Kultura

GT22 v času omejitvenih ukrepov ponuja številne vsebine in aktivnosti na spletu

10. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation

 

Jubilejni festival Enimation vabi na filmsko jesen s kavča

7. – 14. november na https://www.enimation.si/

 

 

Festival Enimation, ki bo letos potekal od 10. do 14. novembra, ob svojem desetem jubileju odpira novo poglavje. Zaradi trenutne situacije je ves svoj program preselil na spletno stran enimation.si.

Namen festivala je otroke in mlade navduševati za ustvarjanje filmov, s katerimi izražajo občutke,videnje in doživljanje sveta in sporočajo – tu smo, mislimo, rastemo, ustvarjamo, zorimo, znamo in zmoremo boljše Živeti. Letošnja edicija izpostavlja poklic scenaristke_. Ker brez dobrega scenarija ni dobrega filma, smo mlade pozvali k pisanju zgodb, ki jih na delavnici scenaristike z Anjo Bunderla prelivajo v čisto prave filmske scenarije. Osrednji del festivala tradicionalno predstavlja mednarodni tekmovalni programi, v okviru katerega bodo prikazani filmi iz vsega sveta v treh kategorijah: Prve mojstrovine, MINI filmarji – avtorji, stari do 10 let; Rastejo misli, MIDI filmarji – avtorji, stari od 11 do 14 let; in Zardele zrelosti, MAXI filmarji – avtorji, stari od 15 do 19 let. Tričlanska mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo Anja Bunderla, slovenski animator, med drugim avtor animirane serije Ki-Ki-Do Grega Mastnak in organizatorica festivala otroškega in mladinskega filma v grškem Pyrgosu Lito Theodosiou, bo podelila nagrado za najboljši film v vsaki kategoriji in glavno nagrado Mali slon za najboljšega izmed vseh prikazanih filmov v vseh kategorijah. Na mednarodni poziv je letos prispelo 610 filmov iz 65 držav. Tudi letos bo potekala programska sekcija Sveži, v okviru katere bomo prikazali vse na poziv prispele filme slovenskih avtorjev in avtoric, ki se niso uvrstili v tekmovalni program.

Uradna otvoritev festivala bo na spletni strani enimation.si potekala v torek, 10. novembra od 20. ure naprej, prikazali pa bomo vseh devet dobitnikov glavne nagrade Mali slon s preteklih izvedb festivala. S preddogodki pa bomo začeli že ta konec tedna. V soboto, 7. novembra si bo možno na spletni strani festivala ogledati dva slovenska mladinska filma: Tea, ob kateri bo mogoče prisluhniti tudi pogovoru z režiserko Hanno A. W. Slak; in Grajski biki, prvi celovečerec režiserja Jožeta Pogačnika iz leta 1967. Na dan otvoritve bomo odprli tudi spletno razstavo Grege Mastnaka Kako nastane 2D računalniška animacija in zakulisje filma Ki-Ki-Do, ki bo na ogled do konca festivala, do 14. novembra. Svečan zaključek festivala z razglasitvijo in projekcijo zmagovalcev_k bo na naši spletni strani potekal v soboto, 14. novembra ob 18. uri.

Povzetek tiskovne konference:
https://www.enimation.si/10-mednarodni-festival-otroskega-in-mladinskega-filma-enimation/

Kontakt za medije:
Rene Puhar, izvršni producent festivala: 040 576 042
Elektronska pošta: info@enimation.si
Več na: https://www.enimation.si/

 

EkstremnoSlovensko + Baza slovenski filmov

EkstremnoSlovensko: Vid Hajnšek

 

Od 5. do 11. novembra na BSF.si

 

 

GT22 je v sodelovanju z Bazo slovenskih filmov je jeseni že znani format pogovorov #EkstremnoSlovensko preselil na splet. Vse do decembra je vsak prvi četrtek v mesecu predstavljan mlad filmski ustvarjalec ali ustvarjalski duo ter izbrana filmografija, ki je na voljo za ogled en teden.

