Avtomobilizem

TOKRAT PERSONALIZIRANO: ZDAJ LAHKO VAŠ AVTO UGOTOVI, KAJ VAM JE VŠEČ – TEHNOLOGIJA PREDLAGA, KDAJ POKLIČITE MAMO ALI SE ODPRAVITE V FITNES

Foto: Ford

Köln, 4. september 2020 – Veliko voznikov med uporabo spoznava svoje vozilo, v katerem preživijo veliko časa, a kako dobro vozila poznajo nas? Kmalu bo avto voznika opozoril, da ob tem času običajno pokliče nekoga, da je na urniku telovadba ali ga bo usmeril proti priljubljeni kavarni – če so te dejavnosti del voznikove rutine.

 

Fordov sistem SYNC naslednje generacije, ki bo prvič na voljo v povsem novem in povsem električnem Mustangu Mach-E, se dejansko uči iz voznikovega ravnanja in poskrbi za pametne predloge. Pri tem kombinira glasovno upravljanje z ukazi iz pogovornega jezika, rezultate iskanja prek spleta in podatke strojnega učenja, da s predlogi glede na prejšnje vožnje prihrani vaš dragoceni čas.

 

Ford je prek ekskluzivnega virtualnega dogodka v Evropi prvič predstavil svoj novi sistem za komunikacije in razvedrilo. Danes so predstavili tudi novo funkcijo za nastavitev vozila na daljavo (Remote Vehicle Setup), ki lastnikom omogoča personalizacijo svojega novega avta, preden ga prevzamejo – vnaprej lahko izberejo nastavitve od želenih voznih načinov do barv za ambientalno osvetlitev kabine.

 

“Kot obsedeni smo garali, da bo imeti Mustanga Mach-E najbolj osebna in najbolj povezana vozna izkušnja, kar jih je možno doseči,” je povedal Jan Schroll, vodja za področje povezljivosti pri Fordu Evropa. “SYNC naslednje generacije je najpametnejša različica doslej in dlje kot boste imeli avto, pametnejši bo. Zasnovan je tako, da spoznava, kakšne so vaše želje – in kdaj naj bodo uresničene. Vi se le udobno namestite in uživajte v vožnji.”

 

Osebni dotik

Programska oprema za Fordov sistem SYNC naslednje generacije je bila napisana povsem na novo, da je Fordova filozofija osredotočenosti na uporabnika postavljena neposredno v osrčje voznikove izkušnje. V Mustangu Mach-E omogoča prilagajanje več kot 80 nastavitev vozila – od temperature v kabini in položaja sedežev do ambientalne osvetlitve. Tako dobi vozna izkušnja resnično osebni pečat.

 

Prek pametnega telefona ali obeska na ključu lahko sistem celo prepozna posamezne voznike in uporabi njihove izbrane nastavitve, ko se bližajo vozilu in še preden vstopijo vanj, zato lahko vsak družinski član takoj zazna, da ga obdaja edinstvena kabina z njegovimi prilagoditvami za vožnjo in razvedrilo.

 

Sistem s pomočjo algoritma strojnega učenja sčasoma čedalje bolje spozna voznikove navade. Obisk fitnesa vsak petek? Klic domov na poti iz službe? Sistem SYNC naslednje generacije se nauči vsake lastnikove rutine, da v pravem trenutku predlaga ustrezno navigacijsko vodenje in predlog za komunikacijo, voznik pa lahko ostane osredotočen na promet.

 

Mustangu Mach-E je sistem SYNC naslednje generacije opremljen s 15,5-palčnim zaslonom na dotik s polno visoko ločljivostjo. Velika, do uporabnika prijazna konzola je odlično berljiva z enim samim pogledom, vmesnik pa je ‘obrzdan’ za posredovanje urejenih in hitro razumljivih informacij. Pri vseh funkcijah so na voljo dobro znane kretnje za povečevanje z raztegom in nastavljanje z obračanjem prikazanih krmilnih elementov, značilni vrtljivi gumb pod zaslonom pa omogoča hitro in na otip prepoznavno prilagajanje glasnosti predvajanja glasbe ali konferenčnih telefonskih klicev.

