Gospodarstvo

PKP5: Vlada naj bi na pobudo OZS podaljšala ukrep čakanja na delo in poskrbela za samozaposlene

Po pregledu osnutka besedila PKP5 v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ugotavljamo, da je vlada upoštevala naše predloge, da se tudi samozaposlenim v prihodnjih mesecih zagotovi mesečni temeljni dohodek in oprostitev plačila prispevkov, za najbolj prizadete panoge pa se podaljša ukrep čakanja na delo do konca leta.

Med predlogi OZS, ki smo jih minuli teden naslovili na vlado in MGRT, so bili tudi povračilo nadomestila plač za čas odrejene karantene tudi za samozaposlene. Država bo na pobudo OZS samozaposlene, ki ne bodo mogli opravljati dejavnosti ali jo bodo opravljali v bistveno zmanjšanem obsegu, oprostila plačila prispevkov in jim do konca leta zagotovila mesečni temeljni dohodek. V primeru karantene pa jim bo država delno povrnila izgubljeni dohodek v višini 350 evrov. Enak znesek predlagamo tudi v primeru, če je otroku samozaposlenega odrejena karantena.

Prav tako na našo pobudo naj bi bili delavci upravičeni do nadomestila za čas karantene otroka (višja sila), in sicer v višini 80 odstotkov osnove. Delodajalcu bi ta strošek povrnila država.

»Zadovoljni smo, da je vlada našim pobudam prisluhnila in bo poskrbela tudi za najranljivejše skupine v gospodarstvu. Narediti moramo vse, da si slovensko gospodarstvo čim prej opomore in da ohranimo delovna mesta. Ta trenutek je zato podpora vlade še toliko bolj pomembna,« je prepričan Branko Meh, predsednik OZS.

Kaj še predlagamo v PKP5?

Vlada naj bi na našo pobudo podaljšala tudi ukrep čakanja na delo do konca leta, v OZS pa si želimo, da ukrep velja za vse prizadete panoge, ne zgolj za avtobusne prevoznike, sejmarje, turizem in industrijo dogodkov.

V OZS sicer vseskozi zagovarjamo dostojne plače za dostojno življenje. Zaradi trenutne situacije pa predlagamo, da se v PKP5 zapiše, da v letu 2021 minimalna plača znaša 940,58 evrov in se ne izračunava v skladu s formulo.

 

PR:

OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
Celovška 71, 1000 Ljubljana

18. 9. 2020

Avtor

Administrator