Kultura

ANJA JERČIČ JAKOB PERIFERIJA

Mestna galerija Piran

Od petka, 23. oktobra 2020, vas vljudno vabimo k ogledu nove razstave v Mestni galeriji Piran. Zaradi trenutnih razmer uradne otvoritve ne bo. Na ta dan, med 19. in 20. uro, si boste razstavo lahko posamično ogledali. Kasneje pa bo galerija odprta po ustaljenem odpiralnem času. Razstava bo na ogled do 22. novembra 2020.

Anja Jerčič Jakob je v sklopu skupinske razstave MARAVEE pred leti že imela priložnost razstavljati v Obalnih galerijah Piran (Galerija Loža Koper). Multimedijski festival Maravee se v sodelovanju z istoimenskim italijanskim društvom in Obalnimi galerijami Piran odvija vsako leto v mestih italijanske Furlanije – Julijske krajine in slovenske Istre z namenom predstavljanja tam delujočih domačih in tujih umetnikov. Njegova tema ‒ poleg likovnih omenjeni festival zajema tudi druga področja sodobne ustvarjalnosti (gledališče, poezijo, film, oblikovanje, ples …) ‒ se iz leta v leto spreminja. Za razstavo izbrana umetniška dela Anje Jerčič Jakob so se idealno prilegala vsebini projekta Maravee Mind-SKRB iz leta 2017, saj so bili v ospredju narava in njene številne pojavne podobe. Zaradi izjemnega zanimanja javnosti, ki jo je doživela takratna razstava in njena dela, smo ljubiteljem umetnosti tega prostora želeli predstaviti avtoričino ustvarjalnost v večjem obsegu. V piranski Mestni galeriji bo na ogled izbor del iz slikarskega opusa, ki je nastal v zadnjem obdobju, med letoma 2017 in 2020. Podobno kot v starejših delih je tudi na teh platnih večjega formata slikarkina pozornost usmerjena v krhke naravne ekosisteme zaprtih območij neke pozabljene oziroma spregledane narave, kjer najdemo veličastne podobe gozdnatih krajin, a tudi neobičajne izreze obdelanih njiv s kultivirano povrtnino, ki jo prerašča plevel. Umetnica torej s preprostimi in obrobnimi motivi v svojem slikarstvu nadaljuje z “raziskovanjem temeljnih procesov narave in življenja”, kar zgovorno povzema tudi naslov njene razstave Periferija.

Anja Jerčič Jakob (Slovenj Gradec, 1975) je diplomantka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2000 končala študij slikarstva, dve leti zatem magistrski študij grafike in nazadnje magistrirala še iz slikarstva (2007). Od leta 2016 je zaposlena na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani kot docentka za slikarstvo. S svojimi deli je aktivno prisotna v slovenskem in mednarodnem prostoru, tako na razstavah, kot tudi v številnih javnih in zasebnih zbirkah. Živi in ustvarja v Ljubljani.

 

FOTO: Plevel IV, 2020, olje in jajčna tempera na platnu, 195 x 260 cm (arhiv avtorice)

 

PR.

OGP

19. 10. 2020

Avtor

Administrator