Splošno

Poučne dogodivščine v sončnih vrtovih Pomurskega sejma

VZORČNI VRTOVI

Kljub epidemiji novega koronavirusa smo tudi letos na sejmišču v Gornji Radgoni zasadili prelepe in poučne vzorčne vrtove. Sejem AGRA, ki ga v fizični obliki nadomešča sejem v spletni obliki, bodo od 25. do 27. septembra dopolnili Festival dogodivščin in Dnevi sejemskih vrtov. Obiskovalci si bodo lahko pod strokovnim vodstvom brezplačno ogledali osrednji sejemski vrt Biotehniške šole Rakičan, vrtove Permakulturnega centra Pomurskega sejma in poligon Zeleni dragulji narave. V zelenih oazah trajnostne pridelave jih pričakuje pester program dogajanja z delavnicami, izmenjevalnicami semen in dobrin, predavanji in debatami ob polni mizi pridelkov. Dogodki so brezplačni, za potrebe organizacije pa se je potrebno prijaviti .

DRUŠTVO ZA PERMAKULTURO SLOVENIJE

Društvo za permakulturo Slovenije aktivno sodeluje s Pomurskim sejmom že peto leto. V letošnjem, zaradi koronavirusa posebnem letu 2020, prispeva konceptualno zasnovo in organizacijo dogodka »Skupaj skozi spremembe«, ki se povezuje in dopolnjuje z dogodkom »Dnevi sejemskih vrtov – vse o samooskrbi in permakulturi«.
Vizija društva je prikazati rešitve za izboljšanje samooskrbe s hrano na ravni posameznika, družine in lokalne skupnosti, prikazati socialna orodja za izboljšanje komunikacije med ljudmi in iskanje rešitev za povečanje samooskrbe v šolah in vrtcih ter predstaviti šolanje na domu. Cilj letošnjega dogodka je zainteresiranim obiskovalcem predati praktično znanje o sodelovanju v socialnih procesih in samooskrbi s hrano ter jih ozaveščati o že obstoječih dobrih praksah. Dogodek bo temeljil na izkustvenem podajanju vsebin. Dogajanje bo temeljilo na treh etičnih načelih: Skrb za Zemljo, Skrb za ljudi in Skrb za pravično delitev. Društvo za permakulturo Slovenije v sodelovanju z Pomurskim sejmom pripravlja program skupaj s partnerji: Vrtec Gornja Radgona, Akademija vrtnarjenja, CoGreen, Zavod Šolanje na domu in Gajin vrt. Vsak dan bo potekalo tudi brezplačno svetovanje iz permakulturnega načrtovanja prostora. Ravno tako bo v času kosila in po zaključku programa organizirana IZMENJEVALNICA DOBRIN. Svoje izdelke bodo lahko obiskovalci izmenjali z izdelki drugih. Prinesejo lahko marmelade, sadike, pridelke, kreativne izdelke, obleke, orodja, knjige, vse kar ima vrednost in bi želeli zamenjati za kaj drugega.

Petek je namenjen vrtcem in šolam. Vzgojiteljice bodo pripeljale tri skupine otrok, ob 9.30, ob 10.30 in ob 13.00. Skupaj s sodelavci programa Otroci v permakulturi bodo z najmlajšimi pobirali pridelke na vrtovih, pekli žemljice v krušni peči, pripravili zelenjavni namaz in po potrebi pomagali predavateljem. Sobota bo namenjena samooskrbi posameznika in družine. Permakulturnim vrtnarskim prijemom se bo pridružil vrt na balkonu, za potrebe samooskrbe v izobraževanju pa bo predstavljeno šolanje na domu.
Nedelja je namenjena samooskrbi na ravni lokalne skupnosti. Predstavile se bodo lokalne tržnice, distribucijske mreže lokalne hrane in kmetije, ki direktno dobavljajo hrano končnim uporabnikom. Dogajanje bo posvečeno tudi povezovanju in nadgradnji utečenih mrež samooskrbe.

