Družabno

Sporočilo za javnost: letno poročilo prijavne točke Spletno oko za leto 2019

Spoštovani,

obveščamo vas, da je izšlo letno poročilo prijavne točke Spletno oko za leto 2019. V njem predstavljamo ključne podatke o prijavah in njihovi obravnavi v preteklem letu ter druge aktivnosti naše prijavne točke.

V lanskem letu smo od 521 prejetih prijav domnevnih posnetkov spolnih zlorab otrok v 305 primerih ocenili, da gre dejansko za tovrstne posnetke in v skladu s tem obveščali organe pregona in prijavne točke v tujini. Posnetki so najpogosteje prikazovali žrtve, stare od 7 do 10 let, kar pomeni, da so žrtve v povprečju mlajše v primerjavi z letom 2018, ko je bila njihova najpogostejša starost med 11 in 15 let. Še vedno tudi narašča delež posnetkov, na katerih so žrtve najmlajši otroci, stari do 6 let. To se sklada s podatki tujih prijavnih točk, ki jih tudi povzemamo v poročilu. Na področju sovražnega govora smo lani od 773 prejetih prijav 90 primerov klasificirali kot domnevno nezakonite in jih v skladu s tem posredovali Policiji. Vsebinsko so prevladovali primeri sovražnega govora, uperjenega proti prebežnikom in pripadnikom islamske veroizpovedi.

Povezave:

– Na tej povezavi si lahko preberete podrobnejše sporočilo za javnost ob izdaji letnega poročila.

– Letno poročilo je dostopno na tej povezavi.

Hkrati vas želimo ponovno opozoriti, da bo jutri, 22. 9. 2020, potekal že deseti posvet na temo spolnih zlorab otrok na internetu. Program in informacije o dogodku si lahko ogledate na sledeči povezavihttps://www.spletno-oko.si/novice/10-posvet-e-zlorabe-otrok.

 

PR:

Center za družboslovno informatiko / Centre for Social Informatics

Fakulteta za družbene vede / Faculty of Social Sciences
Kardeljeva ploščad 5, SI-1000 Ljubljana, Slovenija / Slovenia

www.fdv.uni-lj.si

22. 9. 2020

Avtor

Administrator