Avtorica dokumentarca Anja Čuček in direktor fotografije Bernard Perme sta dokumentarni film Kostarika ustvarjala v izredno zahtevnih pogojih. A, tako pravita, se je res izplačalo. Foto: dr. Tom Turk
Avtorica dokumentarca Anja Čuček in direktor fotografije Bernard Perme sta dokumentarni film Kostarika ustvarjala v izredno zahtevnih pogojih. A, tako pravita, se je res izplačalo. Foto: dr. Tom Turk

Dokumentarni film Kostarika avtorice Anje Čuček in direktorja fotografije Bernarda Permeta je v dveh delih gledalce RTV Slovenija popeljal skozi razkošno in neokrnjeno naravo kostariških tropskih pragozdov. Nastal je v sodelovanju med TV Slovenija in Nacionalnim inštitutom za biologijo. Prvi del Kostarika – biodiverziteta v tropskem gozdu je na mednarodnem festivalu Nature Without Borders prejel nagrado – odličnost v kinematografiji.

Mednarodni festival Nature Without Borders, ki poteka v mestu Nassau v ameriški zvezni državi Delaware, je posvečen kakovostnim filmom o naravi, ki na tak ali drugačen način spodbujajo ohranjanje ali obnovo naravnih bogastev. S svojimi nagradami oziroma priznanji vrednotijo filme v celoti ali pa njihove posamezne elemente, ki izstopajo. Film Kostarika – biodiverziteta v tropskem gozdu je prepričal z izjemno kinematografijo direktorja fotografije Bernarda Permeta, ki dokumentarne filme o naravi in živalih snema že več kot 20 let. V teh letih je dodobra spoznal biotsko pestrost Slovenije, tokrat pa je skupaj z Anjo Čuček predstavil eno najbolj vročih točk biološke pestrosti na svetu, Kostariko.

»Ta nagrada je priznanje vsem, ki smo sodelovali pri ustvarjanju dokumentarnega filma, še posebej Anji Čuček in obema strokovnima sodelavcema prof. dr. Marini Dermastia in prof. dr. Tomu Turku. Brez njih ne bi bilo nič. Posebno veliko priznanje je, da dobiš nagrado na ameriških tleh, kjer je konkurenca izjemna,« je o nagradi povedal Bernard Perme, direktor fotografije.

Srednjeameriška država Kostarika se ponaša z izjemnim bogastvom rastlinskih in živalskih vrst. Približno četrtina njenega ozemlja je umeščena v zaščitene narodne parke in zavarovana območja. Biotska pestrost otoške države vabi strokovnjake z vsega sveta, med njimi tudi iz Slovenije. Več o vsebini dokumentarnega filma smo zapisali TUKAJ.

Gledalci Televizije Slovenija so si lahko dokumentarna filma o Kostariki ogledali konec septembra in v začetku oktobra. Še vedno pa sta na voljo v videoteki TV SLO na povezavah: