Naše korenine so v tej zemlji globoko zasidrane. In iz njih črpamo moč, voljo in predvsem željo, da bi na tem koščku zemlje ohranjali slovensko besedo in slovensko kulturo naših nonotov.

Citat iz dokumentarnega filma Za vedno tu

Dokumentarni film Za vedno tu, Slovenci med Krasom in morjem je nastala v uredništvu dokumentarnega programa. Predstavlja kraje ob obali Tržaškega zaliva, kjer že od nekdaj sobivajo Slovenci in Italijani, in išče odgovore na vprašanja: kako tržaški Slovenci ohranjajo narodno samobitnost; kaj jih zavezuje, da ohranjajo svoje korenine na tem koščku zemlje; od kod črpajo moč za negovanje slovenske besede in kulture?

Tržaški zaliv je bil ob različnih zgodovinskih dogajanjih zmeraj na prepihu in ob tem se je oblikovala tudi usoda tržaških Slovencev, ki se tradicionalno ukvarjajo z ribištvom, vinarstvom in oljkarstvom. Poleg ribiškega muzeja v Križu in Kraške hiše v Repnu je v oddaji predstavljen tudi muzej v Škednju, posvečen krušaricam.

Na poti ob obali Tržaškega zaliva od Štivana do Škednja spoznamo zadnjega slovenskega ribiča iz Repna Aleša Grilanca. Marko Tavčar izčrpno opiše življenje in položaj Slovencev v Devinu in Štivanu. Več kot tisočletno tradicijo ribištva, ki je značilna samo za Slovence v teh krajih, predstavijo Franco Cossutta, Bruno Volpi Lisjak in Ladi Gruden. Člana društva Prosekar Alessio Štoka in Miloš Škabar sta med vinarji, ki se lotevajo novih izzivov, Boris Pangerc pa razkaže svoj oljčnik, ki ga obdeluje s posebno ljubeznijo.

Scenaristka in režiserka dokumentarnega filma je Magda Lapajne, avtor glasbe Aldo Kumar, direktor fotografije Artur Rutar in montažerka Sabina Černe.