Splošno

Donacije ČZS v letošnjem letu.  

Čudnim razmeram navkljub smo čebelarji dokazali, da znamo stopiti  skupaj in pomagati po svojih najboljših močeh. Letos nam je uspelo skupaj  zbrati preko 35.000 evrov sredstev. Dobršni del smo jih že v spomladanski  mesecih podarili petim Domovom za ostarele, ki jih je pandemija najbolj  prizadela.  

V tem tednu, v času obeleževanja dneva Sladkorne bolezni, je predsednik  ČZS, Boštjan Noč, Pediatrični kliniki slovesno predal donacijo v višini  15.658 evrov za nakup novega UZ-aparata namenjenega Kliničnemu oddelku za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove, s katerim bodo  naši zdravniki lahko ocenjevali žilje pri otrocih s tistimi boleznimi, pri  katerih predčasno pride do razvoja ateroskleroze. Takšna bolezen je tudi  sladkorna, ki sladkorčkom – otrokom, ki so zboleli za sladkorno boleznijo, 

predstavlja neprestano pozornost pri vzdrževanju ustrezne ravni krvnega  sladkorja, saj telo ne proizvaja dovolj inzulina ali se telesne celice nanj ne  odzovejo pravilno. Otroci si morajo zato inzulin z injekcijami ali s pomočjo  črpalk dovajati sami.  

Akcija je zrastla ob ideji, da bo Boštjan Noč prehodil razdaljo od Žirovnice  do Lukovice. Pohod je bil združen z zbiranjem sredstev za otroke in  mladostnike s sladkorno boleznijo in v povezavi z Društvom za otroke s  presnovnimi motnjami smo ga načrtovali že aprila. Epidemija pa pohoda  ni ustavila, temveč ga je samo prestavila na september. Večina  pohodnikov je prehodila med 20 in 60 kilometrov, med njimi so bili tudi  otroci. Hodili so tako iz gorenjske smeri, kot čez Trojane in iz Ljubljane,  Kamnika, večina kar cel dan. Zbrali so denar, ki je iskreno namenjen  otrokom, in zato je takšno sodelovanje civilne družbe z UKC Ljubljana in  Pediatrično kliniko še toliko pomembnejše. Prizadevanja ČZS je podprlo  tudi podjetje HOFER, glavni partner projekta Korak zase, korak za  sladkorčke«, in prispevalo donacijo v višini 4500 evrov. »S Čebelarsko  zvezo Slovenije nas druži dolgoletno sodelovanje in veseli nas, da lahko 

podpremo projekt, ki bo osveščal o izzivih, s katerimi se vsakodnevno  srečujejo sladkorčki,« so povedali

Sladkorni bolniki morajo skrbeti za uravnoteženo prehrano in biti pozorni  pri vnosu ogljikovih hidratov, zato smo v sodelovanju s strokovnjakom iz  tega področja pripravili Smernice o uporabi čebeljih pridelkov v prehrani  sladkornih bolnikov. Smernice so objavljene na spletni strani ČZS. 

FOTO: Od leve prosti desni Boštjan Noč, predsednik ČZS in Maja  Weinberger, HOFER.

 

PR:

ČZS

 

13. 11. 2020

Avtor

Administrator