Družabno

Hitri testi za obiskovalce Novoletnega koncerta na Dunaju

Organizatorji tradicionalnega Novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov so se odločili, da bodo za varnost obiskovalcev poskrbeli kar s hitrimi testi na koronavirus, ki jih bodo ti opravili pred vstopom v koncertno dvorano.

 

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov velja za enega najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe na svetu. Zaradi izjemnega zanimanja gredo karte za naslednje leto v prodajo že kmalu po koncertu, spletni žreb pa določi, kdo lahko vstopnice kupi. Z upoštevanjem medosebne razdalje bi si tokratni koncert v dvorani z 2000 sedeži lahko ogledalo le tisoč obiskovalcev, ki bi morali ves čas nositi maske. Predstavnik Dunajskih filharmonikov Daniel Froschauer je povedal, da so organizatorji v skladu s trenutnimi razmerami izdelali lasten koncept za izvedbo tega znamenitega koncerta. Pred vstopom v koncertno dvorano nameravajo s hitrimi antigenskimi testi na koronavirus testirati vse obiskovalce in na ta način preprečiti morebitno širjenje virusa. Tudi če se bo epidemiološka situacija do konca leta spremenila in bodo obiski koncertov prepovedani, želijo Dunajski filharmoniki koncert izpeljati v vsakem primeru. Številni tuji gostje so vstopnice zaradi prepovedi potovanj v Avstrijo sicer že vrnili, a kljub temu ni bojazni, da koncertne dvorane ne bi napolnili domači obiskovalci.

Novoletni koncert, ki bo v dvorani Musikverein na Dunaju potekal 1. januarja 2021, bo tokrat že šestič vodil italijanski dirigent Riccardo Muti, program koncerta pa zaenkrat še ni znan. Tako kot vsako leto ga bodo predvajali v 90 državah po vsem svetu, po televiziji pa ga bo spremljalo več kot 50 milijonov gledalcev.

Dunajski filharmoniki nameravajo za testiranje obiskovalcev uporabiti hitre antigenske teste, ki jih pravkar preizkušajo na dunajskem letališču Wien-Schwechat. Do 8. novembra letos prostovoljno in brezplačno testirajo zaenkrat le potnike, ki letijo z Dunaja v Berlin. Rezultati testa so znani v 10 do 15 minutah, potniki pa so o njem obveščeni po elektronski pošti, prek SMS-a ali osebno povprašajo zaposlenega na okencu.

 

Foto: Novoletni koncert 2018 z Riccardom Mutijem

© Terry Linke

PR:

Eurocomm PR

WH Digital GmbH

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

27. 10. 2020

Avtor

Administrator