Gospodarstvo, Moda, Splošno

FRIZERSKA PANOGA V ČASU EPIDEMIJE

»Dela se nepopravljiva škoda, ki iz dneva v dan samo raste!«

Frizerska dejavnost je brez dvoma ena tistih, ki jo je situacija s koronakrizo najbolj prizadela. To je dejstvo, ki ga preprosto ni moč spregledati. In panoga, pri kateri se dela izjemna nepopravljiva škoda, je še vedno neuslišana ter prepuščena na milost in nemilost vladnih odločitev. Medtem ko čas teče, podjetja propadajo, število žalostnih zgodb pa raste z vsakim dnem.

Pogled na letošnjo pomlad
Če so številne gospodarske dejavnosti tiste, ki so se znašle na največjem udaru ekonomske krize, je frizerstvo pri teh ukrepih trenutno eno izmed najbolj prizadetih. Zakaj? Marca so se frizerski saloni zaprli med prvimi in ostali zaprti vse do konca prvomajskih praznikov. Oktobra je vlada najprej sklenila, da ima lahko vsak salon na 20 kvadratnih metrih le eno stranko, teden za tem pa salone ponovno zaprla.

Ni dialoga, ni posluha za storitveni sektor!
Predstavniki obrtne zbornice v največji meri očitajo vladi, da njihova pomoč prihaja prepozno, predvsem pa je ni v zadostni meri, da bi pokrila najbolj osnovne stroške, ki nastajajo. »Stroka se v vsem tem času niti enkrat ni posvetovala s frizerji, niti poskušala najti skupne rešitve za opravljanje poklica med epidemijo. V obeh valih nismo uspeli vzpostaviti nikakršnega dialoga z odločevalci, ki na tej točki nimajo posluha za storitveni sektor,« povedo naši sogovorniki, med katerimi so tudi direktor Lassane, David Cukjati, pa Mitja Sojer iz Mič Stylinga in Mirjana Kljaić, direktorica podjetja Aledana. V največji meri vladi očitajo, da podpira črni trg, ki je nastal v tem času in proti čemur se je frizerska stroka dolga leta borila. »Črni trg ne nudi zadostne zaščite, ki jo frizerski saloni imajo, saj upoštevajo visok standard higiene. Na tej točki vlada na nek način podpira točno to,« so si skladni. »Ste se vprašali, kdo v tem času ureja posameznike, ki jih lahko spremljamo v medijih? Kdo skrbi za pričeske brezhibno urejenih ljudi, ki jih v tem obdobju srečujete na ulicah? Mi zagotovo ne,« razkrivajo predstavniki frizerske dejavnost.

In namesto da bi po vsem tem času odločevalci končno vzpostavili dialog s storitvenim sektorjem in našli optimalno in varno rešitev z visokimi higienskimi standardi, grozijo odpuščanja in stečaji podjetij. »Če bi se zgledovali po tujini, bi namesto zaprtja salonov poskrbeli, da bi storitve opravljali varno. Predvsem pa je ključno, da ima država v tem času tudi posluh za iskanje rešitev in pravočasno zagotavljanje pomoči, ki bi storitvenemu sektorju omogočila preživetje in ga rešila pred propadom.

Več o prispevku na tej POVEZAVI

 

Avtor: Š.K.

27. 11. 2020

Avtor

Uredništvo