Splošno

Izbrana Županovo oljčno olje in vino za leto 2020

Izola, 7. oktober 2020 – Praznik oljk, vina in rib, kjer se navadno razglasi nagrajence izbora za Županovo oljčno olje in vino, je letos odpadel zaradi razmer, povezanih s koronavirusom. Ukrepi za zajezitev bolezni covid-19 se iz tedna v teden poostrujejo, zato je župan Občine Izola Danilo Markočič sprejel letošnje dobitnike priznanj v manjši zasedbi.

 

Na javni natečaj za izbor županovega vina za se je prijavilo devet izolskih vinarjev: Vinska Klet Gregorič, Vinska klet Trunkl, Tilen Praprotnik – Steras Wines, Bruno Zaro, Kantina Ivančič, Slavec s kocine, Robi in Dorjano Korenika, Vina Markovič ter Vinska Klet Franko Markovič. Šestčlanska strokovna ocenjevalna komisija, ki ji je predsedovala Majda Brdnik, je izbirala med 20 vzorci belih in rdečih ter sladkih vin. Naziv Županovo vino Občine Izola za leto 2020 si je prislužil Tilen Praprotnik – Steras Wines za refošk (letnik 2019), druga nagrada je v rokah Bruna Zara, prav tako za refošk (letnik 2017), tretje nagrajeno vino pa je pridelala Kantina Ivančič, malvazijo letnika 2018.

Drugo leto zapored je potekal tudi izbor za županovo oljčno olje. Med osmimi prejetimi vzorci olja pridelovalcev Dušana Moljka, Slavca s kocine, Zdenka Hrvatina, Kristjana Božiča, Ivana Zadela, Srečka Bračuna, Marka Maranzina in podjetja Belvedere, d. o. o., je izbirala strokovna komisija. Največje število točk in s tem priznanje za Županovo oljčno olje Občine Izola za leto 2020 je osvojil Zdenko Hrvatin za istrsko belico in maurino (2019). Drugonagrajeni je Dušan Moljk s sortnim izborom (2019), tretjo nagrado pa je komisija dodelila Slavcu s Kocine, tudi njemu za sortni izbor (2019).

Zmagovalna vino in oljčno olje bosta predstavljala Občino Izola in bosta uporabljena v protokolarne namene leto dni. Vsem dobitnikom priznanj iskreno čestitamo.

 

PR:

Občina Izola

13. 10. 2020

Avtor

Administrator