Splošno

Jubilejni, 60. Skok čez kožo odpovedan

Foto: Matic Strozak

 

(Velenje, 7. septembra 2020) – Zaradi Odloka o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih in mestih v Republiki Sloveniji, ki v tem trenutku dovoljuje zbiranje največ 50 oseb na javnih površinah, je Odbor za pripravo prireditev ob prazniku rudarjev sprejel odločitev, da tradicionalno prireditev Skok čez kožo, ki je bila načrtovana za soboto, 26. septembra 2020, odpove. V letošnjem letu bi sicer obeležili že 60. Skok čez kožo, a smo morali zaradi koronavirusa dogodek odpovedati že julija. Upali smo in si želeli, da nam bodo razmere dopuščale prireditev izvesti v jesenskem času, toda trenutna epidemiološka slika v Sloveniji nam to onemogoča.

11. aprila je Premogovnik Velenje praznoval 145 let delovanja, letošnje leto pa bi, kot rečeno, zaznamoval tudi 60. Skok čez kožo, ki smo ga želeli še posebej slovesno obeležiti, vendar nam je račune nekoliko prekrižala epidemija. Kljub temu je v petek, 3. julija 2020, na dan rudarjev ob 6. uri zjutraj z Velenjskega gradu zadonela kanonada, v praznično jutro pa so nas pospremile budnice Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje na različnih lokacijah. V Velenju in Šoštanju smo postavili tudi t. i. cimpre, lesene podboje, ki simbolizirajo rov. Postavljeni so na Titovem trgu in v Sončnem parku, v Šoštanju pa v Tresimirjevem parku, ob njih pa se je možno fotografirati.

Dan rudarjev je za vse nas, ki smo z rudarstvom tako ali drugače povezani, eden največjih praznikov v letu. Rudarjenje je imelo globok vpliv na značaj in navade, požrtvovalnost in nesebično tovarištvo ter neomajna vera v rudarsko slogo pa so skozi stoletja med rudarji izoblikovali posebno vez. Ustvarila se je skupnost s svojimi simboli, pravom, nošo, humorjem, načinom izražanja ter navadami in običaji, kamor spada tudi poseben običaj sprejemanja novincev v rudarski stan, znan kot »skok čez kožo«. Slavnostni sprejem v rudarski stan doživijo novinci na slovenski rudarski praznik 3. julija, ki ga rudarji praznujemo v spomin na petdnevno gladovno stavko zasavskih rudarjev leta 1934. V Velenju smo prvi takšni sprejem pripravili leta 1961, ko je šolanje končala prva generacija dijakov v Industrijski rudarski šoli. Prireditev vodi vodja ceremoniala, novince pa na njihovi poti spremljajo starešine in botri, ki za zgled novincem tudi prvi opravijo skok, kasneje pa so jim v oporo pri uvajanju v poklic in pri drugih življenjskih stiskah. Novinci stopijo na sod, pred katerim dva starejša člana držita kožo, povedo svoje generalije in geslo, izpijejo vrček piva ter skočijo čez kožo k svojemu botru. Ko vsi opravijo skok, sledi še skupna zdravica z vodjo ceremoniala, ki se zaključi z znamenitim: »Naj živi nam večno, naš rudarski »Srečno!«

 

SREČNO!

Služba za odnose z javnostmi Skupine Premogovnik Velenje

7. 9. 2020

Avtor

Administrator