Šport

GRADILI BOMO PRVE TRAJNOSTNE GRBINASTE POLIGONE IZ ŽLINDRE V SLOVENIJI

Foto: arhiv SIJ Acroni

Foto: Klemen Humar

Foto: Klemen Humar

Foto: Anže Furlan

Foto: Anže Furlan

Ljubljana, 30. 11. 2020 – Slovenska industrija jekla, njena družba SIJ Acroni, Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, podjetje Batt Crew in društvo Dejmo so sklenili partnerstvo, v  okviru katerega bodo do leta 2022 zgradili pet trajnostnih grbinastih poligonoviiz žlindre. To je  edinstven projekt, ki sledi načelom krožnega gospodarstva, saj se za izgradnjo grbinastih poligonov  kreativno uporablja žlindra, stranski proizvod jeklarske industrije. Tako bodo partnerji tudi na  področju športne infrastrukture za vse prispevali k zmanjšanju porabe naravnih virov. 

Projekt trajnostnih grbinastih poligonov povezuje pet partnerjev. Poleg Slovenske industrije jekla in OKS – ZŠZ, ki s tem projektom svoje dosedanje sponzorsko sodelovanje še nadgrajujeta, bodo pri projektu  sodelovali SIJ Acroni kot dobavitelj žlindre, Batt Crew kot graditelj poligonov in Športno kulturno društvo  Dejmo kot motivator kolesarskih navdušencev in tistih, ki bodo to še postali. Vsak s svojim poslanstvom,  vendar vsi z isto vizijo: grbinasti poligon v vsaki slovenski občini. Do leta 2022 jih bodo na zemljevid  dodali pet. 

Skoraj 10.000 tisoč ton žlindre za pet poligonov 

Za gradnjo poligonov bodo uporabili črno žlindro različne granulacije, ki jo predelujejo v SIJ Acroniju. V  srednje velik poligon je treba vgraditi približno 1.900 ton žlindre, iz katere bodo zgradili grbine in zavoje ter  uredili drenažo. Janez Bajda, prokurist podjetja Batt Crew, ki ima bogate izkušnje z gradnjo kolesarske  infrastrukture, se že veseli prve lopate žlindre, iz katere bo zrastel prvi grbinasti poligon. 

Kreativna uporaba jekla in stranskih proizvodov v športni infrastrukturi 

V Skupini SIJ, največji jeklarski družbi v Sloveniji, si ves čas prizadevajo za razumevanje jekla kot  uporabnega materiala tudi v športu in športni infrastrukturi. Tako na področju sponzorstev veš čas razvijajo  kreativne ideje in projekte za uporabo jekla in stranskih proizvodov, ki nastajajo pri proizvodnji jekla:  »Dvajsetim jeklenim poligonom za vadbo na prostem, ki so plod razvoja in izdelave naših sodelavcev, bomo 

s partnerji do konca leta 2022 priključili še pet grbinastih poligonov iz žlindre, na katerih bodo prebivalci  lokalnih skupnosti po vsej Sloveniji preizkušali svojo jekleno voljo,« je povedal Tibor Šimonka, glavni  podpredsednik Skupine SIJ. 

Nadgrajujejo sodelovanje  

Skupina SIJ in OKS – ZŠZ s projektom trajnostnih grbinastih poligonov nadgrajujeta svoje sponzorsko  sodelovanje. Lani so namreč podaljšali sodelovanje pri postavitvi jeklenih poligonov za vadbo na prostem. Projekt, ki omogoča vadbo lokalnim prebivalcem skozi vse leto, je dokaz, da skupaj zmoremo več. Smo  močnejši. In kakovostno preživljanje prostega časa v lokalnem okolju je, sploh v takih časih, izjemno  pomembno. Bogdan Gabrovec, predsednik OKS – ZŠZ: »Dejstvo, da s partnerji projekta trajnostnih  grbinastih poligonov delimo skupni cilj – postavitev enega takega poligona v vsako slovensko občino, me  navdaja z optimizmom in upanjem na boljše čase. Ponosen sem, da smo kot krovna športna organizacija  del lepe športne zgodbe za vse državljane in državljanke Republike Slovenije.« 

Živijo krožno gospodarstvo  

Žlindra je eden od stranskih proizvodov jeklarske industrije. V družbi SIJ Acroni ves čas iščejo nove načine,  kako jih uporabiti. Žlindra se že uspešno uporablja za gradnjo cest. V okviru tega projekta pa jo bodo  kreativno uporabili za gradnjo grbinastih poligonov in bo nadomestila naravni material, tj. drobljenec iz  kamna. S tem bodo poligoni dobili trajnostno noto, saj se bo pri gradnji zmanjšala poraba naravnega  materiala in namesto njega uporabljal stranski proizvod. »Ponosni smo, da smo del industrije, ki izdeluje  jeklo po načelih krožnega gospodarstva in išče vedno nove, trajnostne poti uporabe stranskih proizvodov,  tudi v projektih za dobro lokalnih skupnosti,« je ob podpisu pogodbe povedal mag. Branko Žerdoner,  glavni direktor družbe SIJ Acroni. 

Razvijamo šport za vse 

S postavitvijo trajnostnih grbinastih poligonov gradijo športno infrastrukturo za celotno skupnost in za vse  generacije ter spodbujajo gibanje na prostem. Dejan Gorenc, nekdanji kolesar in predsednik društva  Dejmo ter pobudnik gibanja Pumptrack Slovenija, meni, da so s sodelovanjem vseh partnerjev v  projektu, odprli vrata v lepšo prihodnost za slovensko kolesarstvo. »S pravimi partnerji v projektu grbinasti  poligoni zdaj postajajo dostopnejši za vse nadobudne kolesarje in tudi za slovenske občine.« 

Družbena odgovornost: laže dostopna infrastruktura 

Projekt trajnostnih grbinastih poligonov odseva tudi družbeno odgovornost do slovenskih občin, ki običajno  financirajo izgradnjo lokalne športne infrastrukture. Z donacijo in uporabo žlindre, bodo stroški gradnje nižji,  kar pomeni, da bo za občine in tako prebivalce lokalnih skupnosti po vsej Sloveniji športna infrastruktura  laže dosegljiva in bolj dostopna. 

Partnerji projekta: 

i Grbinasti poligon, angleško pumptrack.

 

PR:

OKS

30. 11. 2020

Avtor

Administrator