Družabno

Konec tedna pričetek množičnih testiranj na Dunaju

Foto: Dunajski mestni minister za zdravje Peter Hacker © David Bohmann / PID

 

Foto: Množični testi © David Bohmann / PID

 

 

Avstrijska vlada je že pred tedni napovedala izvajanje prostovoljnih množičnih testiranj. Na Dunaju bodo z njimi pričeli že ta petek. Priprave v sodelovanju z avstrijsko vojsko in pristojnimi ministrstvi uspešno potekajo.

 

V petek bodo na Dunaju pričeli z množičnim testiranjem. V ta namen trenutno urejajo tri lokacije, in sicer dvorani Stadthalle in Marx-Halle ter sejmišče Messe Wien. »V preteklih tednih smo bili pri pripravah tako logistično kot organizacijsko zelo uspešni ter na mnogih področjih uspeli najti hitre rešitve. To je bilo mogoče zgolj ob sodelovanju vojske, ministrstev za obrambo in zdravje, urada zveznega kanclerja in mestnih organizacij,« je povedal dunajski mestni minister za zdravje Peter Hacker. »Vsa področja trenutno koordinirajo gasilci mesta Dunaj, ki skupaj z ustreznimi mestnimi oddelki ter povezanimi reševalnimi organizacijami pripravljajo dvorane, ki jih bodo 2. decembra 2020 predali avstrijski vojski,« dodaja Gerald Hillinger, poveljnik poklicnih gasilcev mesta Dunaj. »Vojska bo zagotovila vse, kar bo mesto Dunaj potrebovalo. Zato smo za glavno mesto že zagotovili več kot 2.000 vojakinj, vojakov in tudi civilnih uslužbencev,« je povedal vodja strokovne skupine na obrambnem ministrstvu, generalmajor Rudolf Striedinger.

Množična testiranja bodo v avstrijskem glavnem mestu izvajali med 4. in 13. decembrom, med 8. in 18. uro. V tem času bo na voljo okoli 300 testnih točk, ki jih pravkar postavljajo dunajski gasilci. Takšne kapacitete vojski omogočajo skoraj 15.000 opravljenih testov na uro.

Pristojnosti in odgovornost za izvajanje testiranj na Dunaju so jasno določene. Medtem ko je avstrijska vojska v skladu z navodili zvezne vlade odgovorna za zagotavljanje prijav in izvajanje hitrih antigenskih testov, mesto Dunaj skrbi za celotno infrastrukturo. Vojsko bodo pri odvzemu brisov podpirali tudi dunajski reševalci in drugi zdravstveni delavci.

Za testiranje je potrebna predhodna prijava. V primeru pozitivnega rezultata testa dunajska sanitarna služba odredi izolacijo. Mesto Dunaj na testnih točkah nudi tudi možnost potrditve rezultata s PCR testom, njegov rezultat pa testiranci prejmejo naknadno.

Odgovori na najpogostejša vprašanja v zvezi z množičnim testiranjem v nemščini: https://coronavirus.wien.gv.at/site/faq-massentests/?fbclid=IwAR1IBF9-aW0Cq6oeItVKTcVwJhlJBmTfcQ4FWSU9hbhj9hcmjNtM3I23QJY

 

PR: Eurocomm PR

WH Digital GmbH

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

30. 11. 2020

Avtor

Administrator