bodo dogajanje v zaprtih prostorih še poostrili, bo tudi ohranjanje medsebojne varnostne 1,5 m razdalje. Prav ta ukrep, ki ga narekuje in dovoljuje NIJZ, je privedel do tega, da je število razpoložljivih sedežev v naših dvoranah bistveno manjše, kot doslej (iz 364 na 125 v veliki in iz 153 na 50 v mali dvorani). V iskanju rešitev smo posledično nastopajoče dveh nadomestnih in osmih letošnjih abonmajskih koncertov prosili za dva nastopa v enem večeru. Vsi glasbeniki so na našo veliko presenečenje in srečo na predlog pristali, zato bomo omenjene koncerte z nekoliko krajšim programom izpeljali v dveh terminih: prvega ob 18.00, drugega pa ob 20.15. S tem bomo lahko našim dolgoletnim abonentom še naprej zagotavljali redno spremljanje kakovostne klasične komorne in orkestrske glasbe, ki jo že dolgih 40 let ponujamo na našem velikem odru.

Ensemble 1781 je odličen sestav, ki se ukvarja z glasbo klasicističnih mojstrov in poustvarja zven takratnega glasbenega sveta na avtentičnih inštrumentih. Ustanovljen je bil na pobudo fagotista Paola Calligarisa, ki je svoje navdušenje nad starimi glasbili želel deliti s kolegi glasbeniki. Tako je nastal ansambel pihalcev, ki ponuja občinstvu klasično glasbo za pihala v originalni verziji. Umetniki so se v poglobljenem študiju literature iz obdobja klasicizma lotili skladb Mozarta in Beethovna; tako se je začela skupna umetniška pot šestih glasbenikov, ki z igranjem na kopijah čudovitih starih inštrumentov oživljajo repertoar, ki ga na običajnih koncertih pri nas skorajda nikoli ne slišimo.

 

Vstopnina:

17 € – cena vstopnice za posamezne abonmajske koncerte,

12 €, 10 € – znižana cena vstopnice za dijake, študente, invalide in upokojence.

Vstop prost za brezposelne osebe z dokazilom.

PROGRAM:

 

  1. v. Beethoven:

Koračnica za pihala v B-duru, WoO29

 

  1. A. Mozart:

Serenada za pihala v Es-duru, št. 11, KV 375

Allegro maestoso

Menuetto

Finale: Allegro

 

  1. v. Beethoven:

Sekstet v Es-duru, op. 71

Adagio, Allegro

Adagio

Menuetto: Quasi Allegretto

Rondo: Maestoso

 

  1. v. Beethoven:

Koračnica (Marsch) WoO 29 (1787/98)

 

Na razpolago za dodatne informacije in fotografije koncerta

 

PR:

Javni zavod Kulturni dom Nova Gorica

Bevkov trg 4, SI – 5000 Nova Gorica

1. 9. 2020

Avtor

Administrator