Kultura

Končna razstava 17. leta šole Svet umetnosti in odprt vpis v 18. generacijo šole

Pod pritiskom

Končna razstava 17. leta Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti, 2018/2020

November 2020*
Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana
Umetnici: Maruša Meglič in Sara Rman
Kuratorke: Tia Čiček, Kristina Ferk, Katja Filovski, Lara Mejač, Anja Seničar in Rea Vogrinčič
Mentorica in mentor: Alenka Gregorič in Miran Mohar
Strokovna pomoč pri izvedbi razstave: Miha Kelemina, Lara Plavčak in Asta Vrečko

Razstava Pod pritiskom v ospredje postavlja odnos do materialnosti. Predstavlja dela Maruše Meglič in Sare Rman, ki eksperimentirata z materiali in preizkušata njihove zmožnosti. Pri obeh igra pomembno vlogo proces, v katerem raziskujeta krhkost, vzdržljivost, prilagodljivost in ireverzibilnost materiala. Avtorici se preko asociacij, ki jih sprožijo oblike, proces ustvarjanja in postavitev razstavljenih objektov, navezujeta na tesnobnost, s katero se soočamo ob prehodu v samostojno življenje. Naslov razstave Pod pritiskom se sočasno navezuje tako na dejanski fizični pritisk na uporabljen material kot tudi na osebne pritiske ob različnih odločitvah in življenjskih situacijah, kakršne doživlja mlajša generacija posameznic in posameznikov, ki stopajo na samostojno življenjsko pot.

VEČ

Produkcija: SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana / Svet umetnosti
Koprodukcija: Galerija Škuc
Končno razstavo 17. leta Sveta umetnosti podpirata Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Odprtje razstave je zaradi podaljšanja vladnih ukrepov preloženo, je pa razstava po dogovoru odprta za predstavnike medijev, saj je delo v Galeriji Škuc potekalo nemoteno. Datum odprtja in trajanja razstave je odvisen od vladnih ukrepov – vabimo vas, da obvestila glede možnega ogleda spremljate na spletnih straneh in družbenih omrežjih Galerije Škuc in SCCA-Ljubljana.

Vpis v 18. generacijo šole Svet umetnosti

Rok za prijavo: 10. 12. 2020

Svet umetnosti, šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje, vpisuje že 18. generacijo. Program je zasnovan v partnerstvu s Cukrarno/Muzej in galerije mesta Ljubljane in bo trajal od januarja 2021 do junija 2022.

K prijavi vabimo vse, ki vas zanima delo na področju sodobne vizualne umetnosti in bi želeli skozi teoretske in praktične module pobliže spoznati delo kuratorjev in kuratork, ne glede na izkušnje, starost ali izobrazbo. Šola je bila ustanovljena leta 1996 in je najstarejši izobraževalni program na področju kuratorskih praks v Sloveniji. Izobraževanje je izrazito praktično usmerjeno in se bo povezovalo z aktualnimi vsebinami Cukrarne. Dvoletni program vključuje predavanja, delavnice, praktično in terensko delo. Udeleženci in udeleženke pridobijo raznolika znanja o umetnostnem sistemu, mehanizmih financiranja, dobijo osnovne informacije o spletnem komuniciranju, marketingu in menedžmentu, spoznajo umetnike in umetnice, področne strokovnjake in strokovnjakinje, dobijo vpogled v kritiški in teoretski aparat. V programu sodeluje več kot trideset sodelavcev in sodelavk, izobraževanje pa se bo sklenilo s pripravo razstave pod mentorskim vodstvom Alenke Gregorič in Vadima Fiškina.

VEČ

Program šole Svet umetnosti pripravlja SCCA-Ljubljana v partnerstvu s Cukrarno/Muzej in galerije mesta Ljubljane. Program podpira Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo. Razstavo Sveta umetnosti v Galeriji Škuc podpira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Zavod SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana

13. 11. 2020

Avtor

Administrator