Kultura, Splošno

Odziv Socialnih demokratov in predsednika Sveta SD za kulturo Dejana Prešička na številne neresnične in zavajajoče informacije glede projekta EPK 2025

V izjavi predsednika strokovnega Sveta SD za kulturo in nekdanjega ministra za kulturo Dejana Prešička je odgovor Socialnih demokratov na številčne neresnične in zavajajoče informacije v javnosti, ki se zadnje dni pojavljajo v zvezi s podporo Socialnih demokratov projektu EPK 2025, med drugim tudi poslanke SD in občinske svetnice Občine Piran mag. Meire Hot.
“Socialni demokrati soglasno izrekamo podporo projektu Evropske prestolnice kulture (EPK) 2025 in odločno zanikamo vsakršne zavajajoče informacije, nastale zaradi zakulisnih iger posamičnih interesov glede projekta, ko se želi krivdo za neuspelo, pomanjkljivo in rokohitrsko pripravo posamičnih lokalnih skupnosti k projektu po krivici naprtiti tudi članicam in članom Socialnih demokratov, med drugim Meiri Hot.
Meira Hot je vseskozi njeno delovanje, kot poslanka Državnega zbora RS in občinska svetnica Občine Piran, kandidaturo Pirana za EPK 2025 odločno podpirala. Nenazadnje je celotna svetniška skupina Socialnih demokratov kandidaturi Pirana za EPK 2025 na zadnji občinski seji soglasno prižgala zeleno luč.
Ob tem pa se žal pojavljajo zavajajoče informacije glede zavrnitve druge kandidaturne knjige k EPK 2025 in Regijske kulturne strategije, ki sta resda povezani z EPK 2025, vendar ne na način, da bi njuna zavrnitev ali potrditev lahko imela ključno vlogo pri realizaciji projekta. Še posebej ne takrat, ko priprava Strategije zaobide strokovno javnost, kar se je zgodilo na Obali, o čemer je ostro kritiko izreklo tudi tudi osem direktorjev osrednjih kulturnih obalnih zavodov. Strategijo vidim kot strokovni in strateški dokument, ki lahko projekt EPK podpre v uresničevanju njegovega polnega kulturniškega potenciala, vendar ne v primeru, da je Strategija rokohitrski pamflet posamičnih interesov, brez vizije in načina za njeno uresničevanje.
Zavajanje, da je Meira Hot Regijsko kulturno strategijo zavrnila zaradi njene domnevne nepodore Pirana za EPK 2025 in poskusi razkola med posamičnimi mesti, ki kandidirajo za EPK 2025, med drugim Nove Gorice in Pirana, niso samo neokusna praksa političnih oportunistov, temveč izjemno škodljivo ravnanje, ki ima lahko za slovensko kulturno prihodnost in EPK 2025 izjemno škodljive posledice.
Z morebitno nesposobnostjo, neodgovornostjo in rokohitrstvom, začinjenih še s “kančkom” posamičnih interesov glede vodenja kandidatur slovenskih mest za EPK 2025 se bodo morali soočati tisti, ki imajo pri teh kandidaturah v rokah škarje in platno. Socialni demokrati pa ne bomo pristali na to, da se odgovornost za neuspelo in premalo ambiciozno politiko teh akterjev pri EPK 2025 vali na pleča drugih, kot se to želi zadnje dni narediti poslanki SD Meiri Hot.
Še več, poslanki Meiri Hot bi se želel zahvaliti za njen velik doprinos pri kandidaturi Pirana za EPK 2025, med drugim sem kot minister za kulturo ob pričetku mojega mandata na njeno povabilo obiskal Občino Piran in prav na tem sestanku so vzklili prvi razmisleki o kandidaturi Pirana za EPK 2025.  Zato so očitki Meiri Hot, kot tudi ostalim poslankam in poslancem, občinskim svetnikom in svetnicam ter županom in županjam Socialnih demokratov ob njihovi veliki podpori projektu EPK 2025, neutemeljeni in zavajajoči.
Socialne demokrate ti očitki ne bodo odvrnili od našega skupnega uresničevanja vseh temeljnih ciljev EPK 2025, med drugim medsebojnega razumevanja in spoštovanja raznolikosti, žal pa so na tem izpitu ponovno pogrnili tisti, ki se danes razglašajo za največje ambasadorje EPK 2025.”
Služba SD za odnose z javnostmi
27. 11. 2020

Avtor

Uredništvo