Kultura

GLASBENI ABONMA_2019/20_VIII. koncert_28.9.2020_18.00 in 20.30

XXXIX. koncertna sezona/VIII. koncert

GODALNI KVARTET DISSONANCE & THERESA PLUT, sopran

Janez Podlesek, 1. violina

Jerica Kozole, 2. violina (kg)

Maja Rome, viola (kg)

Klemen Hvala, violončelo

Ponedeljek, 28. september 2020, ob 18.00 in 20.30 uri

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Foto:

KDNG

 

Še pred oktobrskim začetkom jubilejne 40. koncertne sezone Glasbenega abonmaja vabimo na zadnji nadomestni koncert lanske koncertne sezone. V ponedeljek, 28. septembra, bo v naši veliki dvorani ob 18.00 in 20.30 nastopil godalni kvartet Dissonance s sopranistko Thereso Plut. V godalnem kvartetu je zaradi neodložljivih obveznosti znotraj Slovenske filharmonije prišlo do spremembe v zasedbi. Violinista Matjaža Porovneta bo zamenjala violinistka Jerica Kozole, violista Oliverja Dizdarevića Škrabarja pa violistka Maja Rome. Glasbeniki bodo poustvarili skladbo Arnolda Schönberga, ki velja za najpomembnejše delo glasbenega modernizma, skladbo v Kanadi živečega skladatelja slovenskih korenin Marjana Mozeticha in skladbo za godalni kvartet št. 11 v f-molu Ludwiga van Beethovna. Vabljeni!

Originalni godalni kvartet Dissonance sestavljajo violinista Janez Podlesek in Matjaž Porovne, violist Oliver Dizdarević Škrabar in violončelist Klemen Hvala. Tokrat pa bo zaradi neodložljivih obveznosti znotraj Slovenske filharmonije v Kulturnem domu Nova Gorica kvartet nastopil v nekoliko drugačni zasedbi z Jerico Kozole na 2. violini in Majo Rome na violi. Člani orkestra Slovenske filharmonije so si po vzoru Godalnega kvarteta v C-duru, KV 465, Wolfganga Amadeusa Mozarta nadeli ime Dissonance, simbolizira pa poslanstvo ansambla, ki se posveča tako klasični literaturi kot tudi delom sodobnih skladateljev, zlasti slovenskih.

Na novogoriškem odru se bo glasbenikom pridružila Theresa Plut. Koloraturna pevka kanadsko-slovenskega rodu sodi med naše najuspešnejše operne in koncertne pevke in kritike po svetu navdušuje s kristalno jasnim glasom z izrazitimi višinami, izjemnimi koloraturami ter dramatičnostjo izraza. Na njenem obsežnem repertoarju najdemo različna dela – od mojstrovin sakralne glasbe in samospevov do opere in broadwayjskih muzikalov. Za seboj ima številne nastope po Evropi, Aziji in Kanadi, odkar živi v Sloveniji, pa redno nastopa z najboljšimi tukajšnjimi zasedbami.

Foto:

KDNG

 

Izbrali so zanimiv program, kjer bomo lahko slišali tudi skladbo goriškega skladatelja Marjana Mozetiča, ki ga je pot pri štirih letih zanesla v Kanado, kjer velja za najbolj izvajanega kanadskega sodobnega skladatelja.

Vstopnina:

17 € – cena vstopnice za posamezne abonmajske koncerte,

12 €, 10 € – znižana cena vstopnice za dijake, študente, invalide in upokojence.

Vstop prost za brezposelne osebe z dokazilom.

PROGRAM:

A. Schönberg (1874–1951):

Godalni kvartet št. 2, za sopran in godalni kvartet, v fis-molu, op. 10

Mässig

Sehr rasch

Litanei. Langsam

Entrückung. Sehr langsam

***

M. Mozetich (1948):

Walt Whitman Songs za godalni kvartet in sopran

On the beach at night

O sun of peace

L. van Beethoven (1770–1827):

Godalni kvartet št. 11 v f-molu, op. 95, “Il Serioso”

Allegro con brio

Allegretto ma non troppo

Allegro assai vivace ma serioso

Larghetto espressivo – Allegretto agitato

 

 

PR:

Javni zavod Kulturni dom Nova Gorica

Bevkov trg 4, SI – 5000 Nova Gorica

21. 9. 2020

Avtor

Administrator