Splošno

Razstava 750 let Velenjskega gradu v vitrinah PC Standard

Velenje, 5. november 2020 – V vitrinah Podjetniškega centra Standard je na ogled nova razstava z naslovom 750 let Velenjskega gradu. Razstavo je ob 750. obletnici prve posredne pisne omembe Velenjskega gradu pripravil Muzej Velenje.

 

V Muzeju Velenje v tem letu posebno pozornost namenjajo proučevanju in predstavljanju Velenjskega gradu in njegove zgodovine, saj je 14. maja 2020 minilo 750 let od dne, ko so na gradu Kunšperk spisali listino, v kateri je bil prvič posredno omenjen grad Velenje.

Eden od načinov za zaznamovanje te častitljive obletnice je tudi nova razstava, ki sta jo Muzej Velenje in Mestna občina Velenje v sodelovanju postavila v vitrine Podjetniškega centra Standard.

 

Razstava predstavlja Velenjski grad kot velenjsko prostorsko ikono in nepogrešljivo komponento vedute z domala vseh velenjskih razgledišč. Na ogled so javnosti manj znane fotografije iz muzejskega arhiva, katerih stična točka je pogled na Velenjski grad. Ta je s svojo mogočno podobo neke vrste nemi spremljevalec in opazovalec dogajanja pod njim. Izbrane fotografije gledalca namreč opozorijo tudi na velike prostorske in družbene spremembe, ki jih je bilo v zadnjih desetletjih deležno mlado mesto pod starim gradom.

Fotografije, nastale v petdesetih, šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih letih 20. stoletja, pripovedujejo zgodbo o tem, kako so takrat Velenjčani in Velenjčanke tudi z udarniškim delom uresničevali ambiciozne načrte snovalcev novega, modernega Velenja. Na njih je tako videti tudi nekaj stavb, ki so nekdaj pomembno sooblikovale podobo Velenja, a so se morale umakniti hitro rastočemu mestu, so pa v spominu starejših občank in občanov še vedno žive. 

 

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

6. 11. 2020

Avtor

Administrator