Kultura

Intervju: Nina Kosmač

Nisem pristaš zvijač, bližnjic ali trikov. Res pa je, da v življenju obstajajo triki in bližnjice prav za vsako stvar.

Vprašanja učenke Mance Japelj pisateljici Nini Kosmač

Nina Kosmač je avtorica romana Utvare in ima veliko objavljenih del v španskem jeziku, ker je v Španiji živela vrsto let. V Sloveniji so pod njenim mentorstvom udeleženci delavnice kreativnega pisanja letos izdali knjigo, ki se imenuje Razlito črnilo.

Kaj te je pripeljalo v umetniške vode pisateljevanja? Je za to kriva kakšna oseba, dogodek, …?Ne verjamem, da je kdorkoli ali karkoli vplivalo na moje pisanje.Želja napisati zgodbo, ali roman se je pri meni pojavila spontano, ne vem kdaj niti, kako. Verjetno pri branju številnih knjig, ki so imele moč, popeljati me stran od moje resničnosti.

Kako si prišla na idejo za tvoj roman Utvare? Kateri del ti je všeč najbolj in kateri najmanj? Zakaj? Kdo te je pri tem podpiral?Roman je že zagledal luč sveta, je moj, a na neki način mi ne pripada več, zato ga nisem več odprla. Sem že drugje. Nič več ne morem popraviti, tudi če bi hotela in nimam najljubšega odlomka. Ne verjamem, da obstaja pravilo za uspeh v pisanju. Zagotovo lahko vztrajnost in pridnost pomagata pri uspehu, a uspeha ne moreta zagotoviti. Za uspeh je potreben dotik čarobne paličice, ki je nimamo in ne poznamo. Nikoli se ne ve. Tako kot v življenju kot v pisateljevanju zagotovo obstajajo triki, tako kot bližnjice. So stvar posameznika, ki si jih mora sam izmisliti in se po njih ravnati.

Kaj je po tvojem mnenju bistvenega za uspeh v pisanju (kakšen trik, …)?Nisem pristaš zvijač, bližnjic ali trikov. Res pa je, da v življenju obstajajo triki in bližnjice prav za vsako stvar. Vsak mora sam najti trik s katerim si lahko pomaga. To je individualna zadeva.

S čim se, poleg pisanja, še ukvarjaš?Z veliko stvarmi in projekti, vendar mi je trenutno najljubše sodelovanje s svetovno zvezdo koreografije in plesa velikim Rafaelom Amargo, ki trenutno polni gledališča v Madridu s koreografijo YERMA – prosto po nesmrtnem pesniku Federicu Garciji Lorca.

Ali je kakšna kratka zgodba ali roman nastal med tem, ko smo bili zaprti doma, ali si se raje posvetila družini?Vedno prioriziram družino in medsebojne odnose nad vsem. Izolacija pa nam omogoča veliko prostega časa, seveda tudi za pisanje.

Imaš kakšen nasvet za mlajšo generacijo, ki bi morda rada podvrgla tem potem?Ne vem … Sem samo nekdo, ki rad bere in slučajno kdaj kaj napiše. Veliko mojstrov literature in pisanja podaja nasvete. Vsak,si jih lahko poišče na spletu …

Intervju pripravila Manca Japelj.

 

PR in foto: Nina Kosmač

30. 11. 2020

Avtor

Administrator