Kultura

Začetek sezone 2020/21 z/s: radijsko delavnico, filmskim festivalom, foto delavnico, prvo intervencijo, gledališko premiero in kripto ekosistemom

Zavod Razvoj Maribor + Radio Maribor vabita na:

Radijska delavnica z dr. Vojkom Flisom

Sreda, 9. september od 10. ure // vstop prost

 

Zavod Razvoj Maribor – Zvitorepčevo lutkovno paragledališče in Radio Maribor, v prostorih kulturne skupnosti GT 22 po napornih mesecih pandemije nadaljujeta s pripravo okroglih miz – enournih radijskih delavnic na temo “Živeti drugačnost, živeti z drugačnostjo” s spremljevalnim kulturnim programom, kjer bo govora o pomoči najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije COVID-19 in zmanjševanju njenih posledic.

Program:
– Intimni oder ob 10. uri: predstava Kozlovska sodba;
– knjižnicaGT22 ob 11. uri: okrogla miza s prof. dr. Vojkom Flisom, direktorjem UKC Maribor, udeleženci in strokovnimi delavci programa socialne vključenosti Invalidskega podjetja OZARA d.o.o. in zaposlenimi invalidi Zvitorepčevega lutkovnega paragledališča;
– avlaGT22 in hodnikGT22: voden ogled razstav #ponovitve – prvič (poetični arhivi) in Toleranca-Zdaj;
– terasaGT22: voden ogled urbanega čebelnjaka.

Več na: http://gt22.si/radijska-delavnica-z-dr-vojkom-flisom/

 

IntimniKino

Festival migranstkega filma v Mariboru

Sreda, 9. september ob 19. uri in četrtek, 10. september ob 20. uri // vstop prost

 

Festival migrantskega filma znova prihaja tudi v Maribor. Letošnja izvedba v ospredje postavlja aktualne zgodbe, povezane z azilnimi politikami, migracijami in begunstvom. V IntimnemKinu.GT22 pripravlja: predstavitev in pogovor o Afganistanu, deželi na prepihu civilizacij (sreda, 9.9. ob 19. uri); program kratkih filmov iz Tunizije, Švedske in Italije (sreda, 9.9. ob 20. uri); in srednjemetražni dokumentarni film Dežela žensk iz Turčije (četrtek, 10.9. ob 20. uri). Vstop je kot ponavadi prost, število mest pa je zaradi protikoronskih ukrepov še dodatno omejeno, zato priporočamo, da na prizorišče pridete prej in si zagotovite svoj sedež.

Več na: http://gt22.si/festival-migrantskega-filma-2020/

 

Mišnica

Delavnica cianotopije

Prijave do: srede, 9. septembra na misnica@gt22.si
Izvedba: nedelja, 13. september od 9.30 do 15.30

 

Cianotipija ali modrotisk je alternativni fotografski postopek, kjer fotografija nastane s pomočjo ultravijolične svetlobe (UV žarkov). Moder ton fotografij je značilen rezultat tega postopka. Po kratkem teoretičnem uvodu fotografa Gregorja Salobirja bodo udeleženci pridobljeno znanje preizkusili v praksi. Za ves potreben material bo poskrbljeno. Delavnica je primerna za otroke od 14. leta starosti dalje in za otroke po srcu. Cena udeležbe na delavnici znaša 35 € na osebo. V ceno je zajet ves potreben material, mentoriranje, stroški tiska, stroški prostora. Število prostih mest je omejeno na 5. Obvezne prijave do 9. 9. na: misnica@gt22.si

Več na: http://gt22.si/delavnica-cianotipije/

 

avlaGT22 + Studio 12:22

#Intervencija1: Dorijan Šiško: Levels

Četrtek, 17. september ob 19. uri // vstop prost

 

Serija #INTERVENCIJE v 2020 predstavlja in povezuje štiri grafične oblikovalce, ki se bodo iz njim primarnega delovnega okolja računalniškega ekrana preselili in predstavili v realnem prostoru galerije avlaGT22. Dorijan Šiško po spekulativnih in eksperimentalnih poteh raziskuje meje oblikovalske stroke. Intervencija Levels bo klasični oblikovalski medij plakata razširila skozi dodatno raven interakcije, kakršna je značilna za videoigre.

