Kultura

VITA MAVRIČ – Nokturno žlahtnih duš_1.10.2020

Vita Mavrič & kvartet Jake Puciharja:
Nokturno žlahtnih duš

 

Vita Mavrič, glas

Jaka Pucihar, glasbene priredbe in klavir

Dejan Vidovič, harmonika, Matej Hotko, bas, Marko Juvan, bobni

 

Četrtek, 1. oktober 2020, ob 20.15

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

 

 

Prvi izredni koncert letošnje sezone naslovljen ‘Nokturno žlahtnih duš’ bo kot sprehod skozi minljivost časa in brezčasnost uglasbene poezije z eno najvidnejših in najpomembnejših slovenskih šansonjerk. V četrtek, 1. oktobra 2020, ob 20.15 bo namreč v Veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica nastopila Vita Mavrič s kvartetom Jake Puciharja. Večer bodo oblikovali še harmonikar Dejan Vidovič, basist Matej Hotko in bobnar Marko Juvan. Vstopnina: 14 € in 11 €. Vabljeni!

Nekatera darila, pravi Vita, nosimo v srcu in tole je eno takšnih, ki vas lahko ogreje, spomin nanj pa shranite za dolge zimske dni. Vita Mavrič je s Café teatrom, festivalom La vie en Rose, avtorskimi glasbenimi predstavami in šansonom v zadnjih tridesetih letih močno zaznamovala naše kulturno okolje. Vita ne poje, da bi ugajala in ker bi ji ugajalo temveč zato, ker zapeta zgodba seže dlje in globlje od le izrečenih besed. Vita poje, kar morajo slišati svet in ljudje, preden povsem pozabijo nase. Poje povsem vsakodnevne zgodbe, v katerih se ljudje zaradi njene občutene izvedbe zavedo lepote in dragocenosti lastnih življenj. Poje iz spoštovanja do vseh življenj in ljubezni do lepega, ki je hkrati dobro. Poje, ko drugi utihnejo, da se njihovo življenje ne ustavi.

Jaka Pucihar, jazzovski pianist, skladatelj in pedagog, je avtor vseh glasbenih priredb na albumu ‘Nostalgija žlahtnih duš’ in istoimenskem koncertnem ciklu. Z Vito sta soustvarjalca vseh njenih projektov že 25 let. Tudi tokrat jo spremlja na klavirju in je obenem avtor vseh izjemnih in samosvojih aranžmajev glasbenih velikanov koncertnega programa, kot so A. Dedić, L. Aragon, G. Brassens, D. Britvić, Z. Golob, K. Monteno, G. Paoli in T. Reznor. Vsa besedila pa je prepesnil Tomaž Letnar. Vita Mavrič namreč ne poje v slovenskem jeziku zgolj zaradi spoštovanja do njega ali zaradi preskoka morebitne jezikovne pregrade, temveč zato ker se že več kot trideset let do obisti zaveda samobitnosti slovenščine, v kateri se čustva samosvoje zrcalijo in zgodbe, čeprav enake, vendarle niso prav takšne. In ravno zaradi Vitine interpretacije ter prepesnitve v slovenski jezik boste spoznali povsem nove plasti odlično zapetih zgodb omenjenih glasbenih velikanov.

Ko se mrak zgosti v noč in se razpršeni v stotine opravkov ter med tisoče ljudi

končno pogreznete vase in iztrgate iz žrela ponorelega sveta čas zase,

naj se oglasi ‘Nokturno žlahtnih duš’ Vite Mavrič.

PR:

Javni zavod Kulturni dom Nova Gorica

Bevkov trg 4, SI – 5000 Nova Gorica

24. 9. 2020

Avtor

Administrator