SLOVENSKA SEMENARSKA HIŠA AMARANT

Slovenska semenarska hiša AMARANT že več let skrbi za permakulturno – biodinamični vrt pomurskega sejma. Na njem vsakokrat prikaže nove združbe vrtnin kot tudi nove sorte. Skozi vse leto se nega vrta uporablja za izobraževanje, ob večjih dogodkih na sejmišču pa AMARANT vključi še druge dejavnosti. Fanči Perdih, ustanoviteljica semenarske hiše AMARANT bo skozi vse tri dni svetovala o izzivih na vrtu, predstavila bo različne vidike pridelave semena, vključevanje ranljivih skupin v pridelavo hrane ter praktično predstavila uporabo biodinamičnih pripravkov.

TRAJNOSTNI SODOBNI TRENDI V KMETIJSTVU NA POLIGONU ZELENI DRAGULJI NARAVE

Dogodki v organizaciji Ekoci – eko civilne iniciative Slovenije in IHPS (Inštitut za pivovarstvo in hmeljastvo Slovenije v Žalcu) in drugimi partnerji bodo potekali na Poligonu Zeleni dragulji narave pod skupnim imenom: «Trajnostni sodobni trendi v kmetijstvu.« Obravnavali bodo teme, kot so: ekosistemske rešitve za prilagoditev za zmanjšanje posledic podnebnih sprememb, povečanje samooskrbe na področju hrane in zelišč, alternative za višanje dohodkov na malih kmetijah, novosti in dobre prakse alternativnih poljščin in eko kolobarja, sistemsko ekološko kmetovanje, pomen semen, vloga lanu, konoplje ter hmeljne vrvice kot vhodne surovine v proizvodnji. Predstavljen bo tudi inovativen koncept bio krožnega gospodarstva na primeru biorazgradljive vrvice v projektu Life Biothop.
Najbolj živahno bo v petek, 25. septembra. 0b 10.30 uri bo na sporedu predavanje: Rešitve za problem plastike v kmetijstvu – bio krožno gospodarstvo na primeru projekta LIFE BioTHOP. Predavale bodo dr. Barbara Čeh (IHPS), dr. Vesna Žepič Bogataj (TECOS Celje) in Stojan Praprotnik (Razvojna agencija Savinja).
Ob 11.30 uri bo mag. Nataša Ferant, IHPS predstavila temo: Zelišča, neizkoriščen potencial za povečanje dohodka na malih kmetijah ter predstavila javno službo za zelišča in gensko banko zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS
Ob 12.30 uri bo o Ekosistemskih rešitvah v času podnebnih sprememb pri celoviti samooskrbi na manjših kmetijah predavala ddr. Ana Vovk Korže, Inštitut za promocijo varovanja okolja (IPVO).
Ob 14.30 uri bo potekalo predavanje dr. Darje Kocjan Ačko, Biotehniška fakulteta Ljubljana, z naslovom: Alternativne poljščine in predstavitev kolobarja na eko kmetijah.
Od 10.00 do 17.00 ure bo potekala IZMENJEVALNICA SEMEN ter Predstavitev knjige Od lanu do Platna in Turističnega društva Destrnik.

RAZSTAVA IN VRTEC MALIH PASEMSKIH ŽIVALI TER JEZDENJE PONIJA

V organizaciji Društva gojiteljev malih pasemskih živali Gornja Radgona (DGMPŽ) bo vse tri dni v halah C in C1 na ogled razstava in vrtec malih živali, v soboto pa bo otrokom omogočeno tudi jahanje ponija.
Predstavljene bodo: pasemske kokoši Marans z bordo rdečo lupina jajčk, Araucana s svetlo modro lupino jajčk, Wiandota, Italijanska kokoš, Brahma, Svilenka, Serama in Prepelice, pasemski kunci Rdeči Novozelandec, Modri Dunajčan, Kalifornic, Nitranec, Zaječar, Pritlikavi Ovnač, race in gosi Indijske tekačice, Ruandske race, Pekingške race, Emdemske gosi, Labodje afriške gosi, pasemski golobi, okrasne ptice, eksotične papige in mini kozice. Posebnost razstave DGMPŽ je »Vrtec malih živali«, v katerem se bodo lahko otroci v ograjenem prostoru, pripravljenem kot kmečko dvorišče, približali živalim in jih pobožali. V vrtcu bodo pritlikavi kunčki, svilene kokoške in mini kozice. Vse živali so zelo razvajene, zato že komaj čakajo obiska otrok.
V soboto, 26. septembra bo od 9.00 do 18.00 ure na razstavi sodeloval tudi prijazen poni, ki ga bodo otroci lahko ob dovoljenju staršev tudi zajahali.