Od 5. do 11. novembra bomo spoznavali Vida Hajnška, režiserja, ki je nase opozoril s svojim magistrskim celovečernim dokumentarnim filmom Konec (2016). Za njegove novejše filme, prav tako dokumentarce, sta značilni intima, ki jo vzpostavlja s protagonisti, in bližina, preko katere bistro in nevsiljivo naslavlja druge tematike. Ob ogledu zgodnejših del postane jasno, da je ta pristop z njim že od začetka. Izbrana filmografija omogoča vpogled v obdobje šolanja na AGRFT, ko je, kot pravi sam, začel spoznavati in raziskovati dokumentarno formo.

Pogovor z režiserjem, ki ga vodi Ivana Vogrinc Vidali, je na ogled na tej povezavi.

Film Franček in Otilija (2012) je na ogled na tej povezavi.

Film Potenje morskega ježka (2014) je na ogled na tej povezavi.

Film Konec (2016) je na ogled na tej povezavi.

Film Kartolina: Metlika (2019) je na ogled na tej povezavi.

 

IntimniOder + KUD Transformator + MladiMaribor

“Kaj pa zdaj?” – Gledališka predstava z okoljsko tematiko

Ponedeljek, 9. november ob 20.00 prenos v živo na facebook strani Mladi Maribor.

 

 

“Kaj pa zdaj?” je predstava mlade artivistične skupine Upogljivi upor, ki naslavlja eno izmed najbolj perečih in s strani družbenih gibanj najbolj naslovljenih političnih tematik. Okoljsko problematiko s tehnikami gledališča zatiranih na oder postavlja z razmislekom o aktualnih dogodkih. Magna, Kemis, Mokrice nam naslovno vprašanje postavljajo z vedno večjo nujnostjo, a “Kaj pa zdaj?” je brez dvoma vprašanje že nekaterih, in vsake nove generacije. Ni nam še odzvonilo. Je pa pet do.

Predstava je namenjena vsem mladim, ki jih zanima neodvisno gledališče in preplet gledališča z aktualnimi okoljskimi temami. Predvajana bo preko facebook live streama na facebook strani Mladi Maribor.

Več na: https://www.mladimaribor.si/dogodki/2020/10/29/kaj-pa-zdaj-gledalika-predstava-z-okoljsko-tematiko-live-stream

 

MariborIsTheFuture + RiseUp4Rojava + MARŠ + Branje besede = branje sveta 

Podcasti o Rožavi, Palestini, mariborski filmski sceni, slovenski medijski krajini …

Vsi podcasti so za poslušanje na voljo na:
https://soundcloud.com/maribor-is-the-future
in http://gt22.si/

 

 

Poslušalnica GT22

Radio MARŠ:
http://radiomars.si/

Radio Maribor:
https://www.rtvslo.si/radiomaribor/

Radio Študent:
https://radiostudent.si/

 

V centru mesta, na Glavnem trgu 22, se nahajajo prostori, v velikosti 1000 kvadratnih metrov, ki jih je družina Oset-Puppis v začetku leta 2013 mecensko ponudila v uporabo Ustanovi Fundaciji Sonda. Začela se je graditi umetniška skupnost in izobraževalni laboratorij, ki ga trenutno sestavljajo Društvo za razvoj filmske kulture, fotografska platforma MišnicaGT22, Kud Moment, Fotografski muzej Modrinjak, YoureupRadio, EX-garaža, Zavod Razvoj, Zavod Kultivacija, Woodster, Center grafičnih umetnosti, Ustanova Fundacija Sonda ter vedno novi kolektivi, ekipe, posameznice in posamezniki.

Delovni čas: eno uro pred dogodki in v času dogodkov.

gt22.si/ // facebook // info@gt22.si // Glavni trg 22, Maribor //

9. 11. 2020

Avtor

Administrator