Več na: http://gt22.si/intervencija1-dorijan-sisko-levels/

 

IntimniOder

Premiera: Potential States

Petek, 18. september in sobota, 19. september ob 20.00

Vstopnina: 7€ / 5€ (dijaki, študenti, samozaposleni v kulturi in upokojenci) / 0€ (brezposelni in invalidi).

Število mest je zaradi protikoronskih ukrepov omejeno še bolj kot običajno. Rezervacije sprejemamo na rezervacije@moment.si. Rezervirane vstopnice je potrebno dvigniti na prizorišču najkasneje 15 minut pred predstavo.

 

Predstava združuje pisateljico kurdskega porekla ter dve gledališki ustvarjalki (režiserko in igralko), rojeni v Jugoslaviji. Prva je videla vojno na ozemlju, kjer država (še) ne obstaja, drugi dve sta bili priča razpadu države v vojni.

Koliko vemo o nenehnih bojih, kakršen je denimo v Rožavi? A nas skrbijo zgodovinski duhovi sovraštva in vojne v deželah bivše Jugoslavije, ki jih naseljujemo? Kaj se lahko naučimo iz preteklih neuspehov? Je edini možen način, da se povežemo z lastno dediščino in poreklom skozi prizmo države, ali pa morda države niso edina ureditev, v kateri lahko sobivamo?

Nastopajoče skozi razpravo o predstavi in lastnih vlogah v gledališkem kontekstu poskušajo vzpostavljati vzporednice med osebno in geopolitično realnostjo.

Koncept: Eva Nina Lampič in Beliban zu Stolberg

 

Dobre prakse in samooskrba

Podpri ICO research v GT22

 

“BUY BITCOIN IF YOU ARE OLD BUY ETHERIUM IF YOU ARE YOUNG or BUY ART IF YOU ARE SMART” (Quote V&A) art by VELI & AMOS

Kripto ekosistem je obsežno, neraziskano območje, ki omogoča globalno povezovanje, izmenjavo/trgovanje, pretok informacij, transparentnost, zasebnost in mnogo drugega. V GT22 smo vzpostavili digitalno učilnico, kjer bomo izobraževali in nudili podporo vsem, ki želijo vstopiti v kripto ekosistem in potrebujejo pri tem pomoč, podporo, nasvet ali samo luč, ki bo osvetlila “temne dele globalnega omrežja”.

Podpri ICO research v GT22:
Matej Modrinjak v okviru programa dobrih praks in samooskrbe trenutno raziskuje ICOje in sledi razvoju projektov v začetni fazi. Naproša vas za pomoč na povezavi:
https://power.trade?referral=QQxEw9c&refSource=copy
Na njej vpišete svoj elektronski naslov, pritisnete “Get Early Access” in nato potrdite vpis na povezavi, ki jo prejmete na svoj naslov. Kaj mu omogočite s tema dvema korakoma? Lahko bo sodeloval pri nakupu valute PTF v začetni fazi, vi pa boste kot prejemnik newsletterja postali del skupnosti. »Moč skupnosti je velika le, če uskladimo delovanje. Z usklajenim delovanjem lahko z malim vložkom kujemo velike dobičke,« sporoča Modrinjak..

 

Razstave

= V galeriji avlaGT22 je na ogled razstava “#ponovitve – prvič (poetični arhivi)“, kjer so se pod kuratorsko palico Ambasade Svetlana Makarovič in Aphre H. Tesla na skupinski razstavi povezala dela umetniškega tandema Veli&Amos, Gyorgyja Zale, Mihe T. Horvata in predmeti iz depoGT22 ter izdelki Zavoda Razvoj Maribor.

V hodnikuGT22 so v sodelovanju s Festivalom Hišo Strpnosti in Mini Teatrom Ljubljana predstavljeni plakati »Toleranca-Zdaj«

V Ulični galeriji Židovska – UG MB – pa je na ogled delo Avstrijke Fatime Bornemissza “Brez naslova”.

 

Poslušalnica GT22

MariborIsTheFuture:
https://soundcloud.com/maribor-is-the-future

Radio MARŠ:
http://radiomars.si/

Radio Maribor:
https://www.rtvslo.si/radiomaribor/

Radio Študent:
https://radiostudent.si/

 

PR:

GT 22

 

9. 9. 2020

Avtor

Administrator