PROGRAM ZELENEGA DOGAJANJA

Petek, 25. 9. 2020

VES DAN V HALI C in C1

Razstava in vrtec malih pasemskih živali v organizaciji Društva gojiteljev malih pasemskih živali Gornja Radgona (DGMPŽ)

SEJEMSKI VRTOVI

9.00 – 10.30 Prihod z dobrodošlico ob kavi, čaju in sadju, Društvo za permakulturo Slovenije

Vodeni ogledi sejemskih vrtov:

– Biotehniška šola Rakičan

– Biodinamično Permakulturni vrt

– Poligon Zeleni dragulji narave

9.30 – 10.30 Samooskrba v vrtcih in šolah, Oskrba vrtca z lokalno hrano, Kako je možno v organizirati premik na lokalne vire, Ivana Leskovar, Društvo za permakulturo Slovenije

10.00 – 17.00 IZMENJEVALNICA SEMEN, Predstavitev knjige Od lanu do Platna in Turističnega društva Destrnik, EKOCI, Eko civilna iniciativa Slovenije ter Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

10.30 – 11.30 Predstavitev rešitev za problem plastike v kmetijstvu, bio krožnega gospodarstva, projekta LIFE in BioTHOP, EKOCI, IPHS

10.30 – 11.30 Samooskrba v vrtcih in šolah, Pouk na prostem, Društvo za permakulturo Slovenije

11.00 – 12.00

– Povezovalnica Dobro z dobrim, Zavod Vinetum,

– Praktični prikaza čiščenja semena solate in fižola, predstavitev razlike med pridelavo zelenjave in pridelavo semena, AMARANT in sodelujoči kooperanti.

11.30 – 12.30 Praktična delavnica z naslovom Zelišča, neizkoriščen potencial za povečanje dohodka na malih kmetijah s predstavitvijo javne službe za zelišča in genske banke zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS, organizacija EKOCI IN IPHS

12.30 – 13.30 Predavanje o ekosistemskih rešitvah v času podnebnih sprememb ter celoviti samooskrbi na manjših kmetijah, EKOCI, IPHS

12.30 – 13.30 Povezovalnica Dobro z dobrim, predstavitev rezultatov sodelovanja med kmetijami in socialnimi podjetji. Pričetek kampanje Hrane ne mečemo stran na Adriafund platformi, ki so jo pripravili mladi inovatorji v živilski industriji, AMARANT, Zavod Vinetum, sodelujoči kooperanti

12.30 – 13.30 Samooskrba v vrtcih in šolah, Sodelovani pristopi v vrtcu in šoli, praktičen prikaz vključujočih socialnih orodij, Društvo za permakulturo Slovenije

13.30 – 15.00 Skupno kosilo s prosto debato med vsemi deležniki

14.30 – 15.00 Vodeni ogledi sejemskih vrtov:

– Biotehniška šola Rakičan

– Biodinamično Permakulturni vrt

– Poligon Zeleni dragulji narave

15.00 – 16.00 Predavanje: Predstavitev kolobarja na eko kmetijah, EKOCI, IPHS

15.00 – 17.00 Načrtovanje prostora, Društvo za permakulturo Slovenije

15.00 – 17.00 Načrtovanje samooskrbe v vrtcu ali šoli z lokalno hrano, praktična delavnica, Društvo za permakulturo Slovenije

15.00 – 17.00 Načrtovanje učnega okoliša vrtca ali šole, Društvo za permakulturo Slovenije

15.00 – 17.00 Ekološko reševanje problemov na domačem vrtu, AMARANT

17.00 – 18.00 Izmenjevalnica dobrin

Sobota, 26. 9. 2020

VES DAN V HALI C in C1

– Razstava in vrtec malih pasemskih živali v organizaciji Društva gojiteljev malih pasemskih živali Gornja Radgona (DGMPŽ)

– V soboto sodeluje na razstavi tudi prijazen poni, ki ga bodo lahko otroci ob dovoljenju staršev zajahali.

