Splošno

Poslanska pobuda mag. Meire Hot za brezplačno oskrbo ranljivih skupin z vitaminom D

Poslanska pobuda:

Študije dokazujejo, da ima vitamin D vrsto pomembnih funkcij, recimo  pospešuje absorpcijo kalcija in fosfatov, prispeva k delovanju mišic  in ima vlogo pri delitvi celic. Nacionalni inštitut za javno zdravje na svoji spletni strani še piše, da pa se krepijo tudi dokazi,  da  ima  vitamin  D pomembno vlogo  pri regulaciji imunskega sistema in pri preprečevanju kroničnih nenalezljivih bolezni. Pa tudi, zadnje čase vse več zdravnikov opozarja na pomen tega vitamina tudi pri omejevanju širjenja okužb z novim koronavirusom in blaženju posledic bolezni COVID-19. Tako so recimo slovenski zdravniki Marija Pfeifer, Darko Siuka, Alojz Ihan in Igor Pravst pripravili priporočila za nadomeščanje D vitamina pri bolnikih s COVID. Zapisali so : «da ima vitamin D dokazane mehanizme delovanja na imunski sistem, s katerimi lahko izboljša naravno odpornost proti akutnim virusnim (in drugim) okužbam dihal in z zaviranjem pretiranega vnetnega odgovora ublaži njihov potek. Prva interventna raziskava z večjimi odmerki vitamina D pri zbolelih s COVID pljučnico je pokazala izjemno ugodne učinke na potek bolezni, zato  svetujemo nadomeščanje vitamina D po priporočilih – da zmanjšamo pojavljanje okužb s SARS-CoV-2 in da ublažimo potek bolezni COVID pri že okuženih bolnikih, še posebno pri tistih s pomanjkanjem vitamina D in dejavniki tveganja za hujši potek in slabe izide bolezni.«

Zelo vzpodbudni so tudi rezultati španske študije, ki  govorijo, da dodajanje vitamina D pri obolelih s COVID-19, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, pomembno pripomore k zmanjšanju nadaljnjih zapletov, ki bi sicer zahtevali zdravljenje v enoti intenzivne terapije. Nekateri naši infektologi so sicer optimistični, vendar pa opozarjajo, da so do zdaj analizirani vzorci  premajhni za resnejše sklepe, da pa ima vsekakor delovanje vitamina D potencial za nadaljnje raziskave.

Na podlagi vedno večjega števila študij, ki so bile izvedene po vsem svetu v zadnjih nekaj mesecih in ki govorijo o pomembnosti vitamina D v boju s COVID-19, so se tako nekatere države odločile, da bodo z vitaminom D brezplačno oskrbele tudi svoje prebivalce. Tako je recimo Velika Britanija napovedala, da bo po vzoru Škotske najranljivejšim skupinam prebivalstva brezplačno zagotovila vitamin D.

Zato na vas spoštovani minister za zdravje dajem naslednjo pobudo:

Slovenija naj po vzoru Škotske in Velike Britanije zagotovi brezplačno oskrbo z vitaminom D najbolj ranljivim skupinam prebivalstva, še posebej pa starejšim in tistim, ki so najbolj izpostavljeni tveganju za okužbo in za težak potek bolezni.  

 

PR:

Poslanska skupina Socialnih demokratov
Odnosi z javnostmi

12. 11. 2020

Avtor

Administrator