 

Pomikanje po vmesniku sistema SYNC je zastavljeno na novo, da voznika do želene aplikacije, informacije ali krmilnega elementa nikoli ne loči več kot en sam ali največ dva dotika. Velik zaslon in kartični razpored omogočata sočasen prikaz različnih aplikacij, zato vhodni telefonski klic med vožnjo skozi zapleteno križišče ne pomeni več zgrešenega odcepa, ker bi usmeritve izginile iz zaslona.

 

Pripravljeni, nastavi, zdaj!

Mustang Mach-E z novo funkcijo za nastavitev vozila na daljavo (Remote Vehicle Setup) svojim lastnikom omogoča predhodno konfiguracijo funkcij vozila že pred dobavo. Lastnik preprosto ustvari osebni profil ter shrani priljubljene nastavitve in pogoste lokacije, kot sta naslov službe ali nakupovalno središče, in – za dodatno brezskrbnost – izbere prikaz polnilnic v bližini.

 

Nastavitev poteka prek spleta ali z aplikacijo FordPass na pametnem telefonu, ki na vsakem koraku spremlja lastnike Fordov.1 Lastniki lahko med drugim vnaprej izberejo nastavitve, kot so vsakodnevni čas odhoda, funkcije za udobje v kabini in stopnja napolnjenosti baterije. Prav tako lahko prilagodijo vozne načine Mustanga Mach-E: izbirajo lahko med načini Active (aktivno), Whisper (šepet) in Untamed (neobrzdano), s katerimi spremenijo odzivnost vozila, ki je opazna na zunaj, v notranjosti pa lahko izberejo skladen zvok in barvo ambientalne osvetlitve.

 

Personalizirani profil je shranjen v oblaku in ko lastnik prevzame ključe in prvič seznani pametni telefon s svojim Mustangom Mach-E, se nastavitve prenesejo v vozilo – novopečeni lastnik lahko brez duhamornih prvih nastavljanj sede za volan in se odpelje. Prihodnje brezžične posodobitve bodo omogočile tudi nastavitev radijskih postaj pred dobavo vozila.

 

Ena velikost za vse je stvar preteklosti,” je povedala Sheryl Connelly, vodja raziskovanja globalnih potrošniških trendov in prihodnosti pri Fordu. “Potrošniki hočejo izdelke, storitve in izkušnje, ki so unikatno prilagojeni njihovih željam – in prav zato Ford omogoča personalizacijo Mustanga Mach-E že pred dobavo. Ta možnost omogoča, da niti dva nova Mustanga Mach-E ne bosta povsem enaka.”

 

Lastnik Mustanga Mach-E lahko svoj pametni telefon uporabi tudi za odklepanje vozila. Ko je omogočena funkcija ‘telefon kot ključ’, vozilo v hipu prepozna, kdo se bliža, odklene vrata ter aktivira voznikove izbrane možnosti in nastavitve.2 Če je baterija voznikovega pametnega telefona prazna, lahko preprosto vnese svojo osebno kodo s tipkovnico na vratih vozila.

 

Zgovorni pomočnik

SYNC naslednje generacije prinaša napredno glasovno upravljanje, ki vozniku omogoča, da je osredotočen na vožnjo in ne razmišlja, ali si je zapomnil ustrezen nabor ukazov. Sistem ‘razume’ naravno vsakodnevno pogovorno govorico v 15 evropskih jezikih, zato se lahko voznik z vozilom pogovarja kot s sopotnikom in mu naroči, da prilagodi ustrezne nastavitve funkcij vse od sistema za razvedrilo do navigacije in okolja v kabini, seveda pa lahko tudi telefonira.

