Družabno

Dobitnica glavne nagrade makedonskega festivala Druga zgodba je Jana Bauer

Z veseljem sporočamo, da je letošnja dobitnica ugledne nagrade makedonskega festivala Druga prikazna (Druga zgodba) slovenska mladinska pisateljica Jana Bauer. Nagrada, ki so jo doslej prejeli David Albahari, Vlada Urošević, Olja Savičević in Nenad Veličković, je letos prvič podeljena mladinski avtorici, prav tako se festival letos prvič posveča mladinski literaturi.

Foto: Mike Crawford

 

Literarni festival Druga zgodba bo letos nosil naslov Groznovilca v Hudi hosti (po istoimenski knjigi nagrajene slovenske avtorice) in bo med 3. in 5. septembrom gostil številne dogodke za otroke in odrasle. Večina dogodkov bo v znamenju omenjene knjige, na delavnicah bodo otroci risali groznovilco, odrasli bodo tekmovali v pripovedovanju zgodb in pesmi za otroke, odvijali se bodo pogovori o književnosti za otroke in mladino, pri katerih bodo sodelovali številni makedonski mladinski avtorji in avtorice, založniki in uredniki. Groznovilca bo tako kot v knjigi pripravila knjižno čajanko, na sporedu bo tudi koncert … Ob podelitvi nagrade se bo odvila gledališka uprizoritev Groznovilce v režiji Nele Vitošević.

Žal se avtorica zaradi trenutnih razmer festivala ne bo mogla udeležiti. Pravi pa, da je nagrade izjemno vesela, »toliko bolj zaradi sporočila, ki ga Druga zgodba prinaša, zaradi ideje, da mora biti prostor, v katerem živimo, odprt in strpen, sprejemljiv za druge in drugačnost v kulturi.« Sama tak prostor vidi kot prijetno kuhinjo z veliko mizo, pri kateri se vedno najde mesto še za enega.

Knjigo Groznovilca v Hudi hosti je v makedonščino prevedla Lidija Dimkovska, izšla je pri založbi Artkonekt. Tik pred izidom je tudi drugi del, Groznovilca in divja zima.

 

Jana Bauer je slovenska mladinska pisateljica in urednica. Letos je za knjigo Ding dong zgodbe prejela nagrado desetnica, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. Najbolj pa jo slovenski in tuji bralci poznajo po navihani, malo neotesani, a srčni vili groznovilci. Ta je, kot pravi avtorica, pobegnila iz knjižnih platnic in živi precej samosvoje življenje. Leta 2015 so jo v režiji Matjaža Fariča uspešno uprizorili v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Doslej je bila prevedena v 17 jezikov, zato navdušuje otroke na različnih koncih sveta, tudi v Mongoliji in Indoneziji. V Nemčiji je izšla pri ugledni založbi S. Fischer Verlag v prevodu Ann Catrin Bolton. Zvočni različici, ki je izšla pri založbi Jumbo Neue Medien & Verlag, je Nemška akademija za otroško in mladinsko literaturo podelila naziv knjiga meseca. V litovščino je Groznovilco prevedla Gabija Kiaušaitė in prejela nagrado IBBY za najboljši umetniški prevod, na Hrvaškem se je knjiga uvrstila na listo dobrih knjig, ki jo pripravljajo zagrebške knjižnice, in še bi lahko naštevali.

Groznovilca že od leta 2011 osvaja srca otrok in odraslih in naslednje tri dni bo nedvomno blestela tudi na makedonskem literarnem festivalu.

Druga prikazna je makedonski literarni festival, ki poteka v Skopju, namenjen je predvsem hibridnim žanrom in eksperimentalni literaturi. Festival vsako leto podeli glavno nagrado. Spremlja ga tudi knjižni sejem. Festival organizira založba Templum, direktor festivala je Nikola Gelevski, podpirata pa ga mreža Traduki in Ministrstvo za kulturo Severne Makedonije.

Več o festivalu
Več o letošnjih dogodkih

 

Zelo veseli in ponosni smo!

PR:
KUD Sodobnost International

Suhadolčanova 64
1231 Ljubljana Črnuče

3. 9. 2020

Avtor

Administrator