Splošno

DAN POKLICEV V MLADINSKEM CENTRU KRŠKO

sredo, 30. septembra 2020, je v Mladinskem centru Krško že sedmo leto zapored potekal Dan poklicev, namenjen učencem devetih razredov, ki se bodo kmalu odločali o nadaljevanju šolanja in izbiri poklica. Dneva poklicev, ki je bil tokrat namenjen učencem Osnovne šole Radeče, se je, zaradi upoštevanja ukrepov za zajezitev koronavirusa, tokrat udeležilo precej manj učencev, skupaj 29 učencev devetih razredov Osnovne šole Marjana Nemca iz Radeč. Cilj aktivnosti je mladostnikom predstaviti kako poteka delo v določenih podjetjih, kako priti do želenega poklica in kakšne so njihove možnosti zaposlitve v prihodnosti.

Učenci, ki so se udeležili dneva poklicev, so mesec dni pred tem izpolnili anketo, v kateri so navedli, katere poklice si želijo spoznati in na podlagi teh interesov so bili povabljeni predstavniki različnih poklicev. V sredo so se učenci najprej zbrali v dvorani MC Krško, kjer so jim predstavili dejavnosti Mladinskega centra Krško. Kasneje so se osnovnošolci razdelili v 3 skupine in se udeležili zanimivih delavnic o kompetencah, kasneje pa so se jim pridružili še predstavniki različnih poklicev iz Posavja, ki so učencem predstavili svoje poklice, osebne karierne poti in podjetja, v katerih so zaposleni ter napovedali trende zaposlovanja v svojih podjetjih in ustanovah v naslednjih letih. Devetošolci so imeli priložnost, v obliki odprtega dialoga z delodajalci, spoznati naslednje poklice: učitelj, vzgojitelj, reševalec, veterinar, kriminalist, strojnik, inženir živilstva in prehrane, avtoserviser, odvetnik, grafični oblikovalec, glasbenik, slikar ter  igralec in ostali poklici na AGRFT.

Podjetja in ustanove, ki so se prijazno odzvali njihovemu povabilu pa so:

Zdravstveni dom Krško; Vet BM; Šolski center Krško-Sevnica; Policijska postaja Krško; Odvetnik Dušan Dornik ml., ARtisk Dobova ter zaposleni v MC Krško.

Vsem predstavnikom zgoraj naštetih podjetij in različnih poklicev se MC Krško iskreno zahvaljuje za udeležbo in zanimive predstavitve, z odzivom na povabilo so podjetja in ustanove znova dokazali, da se zavedajo pomembnosti izobraževanja mladih, ki bodo morda v prihodnosti tudi del njihovega podjetja. Seveda pa se zahvaljujejo tudi osnovnošolcem in strokovnim delavcem, da so jim prisluhnili.

Vsi udeleženi, tako organizatorji kot predstavniki poklicev predvsem pa učenci in predstavniki šole, so bili z izvedbo zelo zadovoljni, zato že nestrpno pričakujejo naslednji Dan poklicev, ki bo zagotovo še pridobil na širini in kakovosti.

PR:

Mladinski center Krško
Cesta krških žrtev 105
8270 Krško

6. 10. 2020

Avtor

Administrator