 

Za zagotavljanje najboljšega odziva na ukaze in vprašanja SYNC naslednje generacije vgrajene informacije dopolnjuje z rezultati spletnih iskanj ter tako poskrbi, da so podatki o iskani najbližji restavraciji ali lekarni kar se da natančni in posodobljeni.

 

Vmesnika Apple CarPlay in Android Auto sta vnaprej nameščena brez dodatnih stroškov in zdaj omogočata tudi brezžično povezavo, uporabnikom pa je na voljo varen in preprost dostop do najljubših aplikacij in stikov na pametnem telefonu prek glasovnega upravljanja ali zaslona na dotik v vozilu.3

 

Velik zaslon omogoča, da je vmesnik Apple CarPlay ali Android Auto prikazan hkrati z drugimi aplikacijami sistema SYNC naslednje generacije, kot so navigacija ali radio, voznikom pa je tako vedno zagotovljen popoln nadzor in hiter dostop do ključnih možnosti.

 

Povezljivost je dodatno izboljšana s funkcijo SYNC AppLink, ki s podporo aplikacijam, kot so what3words, Waze in Webex, zagotavlja še tesnejšo povezavo med vozilom in pametnim telefonom.

 

Po-polno

SYNC naslednje generacije poskrbi za brezskrbnost voznikov električnih avtomobilov, saj jim svetuje, kje in kdaj naj na poti napolnijo vozilo, omogoča pa tudi dostop do aktualnih informacij o razpoložljivosti polnilnih postaj in cenah polnjenja.

 

Tehnologija za inteligentno presojanje dosega vozniku zagotovi posodobljene informacije o dosegu električnega vozila, ki temeljijo na različnih dejavnikih, vključno s prometom, terenom, vremenom in celo podatki drugih Fordovih električnih vozil na istih cestah. Če se doseg vozila znatno spremeni, se pokaže obvestilo z oceno novega dosega in pojasnilom, kaj je vzrok za spremembo.

 

Uporabniki bodo imeli dostop do največjega omrežja javnih polnilnic v Evropi in možnost plačila prek aplikacije FordPass na pametnem telefonu.4 Pri uporabi hitrih polnilnic IONITY bodo lahko vozniki baterijo svojega Mustanga Mach-E napolnili od 10 na 80 odstotkov v manj kot 40 minutah, v povprečju bo za povečanje dosega za 119 km zadoščalo samo 10 minut.5

 

Aplikacija FordPass na pametnem telefonu prikazuje tudi stopnjo napolnjenosti baterije in informacije o dosegu, lastniki pa lahko z nastavitvijo želenega časa polnjenja izkoristijo ugodnejše električne tarife in zagotovijo ustrezen doseg za prihodnja potovanja. FordPass vozniku omogoča tudi, da nastavi čas odhoda in zagotovi, da se kabina med polnjenjem ogreje ali ohladi na idealno temperaturo, ne da bi to vplivalo na najboljši možen doseg.

 

Povezana navigacija

Novi povezani navigacijski sistem vozniku pomaga skrajšati čas vožnje z izogibanjem zastojem in obvozi po manj obremenjenih cestah. Aktualne podatke in predvidevanje prometa zagotavlja specializirano podjetje TomTom, izbira poti s podatki vozila in informacijami v oblaku, ki jo zagotavlja Garmin, pa poskrbi, da lahko voznik vedno izbere najučinkovitejšo pot do cilja.6

 

Najnovejše različice zemljevidov so vedno shranjene v vozilu, kar pomeni, da navigacija deluje tudi na območjih brez pokritosti z mobilnim omrežjem.

 

Ko voznik pripelje na cilj, si lahko ogleda aktualno razpoložljivost parkirnih mest na ulicah in parkiriščih, da ne izgublja časa z iskanjem, kje bi pustil avto. V neznanih mestih ali na velikih parkiriščih lahko aplikacija FordPass vozniku pomaga hitro in natančno poiskati parkirano vozilo.

