Splošno

ZGODBE UJETE V KAMEN V CANKARJEVEM DOMU

Foto: Mineralfest 

 

V Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma bo v soboto, 17. in v nedeljo, 18. oktobra potekal že tradicionalni, 5. Mineralfest. Tokratna rdeča nit bo »zgodbe ujete v kamen«, na edinstveni razstavi pa boste lahko videli in kupili minerale, fosile in nakit.

Tudi letos boste lahko sodelovali v delavnici brušenja plemenitih kamnov, ki jo pripravlja Višja strokovna šola iz Sežane. Tokrat bodo študenti in študentke, pod mentorstvom dr. Miha Jerška, brusili kamne v obliko kabošonov. To je polkrogelna oblika primerna za brušenje prosojnih in neprozornih plemenitih kamnov, pri katerih želijo poudariti barvo v volumnu svetlobe. Zlatarska šola Mengeš pa pripravlja delavnico izdelovanja nakita iz žice.

Na Mineralfestu si boste lahko ogledali kar tri zanimive razstave. Zlatarsko draguljarsko razstavo pripravlja sekcija zlatarjev in draguljarjev Obrtno podjetniške zbornice Slovenije. Višja strokovna šola Sežana pa v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Rijeka in Prirodoslovnim muzejem Slovenije pripravlja razstavo Geodiverziteta Paškega zaliva. Paški zaliv ponuja raznolika recentna okolja in prenekatero geološko zanimivost. Med njimi so slikovite limonitne konkrecije, izdanki premoga, nahajališča fosilov, kamnita puščava in znamenite soline.

Ker pa je 28. februarja letos nebo nad Slovenijo zaslepila pot metorja, katerega ostanke so našli v okolici Novega mesta, si boste na razstavi Meteorit Novo mesto lahko ogledali nekaj edinstvenih kosov tega neverjetnega pojava.

Vabljeni na Mineralfest, kjer boste lahko uživali v pogledu na raznolikost našega planeta in planetov, ki nas obkrožajo ter tudi dopolnili zbirko mineralov, fosilov in nakita.

Program je objavljen na https://mineralfest-ljubljana.com

—————————————————————————————————————————

 

Mineralfest, Velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma, Ljubljana

Sobota, 17.10.2020, med 9.00 in 19.00

 

Nedelja, 18.10.2020, med 9:00 in 19.00

Vstopnice so na voljo v Cankarjevem domu

 

PR:

Mineralfest

13. 10. 2020

Avtor

Administrator