Avtomobilizem

Oplova zaveza

Oplova zaveza

#PsomPrijazni: dobro počutje in varnost vseh potnikov

Foto: Opel

 

  • Prva #PsomPrijazna avtomobilska znamka, že od l.2015
  • Skupaj izberite pravo vozilo, kužki so dobrodošli v Oplovih salonih
  • To je Oplova dolgoročna zavezanost ozaveščanju pravega in varnega prevoza za vse potnike

 

 

Opel je prva avtomobilska znamka v Sloveniji, ki že od leta 2015 v svoje salone poleg lastnikov sprejme tudi njihove pse, za njihovo dobro počutje pa poskrbi z opremo posebnih kotičkov in s priboljški.

 

Glede na razpoložljive podatke, je v Sloveniji namreč že več kot 225.000 psov oziroma ima v Sloveniji psa že skoraj vsako tretje gospodinjstvo (30 odstotkov), kar nas glede na odstotek uvršča v vrh med državami v Evropski uniji. Prav tako je Slovenija psom zelo prijazna država, saj so psi dobrodošli v številnih hotelih in lokalih ter tudi salonih Opel.

 

»Priznati moram, da so me, kljub temu, da imam tudi sam psa, podatki o številu štirinožnih prijateljev kar presenetili. In glede na to, da je čas preživljanja prostega časa z družinskimi člani vedno bolj omejen, se nam je zdelo primerno, da tudi Oplovci omogočimo obiskovalcem naših prodajnih salonov, da posvetovanja o nakupu opravijo v družbi svojih najbližjih, kamor seveda spada tudi pes.« je ozadje projekta »Psom prijazni Oplovi saloni« pojasnil Borut Gazvoda, direktor podjetja Opel Slovenija.

 

Sama zaveza Opla, da so Psom prijazni, ima svoje korenine v dolgoletnem sodelovanju z Ljubljanskim živalski vrtom in tako posredno tudi Zavetiščem Gmajnice, kjer zapuščene živali prevažajo v za ta namen predelanima voziloma Opel Combo.

 

Prvo poslanstvo projekta Psom prijazni pa je opozarjanje na pravilen transport živali v vozilu. Ko se omenja varnost potnikov, pri Oplu tako mislijo na ljudi kot tudi na pse v avtomobilu. Lastniki sicer svojih ljubljenčkov vedno več prevažajo, vendar so na njihovo varnost ob tem pogosto premalo pozorni. Psa v vozilu namreč ne smemo prevažati po načelu slepega potnika, še manj pa ga smemo obravnavati kot tovor, ki ga naložimo v avto in se odpeljemo. Zato je Opel tudi podprl projekt AMZS in Motorevije z naslovom »Varen prevoz psov«, ki opozarja na prepogosto videne neprimerne in nevarne načine prevoza psov in ozavešča o pravilnem načinu, kako se z ljubljenčkom odpravimo na pot. Pes je za mnoge lastnike član družine in tudi med prevozom ga moramo obravnavati tako – ne le zaradi njegove, temveč tudi lastne varnosti.

 

Marsikateri lastnik psa ne ve na kakšen način naj poskrbi, da bo psa vozil varno, predvsem pa se ne zaveda, kakšne posledice lahko nastanejo zaradi neustreznega prevoza. Nalet psa v zatilje potnikov je namreč lahko usoden za vse, zato pes v avtu zahteva svoj prostor in predvsem ustrezno opremo, ki v primeru zaviranja ali sunkovitejših vozniških manevrov preprečuje njihove poškodbe. Ne gre pozabiti, da četudi je pes majhen, nikakor ne spada na polico nad prtljažnikom ali na prvi sedež. Nenazadnje pa je nepravilen prevoz hišnih ljubljencev tudi prometni prekršek, ki se sankcionira z globo.

 

Najbolj primeren prevoz psa v vozilu je v transportnem boksu, ki ni zaželen zgolj zaradi varnosti, temveč tudi z vidika udobja in dobrega počutja psa. Poleg boksa je pravilen način prevoza psa tudi s pomočjo oprsnice, ki jo lahko pritrdimo na eno od čvrstih točk v avtu ali oprsnice z dvojnim pripenjanjem, ki jo pripnemo na ključavnici varnostnih pasov levo in desno od psa. Takšna dvojna oprsnica je boljša rešitev, saj oprime psa na obeh straneh in ga varno zadržuje na enem mestu.

 

Opel vozila, ko so Crossland X, Grandland X, Astra ali Insignia Sports Tourer ter Combo se izkažejo za zelo primerna vozila za namestitev transportnih boksov različnih velikosti. Prav tako Oplov program originalne dodatne opreme nudi izbiro opreme za varen prevoz psa. Med to opremo spada tudi zaščitna mreža oziroma pregrada, ki razdeli prostor med potniki in psom ter jo namestimo med prtljažnikom in zadnjimi sedeži, kot tudi različne podloge za prtljažni prostor in prevleke za sedeže.

 

Vsak kuža na svoj način doživlja vožnjo v avtomobilu. Medtem ko se nekateri počutijo odlično, drugim vožnja predstavlja velik stres. Pomembno je, da lastniki poskrbite za varen prevoz svojih kužkov, pri tam pa vam je lahko v pomoč originalna Oplova dodatna oprema, ki jo je seveda za pravilno uporabo v vozilu tudi pravilno namestiti.

 

Vse lastnike psov z njihovimi kužki ta teden prijazno vabimo v Oplove salone, da skupaj obeležimo 4. oktober, svetovni dan živali in opozorimo na pomembnost varnega transporta. S sliko potepanja po salonu, ki jo objavite na Opel družbenem omrežju (FB) pa vsakega še nagradimo.

 

 

 

 

O Oplu

Opel je eden največjih evropskih proizvajalcev avtomobilov. Podjetje je v Rüsselsheimu v Nemčiji leta 1862 ustanovil Adam Opel. Avtomobile so začeli izdelovati leta 1899. Od avgusta 2017 je Opel del Groupe PSA. Skupaj z britansko sestrsko znamko Vauxhall je podjetje prisotno v več kot 60 državah po vsem svetu, leta 2019 pa so prodali več kot milijon vozil. Opel trenutno izvaja strategijo elektrifikacije za zagotavljanje trajnostnega uspeha in izpolnitev pričakovanj uporabnikov glede mobilnosti v prihodnosti. Do konca leta 2024 bodo vsi evropski modeli osebnih vozil na voljo tudi v različici z električnim pogonom. Ta strategija je del načrta PACE!, s katerim bo Opel trajnostno dobičkonosen, globalen in električen.

Obiščite https://int-media.opel.com

https://twitter.com/opelnewsroom

 

PR:

Opel

6. 10. 2020

Avtor

Administrator