SEJEMSKI VRTOVI

9.00 – 10.00 Prihod z dobrodošlico ob kavi, čaju in sadju

9.30 – 10.30 Permakultura v izobraževanju, predstavitev programa Otroci v pemakulturi, Društvo za permakulturo Slovenije

9.30 – 10.30 Individualiziran pristop pri poučevanju in učenju otroka, Zavod šolanje na domu, Društvo za permakulturo Slovenije

9.30 – 10.30 Načrtovanje balkonskega vrta, CoGreen, Društvo za permakulturo Slovenije

9.30 – 10.30 Načrtovanje vrtnarske sezone, Akademija vrtnarjenja, Društvo za permakulturo Slovenije

9.30 – 10.30 Praktična uporaba biodinamičnih pripravkov, kako spodbudimo rastline, da se lažje povežejo v prostoru in si s tem zagotovijo boljše pogoje za rast, razvoj ter zorenje plodov, AMARANT

10.30 – 11.00 Vodeni ogledi sejemskih vrtov:

– Biotehniška šola Rakičan

– Biodinamično Permakulturni vrt

– Poligon Zeleni dragulji narave

11.00 – 12.00 Priložnosti dodatnega zaslužka na ekoloških kmetijah s pridelavo semen, kako bi bolje izkoristil kapacitete njiv in s tem pridobil dodatni vir zaslužka, AMARANT

11.00 – 12.00 Obnova gomilaste grede, Društvo za permakulturo Slovenije

11.00 – 12.00 Vloga družine pri razvoju otroka, Zavod šolanje na domu, Društvo za permakulturo Slovenije

11.00 – 12.00 Izdelava balkonskega vrta, CoGreen, Društvo za permakulturo Slovenije

11.00 – 12.00 Vrt brez prekopavanja, Akademija vrtnarjenja, Društvo za permakulturo Slovenije

11.00 – 12.00 Načrtovanje prostora, Društvo za permakulturo Slovenije

12.00 – 12.30 Vodeni ogledi sejemskih vrtov:

– Biotehniška šola Rakičan

– Biodinamično Permakulturni vrt

– Poligon Zeleni dragulji narave

12.30 – 13.30 Učinkovite rešitve v ekološki pridelavi in pri zastiranju plevelov, EKOCI

12.30 – 13.30 Zmajevo sanjanje, praktična predstavitev sodelovalnega socialne orodja, Društvo za permakulturo Slovenije

12.30 – 13.30 Šolanje na domu kot model samooskrbe za prihodnost, Zavod šolanje na domu, Društvo za permakulturo Slovenije

12.30 – 13.30 Zasaditev balkonskega vrta, CoGreen, Društvo za permakulturo Slovenije

12.30 – 13.30 Sprememba trate v vrt, Akademija vrtnarjenja, Društvo za permakulturo Slovenije

13.30 – 15.00 Druženje ob skupnem kosilu, Izmenjevalnica dobrin, Društvo za permakulturo Slovenije

15.00 – 17.00 Ekološko reševanje problemov na domačem vrtu na ekološki način, AMARANT

15.00 – 17.00 Načrtovanje prostora, Društvo za permakulturo Slovenije

15.00 – 17.00 Šolanje na domu, odgovarjanje na vprašanja zainteresiranih, Zavod šolanje na domu, Društvo za permakulturo Slovenije

15.00 – 17.00 Balkonski vrt 365 dni v letu, CoGreen, Društvo za permakulturo Slovenije