 

Dodatna integracija aplikacije FordPass z navigacijskim sistemom SYNC naslednje generacije omogoča preprostejše načrtovanje poti, nekatere funkcije pa so zasnovane posebej za lastnike električnih vozil. Pri načrtovanju poti je možno upoštevati postanke na polnilnicah ter izbrati ogled znamenitosti in drugih zanimivih točk. Ko je voznik pripravljen na odhod, načrt poti preprosto pošlje iz aplikacije FordPass v vozilo in izbere začetek vodenja po poti.

 

Izboljšave brez ovir

Tako kot so na voljo redne posodobitve aplikacij na pametnem telefonu z izboljšavami in novimi možnostmi, tudi brezžične posodobitve zagotavljajo stalno izpopolnjevanje in izboljšave Fordovih vozil.

 

Posodobitve neslišno in brezžično poskrbijo za nove funkcije ter izboljšave kakovosti in zmogljivosti sistema SYNC in računalniških modulov vozila ter zmanjšajo število potrebnih obiskov servisnih centrov.

 

Programska oprema se brezžično prenese v ozadju, uvedba posodobitve pa traja manj kot dve minuti.7 Lastniki lahko izberejo, kdaj naj se izvedejo posodobitve – postopek lahko načrtujejo tudi čez noč ali ko ne uporabljajo vozila, da bodo vedno pravočasno na poti.

 

Sistem SYNC naslednje generacije bo na voljo z izbranimi Fordovimi vozili v Evropi, prvi med njimi pa bo povsem električni Mustang Mach-E. Mach-E je na čelu hitro rastoče palete Fordovih elektrificiranih vozil in je eden od 17 novih elektrificiranih modelov, ki jih bo Ford na evropski trg poslal še pred koncem leta 2021.

 

# # #

 

1 Aplikacija FordPass je združljiva s pametnimi telefoni Apple in Android ter je na voljo v spletnih trgovinah Apple App Store in Google Play v 40 evropskih državah.

 

2 Funkcija ‘telefon kot ključ’ ni na voljo v Veliki Britaniji in na Irskem.

 

3 Ne dopustite motenj med vožnjo. Če je le možno, uporabite glasovno upravljanje in med vožnjo ne uporabljajte naprav, ki jih držite v roki.

 

4 Plačilo prek aplikacije za pametne telefone FordPass zahteva plačljivo naročnino na storitve polnjenja.

 

5Ciljni doseg in čas polnjenja temeljita na testnih vrednostih proizvajalca in na izračunu v skladu z voznim ciklom WLTP. Ocenjen dodatni doseg temelji na prvih 10 minutah polnjenja od začetka polnjenja baterije vozila. Uradno homologirani podatki o porabi energije bodo objavljeni pred začetkom prodaje. Stopnja polnjenja se zmanjšuje, ko je baterija skoraj povsem napolnjena. Glede na čase polnjenja v konicah in stanje napolnjenosti baterije se lahko individualni rezultati razlikujejo. Dejanski doseg vozila je odvisen od različnih pogojev, kot so zunanji vremenski pogoji, način vožnje, vzdrževanje vozila ter starost in stanje litij-ionske baterije.

 

6 Po poteku brezplačnega preskusnega obdobja zahteva funkcija Live Traffic posebno plačljivo naročnino.

 

7 Posodobitve je možno aktivirati v manj kot dveh minutah, izvedbo posodobitev, ki zahtevajo, da je vozilo parkirano dalj časa, pa lahko uporabnik načrtuje v zanj najprimernejšem času. Ko bodo na voljo posodobitve programske opreme, bodo lastniki prejeli obvestilo; odvisno od posodobitve jo lahko izvedejo prek povezave Wi-Fi ali prek mobilne povezave.

7. 9. 2020

Avtor

Administrator