Kultura

Končna razstava 17. leta šole Svet umetnosti // spletno predavanje Kurirati intermedijsko umetnost offline in online ~ naslednji teden

Pod pritiskom

Končna razstava 17. leta Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti, 2018/2020

12. 11.–25. 11. 2020*
Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana
Umetnici: Maruša Meglič in Sara Rman
Kuratorke: Tia Čiček, Kristina Ferk, Katja Filovski, Lara Mejač, Anja Seničar in Rea Vogrinčič
Mentorica in mentor: Alenka Gregorič in Miran Mohar
Strokovna pomoč pri izvedbi razstave: Miha Kelemina, Lara Plavčak in Asta Vrečko

 

Razstava Pod pritiskom v ospredje postavlja odnos do materialnosti. Predstavlja dela Maruše Meglič in Sare Rman, ki eksperimentirata z materiali in preizkušata njihove zmožnosti. Pri obeh igra pomembno vlogo proces, v katerem raziskujeta krhkost, vzdržljivost, prilagodljivost in ireverzibilnost materiala. Avtorici se preko asociacij, ki jih sprožijo oblike, proces ustvarjanja in postavitev razstavljenih objektov, navezujeta na tesnobnost, s katero se soočamo ob prehodu v samostojno življenje. Naslov razstave Pod pritiskom se sočasno navezuje tako na dejanski fizični pritisk na uporabljen material kot tudi na osebne pritiske ob različnih odločitvah in življenjskih situacijah, kakršne doživlja mlajša generacija posameznic in posameznikov, ki stopajo na samostojno življenjsko pot.
VEČ O RAZSTAVI

 

Produkcija: SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana / Svet umetnosti
Koprodukcija: Galerija Škuc
Končno razstavo 17. leta Sveta umetnosti podpirata Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

 

*Datum trajanja razstave je odvisen od vladnih ukrepov – obrazstavni program in novosti glede možnega ogleda razstave lahko spremljate na spletni strani in družbenih omrežjih Galerije Škuc in SCCA-Ljubljana.

Sabine Himmelsbach: Kurirati intermedijsko umetnost offline in online

Spletno predavanje

sreda, 11. 11. 2020, 18.00
Povezava: FB SCCA-Ljubljana

 

Pogosto procesualno usmerjena narava elektronskih in digitalnih medijev predstavlja številne izzive, tako za kuratorsko prakso kot tudi za samo institucijo; od zbiranja, predstavitve, pa vse do ohranjanja umetniških del. Predavateljica bo predstavila umetniška dela, ki odražajo vpliv medijskih tehnologij na družbo v dobi, ko digitalni procesi oblikujejo naša dejanja in nam pomagajo razumeti svet. Poseben poudarek bo na trenutni situaciji, ko se muzeji in galerije soočajo z zaklepanji, s strategijami za podporo umetnikom in doseganje občinstva na spletu. Predstavljeni bodo primeri kuratorskih projektov Sabine Himmelsbach, ki so bili v tem času realizirani v HeK (House of Electronic Arts Basel).

Sabine Himmelsbach je od marca 2012 direktorica HeK (House of Electronic Arts Basel). Kot piska in predavateljica se posveča temam, povezanim z intermedijsko umetnostjo in digitalno kulturo.

VEČ

 

Predavanje je del cikla Paralelni sistemi. Vzpostavljanje in uveljavljanje intermedijske umetnosti, ki ga pripravljata Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti in Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo v partnerstvu Goethe-Institutom Ljubljana.

Program podpirajo: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Erste sklad in sklad Kultura nova.

 

PR:

Zavod SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana

6. 11. 2020

Avtor

Administrator