Kultura

Dogodek “Prišel, videl, bral” o knjigi in branju

VABILO
četrtek, 24. 9. 2020, ob 17.00,
Kazinska dvorana SNG Maribor

 

Spoštovani,
Založba Beletrina v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, organizira dogodek »Prišel, videl, bral«, ki bo potekal 24. 9. 2020 ob 17. uri v Kazinski dvorani SNG Maribor v Mariboru.

KNJIGA – BRANJE – ZALOŽNIŠTVO

Zaradi razvoja vrste negativnih trendov pri bralnih navadah v zadnjih letih in vztrajnega krčenja založniškega sektorja v slovenskem prostoru želimo z dogodkom vzpodbuditi izmenjavo novih praks, širši in strokovno/poslovni javnosti pa predstaviti čim več aspektov sodobne založniške dejavnosti z različnih razvojnih vidikov in praks. Knjiga namreč kljub novim medijem ostaja temelj družbenega dialoga ter z njim povezanega intelektualnega in umetniškega ustvarjanja. Zaradi slabše bralne kulture se posledično kažejo negativni trendi pri prodaji in izposoji knjig, kar v končni fazi močno vpliva na razvoj celotnega kulturno-kreativnega sektorja.

 

Tema dogodka bosta knjiga in branje kot temeljna gradnika kulture v sodobnem razdrobljenem svetu, razvoj in trženje novih formatov e-knjige, zvočne knjige in drugih digitaliziranih vsebin, njihove produkcije, distribucije in promocije. Govorci bodo predstavili trende v sodobnem založništvu in načine spopadanja z izzivi, ki so in bodo v prihodnje oblikovali ne le trg, pač pa tudi odločitve in načine razmišljanja v založništvu.

Namen dogodka bo z zanimivimi gosti svetovnega kova in na atraktiven način spodbuditi in predstaviti razvojne priložnosti knjižnega sektorja na področju knjige in branja. Dogodek je namenjen avtorjem, knjižničarjem, založnikom, knjigotršcem, učiteljem slovenskega jezika in širši javnosti.

 

Program

  1. Pogovor s Pawłom Horbaczewskim o e-založništvu
  2. Pogovor z Rüdigerjem Wischenbartom o trendih založništva in premagovanju izzivov
  3. Okrogla miza o sodobnem založništvu, trendih in vlogi avtorja s Pawłom HorbaczewskimRüdigerjem WischenbartomBronjo Žakelj in Goranom Vojnovićem.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku. Za prevod bo poskrbljeno. Moderira Ksenija Horvat.

Več o govorcih tukaj.

* Število mest na dogodku je omejeno. Prosimo vas, da svojo udeležbo potrdite na potrditev@beletrina.si najkasneje do 24. 9. 2020 do 12. ure.

 

PR:

Beletrina, zavod za založniško dejavnost · Kersnikova 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

 

23. 9. 2020

Avtor

Administrator