15.00 – 17.00 Ustvarjanje, nega in uporaba komposta, Akademija vrtnarjenja, Društvo za permakulturo Slovenije

15.00 – 17.00 Trajnostna kultura – Permalkultura, predstavitev permakulture v njeni raznolikosti, Društvo za permakulturo Slovenije

17.00 – 18.00 Izmenjavalnica dobrin, Društvo za permakulturo Slovenije

Nedelja, 27. 9. 2020

VES DAN V HALI C in C1 Razstava in vrtec malih pasemskih živali v organizaciji Društva gojiteljev malih pasemskih živali Gornja Radgona (DGMPŽ)

SEJEMSKI VRTOVI

9.00 – 9.30 Prihod z dobrodošlico ob kavi, čaju in sadju, Društvo za permakulturo Slovenije

9.30 – 10.30 Predstavitev mrež samooskrbe, posvet vodi Društvo za permakulturo Slovenije.

9.30 – 10.30 Terra preta, Gajin vrt, Društvo za permakulturo Slovenije

9.30 – 10.30 Jesensko zimski posevki, kaj moramo zaščititi, katere rastline pa lahko v tem času še sadimo in sejemo, AMARANT

10.30 – 11.00 Vodeni ogledi sejemskih vrtov:

– Biotehniška šola Rakičan

– Biodinamično Permakulturni vrt

– Poligon Zeleni dragulji narave

11.00 – 12.00 Skupno ugotavljanje uspešnih in neuspešnih vzorcev mrež samooskrbe, posvet vodi Društvo za permakulturo Slovenije

11.00 – 12.00 Kromatografija – celostna analiza tal, Gajin vrti, Društvo za permakulturo Slovenije,

11.00 – 12.00 Predavanje glede na želje društev, zainteresirana društva lahko kontaktirate Fanči Perdih, 031 706 444, AMARANT

12.00 – 12.30 Vodeni ogledi sejemskih vrtov:

– Biotehniška šola Rakičan

– Biodinamično Permakulturni vrt

– Poligon Zeleni dragulji narave

12.30 – 13.30 Povezovanje mrež samooskrbe, posvet vodi Društvo za permakulturo Slovenije

12.30 – 13.30 Kaolin – staro zaščitno sredstvo za zaščito v sadovnjakih na osnovi gline, Gajin vrt, Društvo za permakulturo Slovenije

12.30 – 13.30 Ekološko reševanje problemov na domačem vrtu, AMARANT

13.30 – 15.00 Skupno kosilo, Izmenjevalnica dobrin, Društvo za permakulturo Slovenije

15.00 – 16.00 Načrtovanje novih zgodb, mreže samooskrbe, posvet vodi Društvo za permakulturo Slovenije

15.00 – 16.00 Homeopatija za rastline, Gajin vrt, Društvo za permakulturo Slovenije

15.00 – 16.00 Ekološko reševanje problemov na domačem vrtu, AMARANT

16.00 -17.00 Načrtovanje novih zgodb in povezovanje z obstoječimi, mreže samooskrbe, posvet vodi Društvo za permakulturo Slovenije

16.00 -17.00 Načrtovanje prostora, Društvo za permakulturo Slovenije

– Podrobnejše informacije o programu najdete na spletni straniPomurskega sejma.

– Prijave

FESTIVAL DOGODIVŠČIN

Poučno dogajanje na sejemskih vrtovih bo od 25. do 27. septembra na Pomurskem sejmu potekalo pod okriljem zabavnega Festivala dogodivščin. Prvič se bodo obiskovalcem na stežaj odprla vrata 3D art muzeja, v katerem se bodo lahko fotografirali v čarobnem svetu trodimenzionalnih slik v vlogi raziskovalcev, popotnikov, športnikov… Otroci se bodo lahko razigrali na napihljivih igralih. Zvečer pa se bo druženje nadaljevalo z večernimi »drive in« kino predstavami.

 

PR:

Pomurski sejem

17. 9. 2020

Avtor

Administrator