Avtomobilizem

Oglejte si, kako Volvo Cars spušča nove avtomobile s 30 metrov, da pomaga reševalnim službam reševati življenja

 

To je najbolj ekstremen preizkus trka, ki ga je kdaj izvedel Volvo Cars – in sicer preizkusa, ki je ključnega pomena. Strokovnjaki za reševanje iz vozil pogosto uporabljajo avtomobile po trku v varnostnem centru Volvo Cars, da bi izpopolnili svoje reševalne sposobnosti.

 

Da bi reševalnim službam omogočili, da se pripravijo na morebiten scenarij trčenja in simulirajo sile, ki se pojavijo v najbolj ekstremnih nesrečah, ki presegajo tiste, ki jih je mogoče simulirati z običajnimi preskusi trkov, je Volvo Cars pred kratkim sprejel enako ekstremne ukrepe. Prvič je z dvigala z višine 30 metrov večkrat spustil več novih vozil Volvo.

 

Ta pristop je pomagal ustvariti dovolj škode za ustrezno simulacijo škode, ugotovljene v najbolj ekstremnih scenarijih nesreč: pomislite na nesreče z enim avtomobilom pri zelo visoki hitrosti, nesreče, pri katerih avtomobil z veliko hitrostjo trči v tovornjak, ali nesreče, pri katerih avtomobil prejme močan udarec z boka.

 

V takih situacijah so ljudje v avtomobilu po vsej verjetnosti v kritičnem stanju. Zato je prednostna naloga, da ljudi čim prej spravimo iz avtomobila in v bolnišnico z uporabo hidravličnih reševalnih orodij, ki so v tej panogi znana kot „čeljusti življenja“. Strokovnjaki za reševanje iz vozil pogosto govorijo o zlati uri: v eni uri po nesreči je potrebno bolnika spraviti iz vozila in pripeljati v bolnišnico.

 

„Že vrsto let tesno sodelujemo s švedskimi reševalnimi službami,“ pravi Håkan Gustafson, višji preiskovalec iz skupine za raziskovanje prometnih nesreč Volvo Cars. „To je zato, ker imamo isti cilj: imeti varnejše ceste za vse. Upamo, da nikomur ne bo treba doživeti najhujših nesreč, vendar se vsem nesrečam ni mogoče izogniti. Zato je bistvenega pomena, da obstajajo metode, ki pomagajo reševati življenja, ko se zgodijo najhujše nesreče.“

 

Vse ugotovitve o nesrečah in posledično reševanje bodo zbrane v obsežnem poročilu o raziskavi. To poročilo bo brezplačno na voljo vsem ostalim reševalcem, kar jim bo omogočilo, da izkoristijo ugotovitve in nadalje razvijajo svoje reševalne sposobnosti.

 

Reševalci svoja vozila za usposabljanje običajno dobijo na odpadih. Toda ti avtomobili so pogosto stari tudi do dve desetletji. Kar zadeva trdnost jekla, konstrukcijo varnostne kletke in splošno trajnost, obstaja velika razlika med sodobnimi avtomobili in avtomobili, izdelanimi pred petnajstimi do dvajsetimi leti. Nova vozila Volvo so izdelana iz najtršega jekla, ki ga najdemo v sodobnih avtomobilih.

 

Zaradi tega je za reševalce ključnega pomena, da nenehno posodabljajo svoje poznavanje novejših modelov avtomobilov in pregledujejo svoje postopke, da bi razvili nove tehnike reševanja iz vozila. Povedano z drugimi besedami, ta usposabljanja lahko pomenijo razliko med življenjem in smrtjo. Zato se je na zahtevo reševalnih služb podjetje Volvo Cars odločilo, da bo zadeve pospešilo.

 

„V laboratoriju običajno izvajamo zgolj trke z avtomobili, tokrat pa smo jih prvič spustili z dvigala,“ pravi Håkan Gustafson. „Vedeli smo, da bomo po preizkusu opazili ekstremne deformacije, in to smo storili, da bi reševalni ekipi dali pravi izziv za delo.“

 

Skupno smo z dvigala večkrat spustili deset različnih modelov vozil Volvo. Pred padcem so varnostni inženirji Volvo Cars natančno izračunali, kakšnemu pritisku in sili mora biti izpostavljen vsak avtomobil, da doseže želeno stopnjo škode.

 

 

 Volvo Car Group v letu 2019

V poslovnem letu 2019 je Volvo Car Group zabeležil dobiček iz poslovanja v višini 14.3 BSEK (14.2 BSEK v letu 2018). Prihodki v tem obdobju so znašali 274.1 BSEK (252.7 BSEK). V celotnem letu 2019 je svetovna prodaja dosegla rekordnih 705.452 (642.253) avtomobilov, kar je 9.8 odstotka več kot v letu 2018. Rezultati kažejo na celovito preoblikovanje financ in poslovanja podjetja Volvo Cars v zadnjih letih, s čimer je podjetje pripravljeno na naslednjo fazo rasti. 

 

O Volvo Car Group

Volvo Cars je bil ustanovljen leta 1927. Danes je ena najbolj znanih in uglednih blagovnih znamk na svetu s prodajo 705.452 avtomobilov v letu 2019 v približno 100 državah. Volvo Cars je od leta 2010 v lasti kitajskega holdinga Zhejiang Geely Holding.

 

V letu 2019 je Volvo Cars v povprečju zaposloval približno 41.500 delavcev, zaposlenih za polni delovni čas. Sedež podjetja Volvo Cars, razvoj izdelkov, trženje in administracija se v glavnem nahajajo v Göteborgu na Švedskem. Sedež podjetja Volvo Cars za azijsko-pacifiško regijo se nahaja v Šanghaju. Glavne tovarne za proizvodnjo avtomobilov podjetja se nahajajo v Göteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južni Karolini (ZDA), Chengduju in Daqingu (Kitajska), medtem ko se motorji izdelujejo v Skövdeju (Švedska) in Zhangjiakou (Kitajska), komponente karoserije pa v Olofströmu (Švedska).

 

V skladu s svojim novim poslanstvom podjetja želi Volvo Cars strankam zagotoviti svobodo gibanja na oseben, trajnosten in varen način. To poslanstvo se odraža v številnih poslovnih ambicijah: na primer, do sredine tega desetletja želi, da bodo polovico njegove svetovne prodaje predstavljala povsem električna vozila, in vzpostaviti pet milijonov neposrednega poslovanja s potrošniki. Volvo Cars je prav tako zavezan nenehnemu zmanjševanju emisij ogljika s ciljem, da bi do leta 2040 postal podnebno nevtralno podjetje.

 

PR:

VCAG d.o.o. | Volvo Car Adria
Leskoškova 2
1000 Ljubljana, Slovenia
30. 11. 2020

Avtor

Administrator