Gospodarstvo

Obdobje po epidemiji priložnost za ambiciozna podjetja z razvojnimi projekti


Člani upravnega odbora Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice (SŠGZ) so se na 10. redni seji seznanili z iniciativo Nov gospodarski zagon za Slovenijo 5.0. Iniciativo je predstavil predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Boštjan Gorjup in pri tem poudaril, da obdobje po epidemiji covid-19 prinaša veliko priložnosti za ambiciozna podjetja z izdelanimi razvojnimi projekti.

VIROV ZA FINANCIRANJE PROJEKTOV VELIKO

Na drugi strani ima veliko razvojnih načrtov tudi država, državljani pa imajo svoje potrebe. Virov za financiranje različnih projektov ni malo, podkrepljeni so s finančnimi sredstvi, ki jih je v ta namen zagotovila Evropska unija, zato je predvsem od nas samih odvisno, ali bomo znali izkoristiti to zgodovinsko priložnost.

ŠEST FOKUSNIH PODROČIJ

GZS je nabor potrebnih ukrepov za nov gospodarski zagon Slovenije razvrstila v šest fokusnih področij: ukrepi za dvig domače potrošnje, ukrepi za zagon infrastrukturnih projektov, vlaganja v digitalizacijo, vlaganja v raziskave in razvoj ter pametno specializacijo, okoljske naložbe in naložbe na področju kmetijstva ter samooskrbe s hrano.

ENERGETSKA SANACIJA POMEMBNA ZA DVIG DOMAČE POTROŠNJE

Pri ukrepih za dvig domače potrošnje so v ospredju energetska sanacija objektov, uporaba varčnejših tehnologij in investicije na področju zdravstva ter šolstva. Med ukrepi za zagon infrastrukturnih projektov velja izpostaviti cestni program, posodobitev železnic, komunalno infrastrukturo, energetiko, urejanje vodotokov in investicije na področju komunikacijske tehnologije.

V SAŠA REGIJI PRIORITETA NOVA DELOVNA MESTA

V interesu gospodarstva je, da država v čim večji meri podpre razvojne projekte, ki bodo prinesli nova delovna mesta, zato regijske gospodarske zbornice, v SAŠA regiji je to SŠGZ, v tem času izvajamo identifikacijo večjih projektov, ki ustrezajo navedenim kriterijem. V naši regiji je to še toliko bolj pomembno, ker bomo v fazi tranzicije premogovne regije, ki je pred vrati, potrebovali nova delovna mesta, s katerimi bomo nadomestili delovna mesta, ki bodo ugašala v premogovništvu.

 

PR:

GZS

24. 9. 2020

Avtor

Administrator