Družabno

Dunajski vrtci in šole na sončno energijo

Foto: © C. Fürthner/PID

 

Na Dunaju že od leta 2017 na strehe vrtcev in osnovnih šol nameščajo fotovoltaične celice ter na ta način izkoriščajo okolju prijazno sončno energijo. Do konca prihodnjega leta bodo s sončnimi elektrarnami opremljene prav vse dunajske šole, kjer je to izvedljivo.

 

Dunajsko energetsko podjetje Wien Energie s sončno elektrarno opremi vsak novo zgrajeni vrtec ali šolo. Sončne celice so že nameščene na treh vrtcih in dvanajstih šolah, odslej pa jih bodo namestili tudi na vsako izobraževalno ustanovo, ki jo bodo prenavljali. Ocenjujejo, da bodo na ta način proizvedli 3,6 megavatov sončne energije, s čimer bi lahko osvetljevali vse učilnice v avstrijski prestolnici.

»V dunajske učilnice bomo pripeljali sončno energijo. Do konca naslednjega leta naj bi vsaka šola, kjer je tehnično to mogoče, imela na strehi svojo sončno elektrarno. Partnerstvo med Wien Energie in izobraževalnimi ustanovami ni samo pomemben korak k izgradnji fotovoltaike na Dunaju, ampak tudi otrokom približa temo varovanja podnebja,« je povedal direktor Wien Energie Michael Strebl.

Po podatkih najnovejše raziskave okoljevarstvene organizacije Greenpeace je Dunaj okolju najbolj prijazna zvezna dežela v Avstriji. »Kljub številnim uspehom ne počivamo na lovorikah, ampak si prizadevamo za to, da bi Dunaj postal ogljično nevtralno mesto, in raba sončne energije prispeva k temu cilju. Zato tudi vse primerne javne stavbe opremljamo s sončnimi celicami,« je povedala mestna ministrica za okolje Ulli Sima. V  začetku leta so na magistratu predstavili paket 50 ukrepov za ogljično nevtralno mesto, od preprečevanja odpadkov do okolju prijazne mobilnosti in obnovljivih virov energije. Avstrijska prestolnica namerava do leta 2030 v obnovljive vire energije investirati 1,2 milijarde evrov. Skupna površina zgrajenih sončnih elektrarn naj bi bila primerljiva površini 600 nogometnih igrišč.

 

 

PR:

Eurocomm PR

WH Digital GmbH

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

18. 9. 2020

Avtor

Administrator