Splošno

Omejitev prehoda državne meje ob izstopu iz Slovenije in omejitev gibanja med 21. in 6. uro bo ustavno sodišče moralo razveljaviti

Včeraj sem javno pozval protestnike, da se vzdržijo te oblike nasprotovanja, saj živimo v pravni državi, kjer bo Ustavno sodišče zagotovo razveljavilo omejitev prehajanja državne meje in omejitev gibanja med 21. in 6. uro.

Po javno dostopnih informacijah glede do sedaj vloženih pobud na Ustavno sodišče žal nisem ugotovil, da bi neposredno izpodbijale omejitve iz 2. in 3. točke 1. člena odloka, ki govorita o omejitvah med regijami (ki po informacijah ministra Hojsa vključuje prepoved zapuščanja Slovenije brez utemeljenih razlogov) in o omejitvi gibanja med 21. in 6. uro.

Ustava je v svojem 32. členu jasna in enoumna: “Vsakdo ima pravico, da se prosto giblje in si izbira prebivališče, da zapusti državo in se vanjo kadarkoli vrne.”

To ustavno pravico lahko omeji zgolj vlada skladno z 39. členom ZNB in še to zgolj in izključno, ko s tem preprečujejo širjenje nalezljive bolezni ali konkretno »kadar z ukrepi, določenimi s tem zakonom, ni mogoče preprečiti, da se v Republiko Slovenijo zanesejo in v njej razširijo določene nalezljive bolezni, prepove oziroma omeji gibanje prebivalstva na okuženih ali neposredno ogroženih območjih.«

Glede na to, da ne zapustitev Slovenije, ne gibanje med 21. in 6. uro z ničemer ne prispevata k širjenju nalezljive bolezni COVID-19, bo Ustavno sodišče oboje moralo razveljaviti in sicer iz spodaj navedenih razlogov:

  1. Omejitev oziroma prepoved zapustiti Republiko Slovenijo nikakor ne more vplivati na širjenje bolezni v Sloveniji, saj se oseba v trenutku, ko zapusti v Sloveniji v Sloveniji več ne nahaja in zato virusa ne more več širiti po Sloveniji. Še več, oseba, ki se ne nahaja več v Sloveniji celo zmanjša možnost širjenja virusa po Sloveniji. Vlada lahko seveda omeji pogoje za vrnitev v Slovenijo, kar je tudi storila z uvedbo pogoja negativnega testa ali 10-dnevne karantene po vrnitvi iz določenih držav ali regij.
  2. Omejitev gibanja med 21. in 6. uro z ničemer ne povzroča širjenja virusa, saj se z gibanjem, ki ga odlok omejuje, virus ne more širiti. Virus se sicer lahko širi z zbiranjem ljudi, kar pa omenjeni odlok z namenom zajezitve že tako omejuje na 6 oseb in še to zgolj skladno s priporočili NIJZ. Omejitev gibanja zajema vse, od sprehoda psa, do individualne rekreacije, individualnega sprehoda ali sprehoda v dvoje ali skupini do 6 oseb ob upoštevanju vseh priporočil, vožnjo z avtomobilom v katerem smo sami ter še mnogo drugih oblik gibanja, ki nikakor ne pomenijo širjenja virusa.

Glede na to, da se odlok naslanja na 39. člen ZNB lahko sprejme zgolj takšne omejitve, ki prispevajo razširjanje nalezljive bolezni COVID-19, k čemur pa nobena od izpodbijanih omejitev ne prispeva.

Prav zaradi omejitev, ki nimajo nobene osnove in ne prispevajo k zajezitvi razširjanja nalezljive bolezni COVID-19, bo Ustavno sodišče moralo obe omejitvi odpraviti. Upam, da čim prej, saj zaradi omenjenih omejitev nastaja velika škoda in kasneje, kot bo odločitev sprejeta, dalj časa bo škoda nastajala.

Za dodatna pojasnila sem na voljo na 041-738094 ali na tem elektronskem naslovu.

Igor Jurišič, mestni svetnik in predsednik Stranke mladih – Zeleni Evrope

V nadaljevanju je včerajšnji poziv protestnikom, v prilogi pa oddana pobuda za oceno ustavnosti 2. in 3. točne omenjenega odloka

 

POZIV PROTESTNIKOM NA MARIBORSKEM GLAVNEM TRGU OB 21h:

Za danes so ponovno napovedani protesti zoper uvedbo omejitve gibanja med 21. in 6. uro na mariborskem Glavnem trgu.

Osebno sem sicer trdno prepričan, da gre pri ukrepih za prekomeren poseg v pravice zagotovljene z Ustavo Republike Slovenije.

Prepričan sem tudi, da je tako nagla in drastična zaostritev ukrepov nesorazmerna, saj Zakon o nalezljivih boleznih predvideva vrsto ukrepov, ki ne omejujejo ustavnih svoboščin, preden bi se odločili za najbolj drastične ukrepe, kot je omejitev gibanja med 21. in 6. uro.

Sam in še nekateri se aktivno upiramo takšnemu početju, a to počnemo po pravni poti z vlaganjem pobud na Ustavno Sodišče, ki bo zagotovo dovolj modro, da bo znalo presoditi, kateri ukrepi so pretirani in kateri so sorazmerni.

Zgolj to, da verjamem, da so z omejitvijo gibanja med 21. in 6. uro prekršili Ustavo Republike Slovenije pa me vsaj iz treh razlogov ne vleče na Glavni trg ob 21.uri:

Prvi razlog je ta, da še zmerom verjamem v pravno državo.

Drug razlog je ta, da se samo zaradi tega, ker sem prepričan, da imam pravico biti na Glavnem trgu ob 21. uri, ne pomeni, da se moram tam tudi pojaviti.

Tretji, morda najpomembnejši razlog pa je, da bi na Glavnem trgu nestrinjanje z ukrepi in dokazovanje ustavnih pravic izkazoval le mariborskim policistom, ki so zgolj v službi in niso z ničemer prispevali k takšnim ukrepom ali odlokom. Med njimi so moji prijatelji, sosedi in znanci, ki s ponosom nosijo modro uniformo in tudi njim je zadnje, kar želijo, zatiranje lastnih državljanov.

Vse, ki se nameravate udeležiti protestov zato pozivam, da o tem ponovno razmislite in da raje po pravni poti dosežemo to, česar s protesti v centru Maribora verjetno ne bo možno doseči.

Zavedam se, da lahko s to izjavo sprožim val ogorčenja tako med zagovorniki ukrepov s svojim prepričanjem, da predstavljajo nesorazmeren poseg v pravice, kot tudi med tistimi, ki jih pozivam, da svoj upor demonstrirajo na drugačen način, kot je zbiranje na trgu, saj ne vidim rešitve v preskakovanju vseh zakonskih možnosti za zaščito ustavnih pravic, ki jih naša zakonodaja predvideva.

Kritikam obojih se zavestno izpostavljam, saj želim, da se situacija čim prej vrne v stare tirnice in kjer bodo jasna priporočila zadoščala za obvladovanje situacije.

Igor Jurišič, mestni svetnik in predsednik Stranke mladih – Zeleni Evrope

22. 10. 2020

Avtor

Administrator