Splošno

Za Evropski teden ozaveščanja o disleksiji šolam podarili za 16.348€ licenc

Prvi teden v oktobru je namenjen ozaveščanju o disleksiji, česar se še posebej zavedajo člani ekipe Kobi. Mlado zagonsko podjetje je namreč osnovnim šolam razdelilo za več kot 16 tisoč evrov brezplačnih licenc ter tako stotinam otrok z bralnimi težavami zagotovilo, da jim bo branje hitreje steklo.

V projekt je sedaj vključena že skoraj polovica vseh slovenskih osnovnih šol, ki s pomočjo mobilne aplikacije Kobi lajša učenje branja tistim, ki jim le to povzroča največje težave. 

V Sloveniji obiskuje 1-4 razred nekaj manj kot 90.000 otrok. Statistično ima 10 – 15% otrok težave pri učenju branja, govorimo torej o populaciji preko 10.000 otrok. Večina otrok s temi težavami ima povprečne ali celo napovprečne intelektualne sposobnosti, zato so ob pravočasni intervenciji in primernem pristopu zelo dovzetni za učenje in so dologoročno uspešni. Kot vemo je dobra bralna pismenost predpogoj za uspešno nadaljne šolanje in enakovredno udejstvovanje v družbi. 

Ta populacija je zaradi situacije COVID-19 in pomladnega izostanka še posebej ranljiva, ključnega pomena je da se zaostanke pri opismenjevanju učinkovito reši. 

Na težave dislektikov so se odzvali tudi v knjižnici dr. Toneta Pretnarja, kjer za mlade bralce vsako sredo ob 17.uri poteka “Branje s Kobijem”. Kmalu pa bodo s podobnim projektom pričeli v knjižnici Novo Mesto.

“Otroci v fazi opismenjevanja so zaradi prvega vala COVID-19 in karantene utrpeli zaostanek pri izgrajevanju bralnih veščin. Učiteljice poročajo, da je še bolj naraslo število otrok, ki ne dosegajo minimalnega standarda v branju. Ne vem sicer, če je bila narejena kakšna konkretna analiza, a prepričana sem, da so rezultati podobno zastrašujoči kot na področju gibalnih sposobnosti. Otroci, ki imajo že tako težave pri opismenjevanju so še toliko bolj izpostavljeni. Želim si, da bi starši in šole konstruktivno stopili skupaj in tem otrokom premišljeno pomagali, da nadoknadijo zamujeno s strategijami, ki delujejo. In brez čakanja na odločbe, danes,” pravi ustanoviteljica Kobi projekta, Ursula Lavrenčič. 

 

PR:

PTP

7. 10. 2020

Avtor

Administrator